Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 388
  • 814
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте,
Пак стартирахме търсене на по-голямо жилище, което докато харесаме, вземем, направим, май сами ще обитаваме( малката е 7 клас, ние на по 46год). Та съм в чуденка струва ли си мъката. Днес звънях на банката за да разбера дали ще имам спънки с ипотека и как ще изглежда вноската. И като теглих чертата за 20 год....връщаме 744000лв. Щях  да припадна!
Та изчетох назад какво сте дискутирали. Това с лихвите е интересния момент.

# 256
Одобриха ме предварително за ипотека, сега следва да търся имот. Задължително ли е да се случи през брокер? Също ме притеснява приемането на еврото и не знам дали е добро решение в момента.

# 257
Здравейте,моля да споделие кои банки сте ползвали за ипотечен кредит при покупка на имот с  акт 14   ЦКБ не отпускат,от понеделник ще обиколим и други,но ако ме насочите ще съм благодарна

# 258
Смисъл от брокер не виждам, освен да му дадете едни 3-4% върху покупната цена.
Ако нямате време и възможност за огледи и да проверите какво се предлага на пазара- да, наемете си такъв.
По-добрият вариант е адвокат да прегледа документацията преди да предприемете покупката.

Относно банки, финансиращи на акт 14- ПИБ, ОББ, Уникредит, Пощенска, Прокредит. Коя ще е за Вас най-подходяща, зависи от пеесоналните условия, които тя ще Ви предложи.

# 259
Не знам дали ще стане или само го мислят и няма да стане, но на няколко пъти по новините го казаха, банките ще отпускат до 30% от дохода а не сега където стигало в някой банки 65% от дохода. НО както казах още само се говори Wink

# 260
Все още няма такива ограничения за дохода. Формално на мен ми отпуснаха кредит, за който ми отиваше 65% от доходите по трудов договор, предложих да дам документи и за допълнителни доходи, но така и не поискаха. Сега вече съотношението е съвсем различно.

# 261
Ние с брокер търсихме жилището , като с абсолютно нищо не се занимавахме. Тя търси , после и документите ни оправи за банката , за нас - абсолютно всичко свърши. И понеже ни беше позната ни взе 1% комисионна , иначе работеше на 3%. В началото се опитахме сами , но много от обявите бяха фейк , правихме уговорки за оглед и ни връзваха тенекия. Общо взето брокерката ни спести много време и нерви !

# 262
  • София
освен превод, искат и някаква сума да стои в сметката,
в ЦКБ е около 2 хил

Два пъти съм теглила ипотечен кредит с ЦКБ, никога не са искали да остава сума по сметката, искат превод на заплата или 130% от вноската по кредита да влиза по сметката.

# 263
Брокерите уж работят на 3%,но като стане въпрос за документ, веднага отиваш на едни 3.6,което на фона на цените е...

# 264
Брокерите уж работят на 3%,но като стане въпрос за документ, веднага отиваш на едни 3.6,което на фона на цените е...
Договаряйте се предварително. ако се сключи посреднически договор с брокер, там ще се изпише комисионната и няма хър-мър.
Освен това зависи от големината на сумата, при по-големи суми трябва да си искате отстъпка. При още по-големи - 2.5%

# 265
Вчера в Пощенска банка са препоръчали на мъжа ми да минем сделка на данъчна оценка и аз се облещих Simple Smile. Откога банките са станали толкова кръвожадни, че даже и това неглижират?

# 266
Подайте сигнал до НАП Simple Smile толкова малка част от сделката ли финансират?

# 267
Това не би следвало да има общо с финансирането. Финансира се обикновено % от оценката или евентуално от цената по предварителен договор. Аз не намирам обяснение защо се дават такива "съвети", по-скоро залагам на некомпетентен служител, който не разбира какви рискове носи изповядването на данъчна оценка за сметка на спестяване на някой лев.

# 268
  • Пловдив
Извинявам се за страничния въпрос, но какви рискове носи?

# 269
Най-малкото при вече изповядана сделка и изпаднете в неприятна ситуация тя да бъде развалена - появили се кредитори, наследници или друг казус - получавате това, което сте "платили" по документ - сумата на данъчната оценка. Купувате за 200 хиляди евро, а получавате 50. Примерно. Аз не бих рискувала, но всеки сам си преценява кое му е важно в крайна сметка.

Общи условия

Активация на акаунт