Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 4 321
  • 89
  •   1
Отговори
Ипотечен калкулатор: https://www.moitepari.bg/ipotechni_krediti/ipotechni_krediti.aspx

Линк към предходната тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1586509

Пожелаваме успешни сделки!

# 1
Как мислите, дали след еврото ще има повишение на лихвите, просто съм малко притеснен какво може да стане, че може да ми се наложи да ползвам ип. кредит?

В никакъв случай не твърдя, че ще има някаква промяна на горе, не съм специалист, нито имам достъп до такава информация, просто ми е притеснено и изказвам мнение, лихвите падат в съюза но нашите са доста по ниски от тях и то доста по ниски и се притеснявам да не би нашите да тръгнат нагоре, така да се каже, техните падат и някъде се срещат по средата.

И ако се срещнат някъде около 4,5% и използвайки калкулатора, и като видя колко трябва да върна накрая, не говоря за самата вноска за месеца, а сумата изплатена накрая, направо ми е притеснително е малко казано.

Има хора тука в миналото са връщали и на повече проценти и са погасявали предварително но сумите бяха доста малки а сега сумите изобщо не може да се каже, че са малки и да има хора, който могат да погасят предварително и сега но колко са тия хора, масовката кво прави като мен?

Как мислите, дали след еврото може да има осезаемо покачване на лихвите на заемите?

# 2
Докато депозитите в банките растат лихвите няма да мърдат драстично, но никой не може да знае какво ще стане след 5, 10, 15 год.
И ние изтеглихме декември голям кредит с надеждата инфлацията и повишаващите се доходи да го изяде, но винаги има риск.
Преценете добре, при нас има опция за продажба на друго жилище ако много закъсаме, и затова дейстахме смело, както и се надяваме от 2та година да започнем ударно да погасяваме с по-големи суми с цел да съкратим или намалим вноската. Но здраве да е, не гледайте крайния размер, винаги се погасява предсрочно!

След уведомлението и при нас за промяна в лихвата март месец леко нагоре  т.г се оказа, че вноската леко намалява, което някак не го разбрах, но факт.

# 3
Това, което четох е, че след приемане в ЕЗ кредитите ще се вържат към юрибор, който не е много висок, така че аз лично не очаквам някакви големи сътресения.

# 4
Това, което четох е, че след приемане в ЕЗ кредитите ще се вържат към юрибор, който не е много висок, така че аз лично не очаквам някакви големи сътресения.

Това ако е вярно е супер, лично аз бих се радвал, лихвите да запазят сегашните си нива

# 5
Банките имат насоки, че надбавките по лихвените нива не следва да ощетяват потребителите, т.е. ако до момента надбавката ти е била 0.5 не би било ок според насоката да се премине към 2-3%, колкото върви Юрибор. Т.е. не е задължително да скочат, но не е и изключено по мое мнение. Може би зависи от банката. И все пак - не смятам, че биха го направили на този етап, не и докато кредитирането върви нагоре. Не разбирам защо се радвате, преминавайки към този бенчмарк кредитите от 2.5% ще станат 5%. Нищо добро.

Ето статия, в която могат да се намерят отговори на БНБ по въпроса:
https://www.dnevnik.bg/analizi/2025/02/28/4748343_kakvo_shte_sta … it_bnb_otgovaria/

"Ако заемът е договорен с променлив лихвен процент, този параметър ще бъде модифициран по начин, регламентиран от разпоредбите на еврозакона. Преминаването от променлив лихвен процент в левове към променлив лихвен процент в евро следва да бъде определен по методика на банката, гарантираща, че резултатното лихвено плащане в евро е еквивалентно на лихвеното плащане в левове към датата на извършване на превалутирането."

# 6
Здравейте! Обмисляме закупуване на имот на зелено с потребителски кредит и след това ипотечен. Преди предлагаха схема 20% на предварителен договор и 80% на акт 16,а сега схемите масово са 30% на ПД, 20% на плоча 20% на акт 14 и т.н . Някой може ли да ми обясни как се случват нещата с тегленето на кредита при такава схема.
Много благодаря!

# 7
Не разбирам защо се радвате, преминавайки към този бенчмарк кредитите от 2.5% ще станат 5%. Нищо добро.

Това е само предположение от твоя страна и дано да грешиш и никога да не станат 5% , че работата ще стане много дебела и ще има много рев и сополи.

# 8
  • София
Цитат
Преценете добре, при нас има опция за продажба на друго жилище ако много закъсаме, и затова дейстахме смело, както и се надяваме от 2та година да започнем ударно да погасяваме с по-големи суми с цел да съкратим или намалим вноската. Но здраве да е, не гледайте крайния размер, винаги се погасява предсрочно!
Подкрепям. Хубаво е и да се обмисля добре. Ясно е, че няма как да предвидиш за 15г напред, ама да имаш някаква сигурност, а не най-малкото сътресение да те събори.

# 9
Означава,че до акт 14,когато най-рано може да получите ипотечен кредит ,трябва да имате друг източник на финансиране- ваши спестявания поне  мин.10-15% (сега май искат 20% повечето банки)и другите евентуално потребителски кредит,ако нямате достатъчни спестявания.
Изговорете с банката,от която ще теглите ипотечен кредит на акт 14, колко % самоучастие искат да имате платени-това са лични пари, не потребителски кредит. И си направете сметката дали ще ви излезе.

Здравейте! Обмисляме закупуване на имот на зелено с потребителски кредит и след това ипотечен. Преди предлагаха схема 20% на предварителен договор и 80% на акт 16,а сега схемите масово са 30% на ПД, 20% на плоча 20% на акт 14 и т.н . Някой може ли да ми обясни как се случват нещата с тегленето на кредита при такава схема.
Много благодаря!

# 10
Здравейте, имате ли представа дали има още данъчни облекчения или някакви други облекчения за ипотечни кредити за млади семейства? Питах в банката, но служителят явно беше нов и не можа нищо да ми обясни. Някой от вас да се е възползвал от нещо подобно?

# 11
В сайта на НАП са написани условията.Основно беше възраст, сключен брак и мисля искаха да е единствено жилище и за двамата. Вижте подробностите там.

# 12
Да, в сайта на НАП е описано

# 13
За лихвите след като влезем в еврото, дали говори глупости или ги разбира нещата и е прав, времето ще покаже

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 15:39 от sweet13

# 14
Не разбирам защо се радвате, преминавайки към този бенчмарк кредитите от 2.5% ще станат 5%. Нищо добро.

Това е само предположение от твоя страна и дано да грешиш и никога да не станат 5% , че работата ще стане много дебела и ще има много рев и сополи.

Не, аз вече описах и други варианти. Но определи ли се за надбавка да се ползва Юрибор, то тя ще е в пълния му размер, няма как част от него. По принцип друго е отправено към банките и те би трябвало да следват насоки, според които потребителят не следва да е ощетен - т.е. при превалутирани кредити лихвеният % следва да бъде еквивалентен на текущите нива. За нови обаче банките могат да включат юрибор - някои наши и сега го правят, при тях са скочили двойно, няма как да е иначе. Това обаче не е в техен интерес и обичайно клиентите търсят рефинансиране в други банки. Повечето не смятам, че биха го направили на този етап. Проблемът е, че ако се реши да е ползва за бенчмарк Юрибор хипотезата за лихвени нива от 4-5% е напълно реална.

Общи условия

Активация на акаунт