Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 14 432
  • 264
  •   1
Отговори
# 15
Проблемът е, че ако се реши да е ползва за бенчмарк Юрибор хипотезата за лихвени нива от 4-5% е напълно реална.

В нета е пълно с двете крайности, от една страна няма да се покачва от друга страна до няколко месеца след еврото ще стане поне 5% и то не само за новите и за старите отпуснати кредите и човек, като мен, който мисли да се възползва от подобен кредит, се чуди на кое да вярва и се надява, че няма да има покачване.

# 16
Защото никой не знае - всичко са хипотези. Има държави в еврозоната, които продължават да поддържат ниски лихвени нива. Но има опция и за лош развой на събитията. Например, в моя договор към ОББ е посочено, че при преустановяване на използвания бенчмарк, банката има право да замени с друг. Ако това е Юрибор - лошо. Принципно съм на мнение, че не би следвало да е така, тъй като методиката ми е към краткосрочни кредити 3-6 м. в лева, т.е. еквивалетно би било да се замени към лихвени нива на същите краткосрочни кредити, но в евро. Но и това няма как да се каже на 100% - да поживеем, пък ще видим. Simple Smile

# 17
Ами тогава изчакайте да влезем е ЕЗ и вижте какво ще стане, пък тогава теглете.  Но независимо от развоя на събитията, човек трябва на си сметне дали му е висока вноската на 5%, защото лихвата и на де стане толкова догодина, за в бъдеще не е изключено.

# 18
И ние изтеглихме декември голям кредит с надеждата инфлацията и повишаващите се доходи да го изяде, но винаги има риск.
Ако инфлацията "изяде" вашия кредит, то тя ще изяде и парите на този, който ви ги е дал назаем.
Банката не ви отпуска назаем свои пари, а пари на хора, които са ги вложили там с надеждата да запазят покупателната им способност.
Така че за един ниска лихва и висока инфлация може да е добре, за друг обаче е зле и ще се почувства като балък - ако не си изтегли парите по някое време.
Тоест вие ако теглите 20-30 годишен кредит и се надявате инфлацията да го "изяде", се надявате всъщност 20-30 години да има достатъчно балъци. Дали ще има или няма да има е трудно да се каже. Но защо пък не - като гледам какви други работи се случват...

# 19
Аз имах ипотечен в евро, вързан към юрибор (6м). Изтеглен 2008, когато можете да видите колко е бил висок тогава (лихвата ми беше 8.5). Когато юрибора пада, пада и лихвата - стана 8,3, 5,8, после 4.4,  4,2, 3,8 и като започна да се вдига пак, приключих миналата година на 4,2 (или 4.3).
И да, мога да кажа, че се изяжда от инфлацията, въпреки лихвата. Но това се вижда след поне 10 години или в края на кредита. Тогава огромната за мен сума от 32000 евра с месечна вноска 278е  в началото. Върнала съм с лихвите около 55000е (не съм сигурна за точните последни три цифри), за 16г, погасих предсрочно с 4г. И изяждането не е за сметка на спестени пари и лихви, а за сметка на поскъпването на имотите и колкото и да е мизерно - на повишаването на доходите. За имотен балон се говори от 20г, както  и че цените им ще се сринат едва ли не двойно и тройно, но аз не вярвам това да се случи. Ако все пак се случи това или ви се сринат доходите - тогава има риск.

Скрит текст:
При мен 32000е кредит за имот с цена 42000е. върнала съм 55к, а сега цената на апартамента под мен (същия) миналата година беше 110к. Вноска - в началото 278е (аз бях на заплата 650лв, имах съкредитор за дохохода, да ме одобрят). В края - вноска от 188е, а заплатата ми беше  приблизително двойна на тази при трегленето

# 20
Съгласна съм, но това е при "онези" цени. Ние също първият купихме през 2015, сега цената е х4. Дори двойно да съм платила - пак съм на плюс. Но сега, при тези цени, не смятам, че би се случило същото.

# 21
Тогава огромната за мен сума от 32000 евра с месечна вноска 278е  в началото. Върнала съм с лихвите около 55000е (не съм сигурна за точните последни три цифри), за 16г, погасих предсрочно с 4г. И изяждането не е за сметка на спестени пари и лихви, а за сметка на поскъпването на имотите и колкото и да е мизерно - на повишаването на доходите.
Това просто е невярно. Инфлацията винаги е за сметка на спестителите, и също на хората, получаващи месечен доход (от труд или пенсия), който всяка година трябва да се мъчат да повишат, за да не загубят покупателна способност. И не винаги успяват.
Ето, сама даваш пример - взела си 32к, върнала си 55к. Този, който ти ги е дал назаем (а това не е самата банка, а вложителите в нея) като си ги е получил след 16 години може ли да си купи с тях това, което е можел да си купи преди 16 години с 32к? Не може. Значи, той е изгубил, а ти си спечелила от "изяждането".
Дори без да отчитаме, че от разликата 55-32=25к банката е прибрала поне 10-15 като лихви и нейна печалба, а вложителят едва ли е получил и 5-10 отгоре на своите пари.
Дали е бил един човек, вложил 32к или 10 човека по 3.2к, или 100 човека по 320 - няма значение, всички те губят от инфлацията, докато ти си спечелила.

# 22
Идеята на инфлацията или вдигането на дохода всяка година е да обезцени кредита,т.е ако сега вземам 3000 лв и вноската ми е 1400, то след 10 години вероятно ще взимам 4000 лв и тази вноска няма да ми се струва толкоз страшна.

Но пък наистина никой не знае какво ще става и с лихви, и с банки и с доходи, здрави да сме, ще го милсим в движение.

От декември например нашия вариант на апартамент от 186 000 евро вече се предлага на 201 000 евро. А вземат ли акт 15, ще вдигнат още. Балони, схеми, какво ли не коментират, а аз не виждам да падат цените в близко бъдеще, а въведат ли ДДС за препродажба или някакво предложения бяха обсъждали, ще се качат и заради това.

# 23
Различни периоди са. Аз съм имала ипотека от 2015 г. и въпреки методиката им - нито веднъж не се е променяла вноска, независимо от депозитите. Изплатихме я преди две години. Сега, по новата ипотека от м. март 2024 г. до този момент вноската ми се е покачила с около 50 лв. и то при ниски лихви по депозитите. При всяка вероятност човек трябва да си прецени риска и при хипотеза от 4-5%.

# 24
Тогава огромната за мен сума от 32000 евра с месечна вноска 278е  в началото. Върнала съм с лихвите около 55000е (не съм сигурна за точните последни три цифри), за 16г, погасих предсрочно с 4г. И изяждането не е за сметка на спестени пари и лихви, а за сметка на поскъпването на имотите и колкото и да е мизерно - на повишаването на доходите.
Това просто е невярно. Инфлацията винаги е за сметка на спестителите, и също на хората, получаващи месечен доход (от труд или пенсия), който всяка година трябва да се мъчат да повишат, за да не загубят покупателна способност. И не винаги успяват.
Ето, сама даваш пример - взела си 32к, върнала си 55к. Този, който ти ги е дал назаем (а това не е самата банка, а вложителите в нея) като си ги е получил след 16 години може ли да си купи с тях това, което е можел да си купи преди 16 години с 32к? Не може. Значи, той е изгубил, а ти си спечелила от "изяждането".
Дори без да отчитаме, че от разликата 55-32=25к банката е прибрала поне 10-15 като лихви и нейна печалба, а вложителят едва ли е получил и 5-10 отгоре на своите пари.
Дали е бил един човек, вложил 32к или 10 човека по 3.2к, или 100 човека по 320 - няма значение, всички те губят от инфлацията, докато ти си спечелила.
Taka e вложителите нямат печалба, а само лихварят (за мен банките са точно такива). И все пак гледаме от позицията на кредитополучател - ако нямаш парите за имота накуп, дори с платените лихви след време излиза, че придобиваш нещо, което иначе не можеш да си купиш, а в същото време неговата цена не само се запазва, но и расте. Това имам в предвид, че с времето оскъпяването на заема (платените лихви) не се усещат и си го приемам за изяждане от инфлацията.

# 25
При положение, че 20 години инфлацията ще е по-висока от лихвите, и 20 години ще има будали, които ти дават парите си назаем, тогава да - ти печелиш, а те губят. Въпросът е дали ще има.
Няма от кого друг да спечелиш при кредитиране - от въздуха не може. Трябва да е за сметка на някого.

# 26
Различни периоди са. Аз съм имала ипотека от 2015 г. и въпреки методиката им - нито веднъж не се е променяла вноска, независимо от депозитите. Изплатихме я преди две години. Сега, по новата ипотека от м. март 2024 г. до този момент вноската ми се е покачила с около 50 лв. и то при ниски лихви по депозитите. При всяка вероятност човек трябва да си прецени риска и при хипотеза от 4-5%.

Банката една и съща ли е и при стария и при новия кредит?

Аз изплатих миналата година заема към Уникредит, и въпреки, че съм доволна от условията при тях, не бих ги избрала следващия път затова ,че задължават за застраховка живот, като нивото на застраховката остана една и съща въпреки, че погасявахме главницата и за сметка на срока и за сметка на вноската, но това си остана постоянна величина. Никой не ме информира , че мога да ползвам обклекчение за застраховка живот или нещо от сорта, това си беше една сума която плащах, и от която не се възползвах при намаляване на заплатата по време пандемията или при ползване на болничен. Следващия път бих избрала заем без допълнителни тежести.

# 27
Да, една и съща. Методиките също, поне по документи.

# 28
Здравейте, може ли да ми препоръчате кредитен консултант за Бургас?

# 29
Belgium
3.01
Germany
2.41
Estonia
3.25
Ireland
2.72
Greece
3.29
Spain
3.10
France
3.15
Croatia
2.99
Italy
3.58
Cyprus
2.89
Latvia
3.14
Lithuania
2.88
Luxembourg
2.76
Malta
3.26
Netherlands
2.63
Austria
2.86
Portugal
2.95
Slovenia
2.93
Slovakia
3.22
Finland
2.82
Това са средните лихвени проценти за страните в еврозоната за февруари. Каква е логиката в България да станат двойни?
Само в страните извън еврозоната са по-високи лихвите
Bulgaria 3.93
Czech Republic 4.06
Hungary 6.67
Poland 5.83
Romania 6.83
В повечето страни от еврозоната лихвата е еурибор +~1%.
Тези които казват че ще се вдигне двойно прехвърлят сегашната формула за изчисление примерно (РЛП+ 2.45% фикс. надбавка).

Общи условия

Активация на акаунт