Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 293
  • 814
  •   1
Отговори
# 540
Не, не плащате лихвите за бъдещи периоди, в случай че това е питането Ви. Плащате само главница. Погасявала съм предсрочно и много голяма сума, винаги съм плащала само главницата.

# 541
  • София
Да, точно това имах предвид. Ако да кажем разполагам с половината 25хил от общо 50хил и сега плащам вноска от 600лв, това означава ли, че ориентировъчно и вноската ще падне наполовина?

# 542
Има калкулатори в интернет за предсрочно погасяване, аз намалявам винаги срока, защото така се пести повече от лихви.

# 543
Да, точно това имах предвид. Ако да кажем разполагам с половината 25хил от общо 50хил и сега плащам вноска от 600лв, това означава ли, че ориентировъчно и вноската ще падне наполовина?

Вариантите са два:
- запазване на срока и намаляване на размера на вноската;
- запазване на вноската и намаляване на срока на кредита;

За да вземете най-доброто решение за вас, изискайте от банката да ви даде примерни погасителни планове и за двата варианта.

# 544
Имам питане за потребителски кредит, но не исках да отварям цяла тема. Питането ми е следното - ако имам потребителски кредит на сума от 50 хиляди лева и разполагам с Х сума и искам да го погася частично предсрочно за сметка на месечна вноска, а не годините, не схващам дали лихвата се преизчислява или си плащам пак лихвите? Че то, ако е така, малоумна работа..
Въпросът ти е хубав и съмненията също.
Като внесеш сумата Х, главницата (това което дължиш без лихви) се намалява с Х, и става например 25000 лв. След това ти изчисляват кредита според това, което си избрал от двете (вноската или годините) да намалее. Ти знаеш кое искаш да намалиш - вноската. Ще ти оставят същите години, а вноската ще намалее и ще ти изчислят вече лихва на 25000 лева. А ако не беше внесла ще ти я изчислят примерно на 49000 лева (не знам колко е в момента), така, че имаш интерес. А % на лихвата може да ти остане същия, но вече изчислен с по-ниската сума 25000. ще се получи, че плащаш за останалият период по-малко пари на банката под форма на лихва.

По-изгодно е да намалиш срока, не вноската.

# 545
  • София
По- изгодно е това, което съответства на семейното ти състояние, финансовото, плановете и бъдещи приходи, както и годините.

Просто накарай да ти предоставят погасителните планове и виж кой повече ти импонира.

# 546
  • София
Благодаря за отговорите. Този кредит е теглен преди години и не е никак малък, но си направих кратко проучване и ще излезе, че спрямо други банки, лихвата ми в момента е висока - 6.41% Един път рефинансирах, местейки се от една банка в друга, но по други причини, трябва да разпитам и да преценя дали си заслужава да правя такива маневри за по-ниска лихва.

В моя случай е по-удачно да намаля вноската, просто защото месечната вноска ми тежи. Използвах някакъв калкулатор както предложиха по-горе, но не знам до колко са адекватни. Ако са - супер, защото цифрите ми харесаха.

# 547
Лихвата -  само в друга банка. едва ли ще ти я свалят дори да те загубят като клиент. В началото на кредита си платила по-голямата част от лихвата, поразгледай, ако имаш погасителен план, от една вноска каква част е лихва и каква част погасява главницата ( дължимата сума в момента).

Има и нещо друго, по-добре стар кредит, отколкото нов - но трябва да се изчислява според конкретните цифри, понякога не е така.

При инфлация, все по-лесно ще ти бъде да плащаш вноската.

# 548
За лихвата - отивате в друга банка и си взимате оферта под формата на Преддоговорна информация. С този документ отивате във Вашата банка, подавате молба за намаляване. Аз съм го правила два пъти - винаги са ме отразявали.

# 549
  • София
За лихвата - отивате в друга банка и си взимате оферта под формата на Преддоговорна информация. С този документ отивате във Вашата банка, подавате молба за намаляване. Аз съм го правила два пъти - винаги са ме отразявали.

За първи път чувам за това, но определено е много полезно! Благодаря

# 550
На нас също ни предстои закупуване на жилище с ипотека и ме терзаят много неясноти..  Проблемът е, че апартаментът е ново строителство и ще има акт 14 до 2 месеца, а рисковете сградата да се завърши окончателно са твърде големи ... Въпросът ми е следния- цялата сума по кредита еднократно ли се превежда на строителя при акт 14 или можем да се договорим с банката да отпуска сумите  на траншове- при акт 14- някакъв процент, после при акт15- отново и при акт 16- окончателно разплащане.. Някой има ли поглед върху това и това не е ли добър вариант?

# 551
На нас също ни предстои закупуване на жилище с ипотека и ме терзаят много неясноти..  Проблемът е, че апартаментът е ново строителство и ще има акт 14 до 2 месеца, а рисковете сградата да се завърши окончателно са твърде големи ... Въпросът ми е следния- цялата сума по кредита еднократно ли се превежда на строителя при акт 14 или можем да се договорим с банката да отпуска сумите  на траншове- при акт 14- някакъв процент, после при акт15- отново и при акт 16- окончателно разплащане.. Някой има ли поглед върху това и това не е ли добър вариант?

Вие ще придобиете ли собственост върху имота още на Акт 14, защото ако не е така, банката няма да отпусне ипотечния кредит.

Второ, какви са големите рискове сградата да НЕ се завърши окончателно? Ако имате дори и най-малки съмнения в това, по-добре не купувайте жилището.

Обикновено банките отпускат парите на траншове - при издаден Акт 14, 15 и Разрешение за ползване, само в случаите, когато вие сте собственик на имота още на Акт 14. В противен случай едва ли биха ви отпуснали ипотечен кредит. Нека някой да ме поправи, ако греша Simple Smile

И последно - нека да правим разлика между строител и инвеститор. Не винаги двете са едно и също.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 21:29 от Анонимен

# 552
  • Sofia
На нас също ни предстои закупуване на жилище с ипотека и ме терзаят много неясноти..  Проблемът е, че апартаментът е ново строителство и ще има акт 14 до 2 месеца, а рисковете сградата да се завърши окончателно са твърде големи ... Въпросът ми е следния- цялата сума по кредита еднократно ли се превежда на строителя при акт 14 или можем да се договорим с банката да отпуска сумите  на траншове- при акт 14- някакъв процент, после при акт15- отново и при акт 16- окончателно разплащане.. Някой има ли поглед върху това и това не е ли добър вариант?
Да, банката ги отпуска на траншове, като вие придобивате имота на АКТ14, с ипотека към банката. Банката гарантира на строителя/инвеститора, че ще изплати траншовете на съответните актове.
Ако не получи банката АКТ15, АКТ16 няма да преведе съответните траншове, така, че вие ще сте частично защитени. Т.е. ще сте платили това, което е договорено на АКТ14 и ще дължите толкова, ако строителя изчезне.

Иначе, не знам защо смятате, че рисковете са големи. Ако имате достоверна информация, че няма да довършат сградата - то аз не бих купил от този строител. Или просто хипотетично се притеснявате?

# 553
Както се договорите с банката, и ще ви искат договора със строителя/инвеститора със сигурност. И по принцип на траншове сте в по-изгодна ситуация, например-сте на квартира - върху по-малка сума ще  плащате лихви, може и на акт 14 всичко да преведат/ако са в списъкът им с одобрени строители-повечето банки имат такива и условията им са различни при тея в списък и извън списък/.

# 554
Някой с ипотечен кредит в ПИБ? Предстои ми теглене и ми дадоха най-добри условия, но адвокатката ми не ги смята за добри и се колебая. Ще съм благодарна, ако някой с кредит от поне няколко години даде отзив

Общи условия

Активация на акаунт