Баланс в отношенията с родителите

• 27 746
  • 685
  •   1
Отговори
# 525
да предупредиш, че отиваш е различно от това да чакаш покана..
да поканиш приятелки, за да се изфукаш с хубавия хол на детето си, е простотия..
ти си го наричай доверие или любов..
да подреждаш детски стаи без някой изрично да те е помолил,  също е простотия, не услуга или помощ..

# 526
  • Пловдив
Децата познават родителите си и усещат тази нагласа, тъй че дали с удоволствие оставят ключа или с нежелание за разправии и да отговарят на въпроси "ама Гошо ли те накара, ама какво стана", е въпрос на догадки.
НЕ. Децата се възпитават от родителите си и ако мама цял живот те възпитава, че е редно да ти прережда гардероба и да си кани гости у вас ти си свикнал. Това работи в голяма част от случаите. Не на 100% обаче.

# 527
Споделете как се справяте и успявате ли да да сте дипломатични когато ви нарушават   границите. Забелязала съм, че моите роднини /пък и не само те/ реагират много остро, обитчиви са... Когато не стане на тяхното се фръцкат, сърдя се и определено отношенията се влошават.

Мои роднини ми сервираха, че други роднини, от друг град  щели да им идват на гости за три дена. Лошо няма, само че понеже живеем до първите някак по подразбиране се очаква и ние да сме въвлечени в сбирката. Децата да се видили, да си поиграли, да сме се събрали на обяд, на вечеря, на разходка... Да обаче ние  си имаме други планове за уикенда, освен това искаме  и  да си починем в почивните дни, а не да правим компания на някого когото дори не сме канили. Вече съм убедена, че предстои  разваляне на отношения и с тукашните, и с гостуващите. Хич не ми се иска да е така, понеже ги уважавам, но съм сигурна, че ще се разсърдят. Аз лично нямам против да се видим за час два, но няма да е достатъчно за тях. Освен това подозирам, че ще очакват да гледам тяхното внуче понеже е на годините на моето дете, един вид да дойдат у нас да си играят, а аз да трябва да стоя да ги вардя.

# 528
  • София
С дипломатичност стигнах до кривата круша. Недипломатичността ми свърши работа.

# 529
  • Варна
Аз не успях да се сборя никак, минаваше от мен първите 20 г. Сетне рязко почнах да не чувам.

# 530
С дипломатичност стигнах до кривата круша. Недипломатичността ми свърши работа.

Ама успявате ли да общувате
или не дипломатично вече не поддържате отношения?
Ние  вече не общуваме с 90% от роднините. Нито с моите, нито на съпруга ми, защото не сме склонни да се съобразяваме с налагането на чужди навици, мнение и прищевки.
Така както върви май само с родителите си ще остане да общуваме.

# 531
  • Пловдив
Споделете как се справяте и успявате ли да да сте дипломатични когато ви нарушават   границите. Забелязала съм, че моите роднини /пък и не само те/ реагират много остро, обитчиви са... Когато не стане на тяхното се фръцкат, сърдя се и определено отношенията се влошават.

Мои роднини ми сервираха, че други роднини, от друг град  щели да им идват на гости за три дена. Лошо няма, само че понеже живеем до първите някак по подразбиране се очаква и ние да сме въвлечени в сбирката. Децата да се видили, да си поиграли, да сме се събрали на обяд, на вечеря, на разходка... Да обаче ние  си имаме други планове за уикенда, освен това искаме  и  да си починем в почивните дни, а не да правим компания на някого когото дори не сме канили. Вече съм убедена, че предстои  разваляне на отношения и с тукашните, и с гостуващите. Хич не ми се иска да е така, понеже ги уважавам, но съм сигурна, че ще се разсърдят. Аз лично нямам против да се видим за час два, но няма да е достатъчно за тях. Освен това подозирам, че ще очакват да гледам тяхното внуче понеже е на годините на моето дете, един вид да дойдат у нас да си играят, а аз да трябва да стоя да ги вардя.
Казваш "Ние имаме планове за уикенда. Можем да вечеряме с вас в Някой (име на) ресторант, от 7 часа. През деня сме заети." НЕДЕЙ да обясняваш с какво сте заети, защото!! веднага ще ти се изтъкне как твоите планове са по-маловажни. Просто сте заети без обяснение.

# 532

Казваш "Ние имаме планове за уикенда. Можем да вечеряме с вас в Някой (име на) ресторант, от 7 часа. През деня сме заети." НЕДЕЙ да обясняваш с какво сте заети, защото!! веднага ще ти се изтъкне как твоите планове са по-маловажни. Просто сте заети без обяснение.

В две съседни къщи сме. Вижда се, че сме си вкъщи. Не може три дена да не си покажем носа на вън.

# 533
  • Пловдив
И? Имаш ли други планове - имаш.

Ок де, явно си млада. ТОгава си подготви други планове - излизаш и не се прибираш.

Например, аз съм много проклета. С годините ВСИЧКИ научиха, че деня на Бъдни вечер, Коледа и Нова година аз карам ски. Вече всички са свикнали да не ми правят планове. Ако реша - може и да не карам ски. Обаче по правило съм заета.

# 534
  • София
Добре де, аз не разбирам. Какъв е проблемът да кажете, че ще се отбиете за 2 часа и после да се приберете, че имате ангажименти. Или просто да си почивате.
Ако щат да се сърдят - техен си проблем.
Някой ще ми се разсърди, защото не му отивам на гости?
Ъ?
Я пак?
Защо да трябва да се крия? Наистина не разбирам.
Абе, ще си изкарам стол навън и ще се пека на слънце пред тях.
Някой ще има претенции да му ходя на гости, когато не искам?
Я пак?

# 535
беба28, ако имате възможност организирайте си един СПА уикенд и кажете, че отдавна сте го планирали.
Светулчица, при такива хора не става за час-два, просто става драма. На мен не ми пречи и си организирам нещата, както си искам, но първите години и аз се чувствах неудобно. Трябва си време, човек да обръгне и да постави себе си на първо място.
Мен и до сега се опитват да ме организират, точно по този начин. Ще дойде някой, нека да спи у вас. Ние с мъжът ми - не може, защото ... Отсреща: Ами поне детето да дойде да спи у вас, че да си играят с вашето. Това в нощта преди да заминем за чужбина за доста дълго. Отказахме разбира се, но и до сега не проумявам подобно нахалство, а отсреща се цупят.

# 536
  • София
При мен е обратното - с роднини общувам умерено, с родителите - почти не. Първите приеха, че имам пълното право да казвам "не", когато става въпрос за мен, вторите не го приеха.

# 537
  • София
И какво, ако става драма?
Освен, ако не викнат артилерия от Ислямска държава, които да заплашат с обесване мен и семейството ми няма начин да остана някъде, ако не искам. Особено, ако имам други ангажименти.

# 538
И какво, ако става драма?
Освен, ако не викнат артилерия от Ислямска държава, които да заплашат с обесване мен и семейството ми няма начин да остана някъде, ако не искам. Особено, ако имам други ангажименти.

Става това, че се развалят отношенията и се преустановяват контактите. Аз това го владея и го прилагам години наред. Питането ми беше успявате ли да отстоявате позицията си така, че отсрещната страна да не се засегне и отношенията да се запазят. За баланса в отношенията точно става дума.

# 539
  • София
Ама извинявайте, може да е крайно, но ако някой ще си развали отношенията с мен, защото съм отишла за 2 часа на някакво събитие, а не за 6 и половина нямам какво повече да си кажа с такъв човек.
Моя много близка приятелка не идва на мои и на дъщеря ми рождени дни и за 20 минути, защото е на вилата си всеки уикенд, на 40км от София и не иска да слезе оттам, освен, ако не е на работа или има много важна задача. Придвижва се с кола, не е да кажеш, че няма как.
Обаче си е такава - аз съм слизала от Рила, за да се прибера в полунощ, да кажа ЧРД и отново да се кача горе насред поляните. И до морето съм ходила. Но, ако не искам да ида някъде и за 2 часа няма да отида.
Мисълта ми е, че с моята приятелка и за миг на съм и помисляла да ѝ се разсърдя, камо-ли пък да си развалям отношенията с нея. След няколко дни мой много близък приятел има концерт. Обаче е в делничен ден, ще стане късно, на следващия ден ставам в 06:00ч, за да изпратя детето на училище (а тя става и малко по-рано от мен). Съжалявам, ходи ми се и щях да отида, ако беше в петък или събота. Но на следващия ден на работа, няма как. Пак казвам, даже съжалявам, но ще ми е много трудно. И съм на 1000% уверена, че никой няма да се разсърди. Камо-ли да си разваля отношения с мен.
Странни хора познавате. Такива, въобще не виреят около мен.

Последна редакция: вт, 07 ное 2023, 21:21 от Светулчица

Общи условия

Активация на акаунт