Климатичните промени или какво се случва със Земята?

• 39 777
  • 718
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
Че то по-евтино е да внасяме ток, отколкото да плащаме за техния.
СЕГА може да е по-евтино.
 Ако решат, че не искат/не могат да ни изнасят какво правим?
Сами се натискаме да ставаме като палестинците..

# 241
Имаме 15 години да направим така, че да не се налага да внасяме. Обаче няма да стане с лигнитните ни мини.

# 242
Цената на атомната и въглеводородната енергетика /демек т.н. евтина енергия/ неминуемо ще расте в бъдещето. Няма как нещо, което се изчерпва да не поскъпва, а освен, че се изчерпва растат и изискванията против замърсяването, съответно се налагат инвестиции за пречистване, за ядрена безопасност, което ще я оскъпява все повече. В същото време цената за добив от възобновяеми източници постоянно пада.

не знам какво расте и какво пада, но китайците залагат на традициите с по-дълбоки дупки

Цитат
Китай започна да копае дупка с дълбочина 10 000 метра в скала на 145 милиона години. Сондажът в Синцзян ще бъде най-дълбоката дупка, копана някога в Китай, и втората най-дълбока в света.
Очаква се сондажът да отнеме 457 дни, или една година и три месеца. Проектът е под ръководството на China's National Petroleum Corp.
Дупката се копае в част от Китай, която е богата на петрол. Сондажът ще послужи като база за развитие на нова иновативна техника за дълбоки пробивания. С тяхна помощ Китай ще може да извлича по-лесно ценни ресурси от труднодостъпни места.
В реч през 2021 г. китайският президент Си Дзинпин каза, че е важно да се изследват дълбоко в Земята, защото това може да помогне при намирането на минерални и енергийни ресурси.

https://it.dir.bg/nauka/zashto-kitay-probiva-dupka-s-10-kilometra-dalbochina

# 243
В този ред на мисли, защо под и около соларните паркове тревата е прегоряла или я няма. Дали съсипват почвата върху която са поставени? Това ми прави впечатление от около година, или тогава обърнах внимание.

# 244
ми плътна сянка е отдолу и нищо не расте
иначе не съсипват, като се махнат панелите пак ще расте
колкото и да съм за соларките смятам, че е абсолютна простотия да се слагат на плодородна земя
Малко ли сгради и паркинги има, там и без това нищо не расте отдолу

# 245
Кой знае каква жега става около тези панели през топлите месеци. Нищо няма да оцелее и расте. А вероятно и хората се грижат нищо да не расте около тях.

# 246
Фотоволтаици се слагат в земеделски земи от 7 категория нагоре.
7-10 категория са най-неплодородни и неподходящи за отглеждане на земеделски култури, според различни критерии - почва, поливни условия и тн.
За съжаление категорицзацията на земята е обвързана с човешки фактор и е подходяща тема за корупционнинпрактики.. иначе законово звучи добре.

# 247
  • Варна
7-10 категория са най-неплодородни и неподходящи за отглеждане на земеделски култури, според различни критерии - почва, поливни условия и тн.
За съжаление категорицзацията на земята е обвързана с човешки фактор и е подходяща тема за корупционнинпрактики.. иначе законово звучи добре.
В района около Варна изкупиха плодородни земеделски земи, изринаха горния слой на почвата засипаха го с инертни материали и си направиха складове и бетонови възли.  Земята е безвъзвратно унищожена.

# 248
Скрит текст:
В района около Варна изкупиха плодородни земеделски земи, изринаха горния слой на почвата засипаха го с инертни материали и си направиха складове и бетонови възли.  
Земята е безвъзвратно унищожена.

Препоръчвам "Life after people". Мисля, че го има и в youtube. Трудно може да съществува понятие като "безвъзратно".
Чернобил също е добър пример за място с минимално човешко присъствие, природата си взима всичко обратно, въпреки огромното замърсяване там.

# 249
  • Варна
Препоръчвам "Life after people". Мисля, че го има и в youtube. Трудно може да съществува понятие като "безвъзратно".
Чернобил също е добър пример за място с минимално човешко присъствие, природата си взима всичко обратно, въпреки огромното замърсяване там.
Не, благодаря!
Имам предвид безвъзвратно унищожена за последващо ползване при земеделие.
Това че след като нас ни няма, след милион или сто години ще стане еди-какво си, въобще не ме вълнува.

# 250
От аварията са минали само 37 години, нали за внуците си се притесняваше доскоро.

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 11:08 от Elunaria

# 251
  • Варна
От аварията са минали само 37 години, нали за внуците си се притесняваше доскоро.
И какво? Това че има някакви животни и растения, не значи че имат стопанска полза.

# 252
Като сте тръгнали да препорчвате, да препоръчам и аз The Year Earth Changed на Дейвид Атенбъроу, продукция на Apple TV+.
Как планетата, климатът, екосистемите, животинският свят удивително се възстановяват, когато човекът спре за малко. Много добър филм.

# 253
Да, ама не спира...

# 254
Няма и да спре, все пак сме живи същества, които имат своите нужди. Просто сме прекалено много.

Общи условия

Активация на акаунт