Климатичните промени или какво се случва със Земята?

• 39 655
  • 718
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Какви несъвместими с живота условия?? Животът на Земята не започва с хората, живот е имало и ще има докато се топката се върти.
Е, за живота на хората иде  реч, нашия, на децата , внуците и т .н. затова се вълнуваме.
Дали ще оцелеят само хлебарките да речем, едва ли някой ще го зарадва или интересува.

# 136
На всеки вид му е дошъл, или ще му дойде краят все някога. Трябва да се случи нещо наистина страшно, за да изчезнат внуците и пра-внуците ни. За поколенията стотици и хиляди години напред, не мисля, че реално ви пука.

# 137
  • Варна
На всеки вид му е дошъл, или ще му дойде краят все някога. Трябва да се случи нещо наистина страшно, за да изчезнат внуците и пра-внуците ни. За поколенията стотици и хиляди години напред, не мисля, че реално ви пука.
Не е ли ясно, че това е тревогата? Че "страшното" ще се случи скоро?

# 138
Освен, ако не говорим за създаване на среда несъвместима с живот (тип Чернобил), комета или нещо друго с подобна опустошителна сила, няма да е скоро това "страшното".

Но да речем, че не става дума за параноя, а реална опасност... ти какво можеш да направиш по въпроса?

# 139
  • Варна
ти какво можеш да направиш по въпроса?
Да се притеснявам, разбира се. Laughing

# 140
Освен, ако не говорим за създаване на среда несъвместима с живот (тип Чернобил), комета или нещо друго с подобна опустошителна сила, няма да е скоро това "страшното".

Но да речем, че не става дума за параноя, а реална опасност... ти какво можеш да направиш по въпроса?
Не е нужно средата да става несъвместима с живота. Достатъчно е да се влоши малко повече и ще се избием помежду си сривайки с това цивилизацията. Опустошителната сила просто ще те убие. Ако се срине цивилизацията ще ти се ще да си умряла.

# 141
Я си помислете колко милиарда души живеят съвсем близо до морето и какво ще стане ако нивото се вдигне с десетина метра.
Обаче ще е след десетина хиляди години, няма проблем настоящите поколения.

# 142
Чак да ми се иска да съм умряла, едва ли.
Но нали разбираш, че именно съществуването на цивилизацията стои в основата на теорията за глобалното затопляне, предизвиквано от хората? Аз не виждам много желаещи да не се къпят, да стоят на тъмно, да не пътуват с нещо по-различно от колело, да не си пазаруват нови парцалки всеки сезон, да не са в контакт с най-новите технологии... Как ще се променят нещата, при положение, че хората никога няма да се откажат доброволно от единственият начин на живот, който познават?

# 143
Магарешките и волски каруци едва ли иска някой.  Романтиката има други образи.
 Каквото стане. Няма да ритаме предварително.

# 144
Как ще се променят нещата, при положение, че хората никога няма да се откажат доброволно от единственият начин на живот, който познават?

Начинът на живот не е чак такъв проблем и не е нужно да се отказваме от душа и осветлението.

Всъщност ако си купуваме по-рядко, но по-трайни дрехи - или пък ядем сезонни локални плодове вместо отгледани в другия край на света, качеството ни на живот няма да падне драстично.

Проблемът по-скоро е, че потреблението движи икономиката и печалбите. Затова произвеждаме, купуваме, продаваме и изхвърляме повече, отколкото ни е нужно.

# 145
просто при съществуващото население е невъзможно да се поддържа този стандарт на живот
има няколко варианта
- постепенно падане на стандарта, унищожаване на природата във всеки смисъл, не само климатични промени - липса на естествени храни и чиста вода, болести и огромни гета
- война или друг начин на насилствено намаляване на населението докато стандарта може да се поддържа със съществуващите ресурси

Според мен в момента болшинството от политическите елити залага на първия вариант, с палиативни мерки като електрически коли с цел забавяне на процеса (обръщането му е невъзможно, без да се върнем в средновековието) с надеждата че като става бавно никой няма да помни какво е било преди.

Последна редакция: сб, 07 окт 2023, 21:24 от neuromancer

# 146
Чак да ми се иска да съм умряла, едва ли.
Но нали разбираш, че именно съществуването на цивилизацията стои в основата на теорията за глобалното затопляне, предизвиквано от хората? Аз не виждам много желаещи да не се къпят, да стоят на тъмно, да не пътуват с нещо по-различно от колело, да не си пазаруват нови парцалки всеки сезон, да не са в контакт с най-новите технологии... Как ще се променят нещата, при положение, че хората никога няма да се откажат доброволно от единственият начин на живот, който познават?
Срива се цивилизацията, изчезват благата и, банди си разпределят териториите и теб да речем те поробват и те карат да копаеш на нивата докато те бият с камшик. Никой няма да те пита дали си съгласна или не.

# 147
Цивилизацията може да се срине винаги, дори не е нужно да се стига до изчерпали се ресурси. Винаги сме на една крачка от това. Хората, като цяло са агресивни, единствената причина да се спазват някакви правила, е страхът от наказанията. Отпадне ли това, дори за ден, ще стане чудо.

# 148
Да, тя е доста крехка. И климатичните промени са огромен риск това да се случи.

# 149
Да... а климатични промени ще има, със или без човешка намеса. Ресурсите в даден район не са безкрайни, със или без промени в климата.

Последна редакция: сб, 07 окт 2023, 21:52 от Elunaria

Общи условия

Активация на акаунт