Климатичните промени или какво се случва със Земята?

• 39 739
  • 718
  •   1
Отговори
# 390
Не се ориентирам в сайта от първия линк.

# 391
Не се ориентирам в сайта от първия линк.
Пробвайте този линк: https://www.eea.europa.eu/ds_resolveuid/BDY3MV074I

# 392
Същият е, за него писах..

# 393
Графиките показват съответно - първата -
- процента на Ел. и хибридни автомобили спрямо общия брой новорегистрирани пътнически автомобили, и втората - броят на Ел. и хибридни и останалите, във всички EU-27 and non-EU EEA страни (i.e. Iceland, Norway and Switzerland).
Но не се притеснявайте, ние сме сто години назад и 50 години встрани от нормалните държави. Няма скоро да "страдате" като тях.

# 394
За Норвегия и електроколите специално си спомням едни клипове на World Economic Forum отпреди 5-6 години и си спомням толкова ясно, защото бях много впечатлена. Бяха си поставили за цел до определена година да въведат единствено електромобили, да елиминират бензиновите и дизеловите автомобили, като за целта преустройваха усилено цялата (!) пътна мрежа, оборудвайки я с колонки за зареждане на електро коли в цялата страна! Очевидно държавната политика дава резултат и ще постигнат целта. Забранили са и продажбата на нови неелекто коли напълно.

Лично аз кола нямам. Не ми е необходима в момента предвид колко добре е организиран транспортът в града ми. Но, когато тръгна да си купувам, знам, че ще бъде електро. Даже съм си харесала вече един модел.

Последна редакция: нд, 31 дек 2023, 08:11 от Анонимен

# 395
И във Варна има много електрически автомобили вече. Проблем е зареждането им. Колонките все не работят. Като цяло инфраструктурно е неуредено и сложно да имаш такъв автомобил, ако нямаш гараж и разчиташ на зарядна колонка.

# 396
Да, във Варна има, наистина, но неуредици с инфраструктура също.
Данъчни облекчения при закупуване на EVs в България, обаче, няма, мисля.
Така няма и допълнителен финансов стимул за electro . 

# 397
На скоро гледах изваден разклонител от прозореца на  блок( първи етаж) и включена електричка. Ами тъпо изглеждаше.....
Комшии работещи в Норвегия си дойдоха с Тесла до БГ. До Румъния не са имали грижи. В Румъния им е било по- сложно, а в БГ мъка със зареждането.

# 398
Данъчни облекчения при закупуване на EVs в България, обаче, няма, мисля.
Така няма и допълнителен финансов стимул за electro .
Мисля, че сте права. Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) дава в табличен вид данъчните облекчения и стимулите за покупка на електромобили и хибриди в държавите от Европейския Съюз. За България обаче няма стимули за покупка в таблицата...

В обширна статия на БТА за електромобилите в България от 2022-а година се посочва подробно какви са облекченията за електромобилите в отделни общини – главно безплатно паркиране в сините зони (секция Паркират ли навсякъде безплатно?). Проблем е това, че правилата за паркиране се определят от отделните общини, а не са общи за цялата страна, и е необходимо да се подава заявление във всяка една община, ако човек желае да ползва облекчения.

Интересни са и мненията на собствениците на електромобили в същата статия (секция Колко е разходът - мнението на шофьорите?). Те казват, че зареждането на електромобил е най-икономично в дом на нощна тарифа, тъй като в станциите за зареждане се плаща надценка и там се използва промишлен ток, който е по-скъп от битовия. Оценяват, че разхода за 100 km е между 2 и 5 лева при зареждане в дом.

Относно станциите за зареждане в България – те са отразени на картата ВсичкоТок. Виждам, че вече има над 1000 места за зареждане, като много от тях са концентрирани в големите градове – места, където няма смисъл от генератори, освен за аварийни нужди.

Тъй като в темата се засегна Норвегия, бих желал да пожелая на всички приятно посрещане на Новата година с песента The Seed на младата норвежка Aurora Aksnes - https://music.youtube.com/watch?v=_Mc_OM5oNA8&feature=shared

Последна редакция: нд, 31 дек 2023, 18:25 от Анонимен

# 399
# 400
В Исландия и Норвегия какви коли карат?

В Швеция етo какви карат, пък екоталибaните да си разправят каквито искат лъжи.

Последна редакция: чт, 04 яну 2024, 02:42 от James42

# 401
  • София
От нета
Вече имаме нулев отпечатък
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=23452145092015 … d=100011389519869
Скрит текст:

# 402
Напоследък в доста страни на ЕС има фермерски протести.Всички знаят и виждат,няма да навлизам в подробности.Оплакват се,че изнемогват от евтиният внос от ''други'' страни и високите и скъпи екологични изисквания,които фермерите от ЕС трябва да покрият. Thinking Значи те/ние трябва да спазваме убийствени еко политики,но ес лидерите нямат нищо против да влиза продукция произведена без нужда от спазване на еко изисквания.Чисто лицемерие.У нас искат да произвеждат енергия от ВЕИ в морските пространства.Сдружението на собственици на риболовни кораби с основание се притеснява,че съоръженията поставени в морето произвеждат вибрации,променят течението и имат перки,които ще плашат рибите.Поминакът им ще отиде.....Перките имат негативно влияние върху околната среда и дори (О,Боже!) най-праведните екозащитници,топ веганите-нидерландци са спрели такива проекти!Друг въпрос,който много ме дразни,че ЕС налага на гражданите си какви ли не идиотски мерки,които оскъпяват и без това не лекият им (вече) живот,а разни мръсни производства извън съюза си вървят+някоя и друга война тук,там.Сега се сетили и това да дискутират.Не,че ще има резултат,ама да отчитат дейност. Joy Страшен извод са направили:
Цитат
Страните, които водят войни, са съсредоточени повече върху спечелването на непосредствените битки, отколкото върху намаляването на негативното им въздействие върху околната среда.
https://nova.bg/news/view/2024/02/05/443634/какво-е-въздействието-на-войните-върху-околната-среда-и-климата/
Понеже войните така или иначе войни винаги ще има,време е да се разработят оръжия,които не вредят на околната среда.Това са си мои разсъждения.Както е модерно да се обобщава,че всичко веган лак за коса,лак за нокти,котешка тоалетна и каквото се сетите е уау,време е да се направят веган бомби.

# 403
Снощи точно бившия министър на земеделието  обясняваше защо налагат тези "еко" ограничения- всичко било да се отпускат по малко пари за собсидии. Не отговаряш на изискванията - няма пари. Европа имала разходи( помощите за Украйна примерно) и те трябва да се покрият от друго перо- така обясни.
Това с перките- Ами все е за пари работата.

# 404
Вчера четох, че домашното земеделие (семейни градини) е свързано с 5 пъти повече въглеродни емисии от конвенционалното (явно така казват на индустриалното). Трябвало да бъдем отговорни...

Общи условия

Активация на акаунт