Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 47 163
  • 803
  •   1
Отговори
# 360
  • Sofiа
Еделвайс, това е много странно!
Не е типично да се правят проекти така "на парче", а пък без част Конструктиена няма как архитекта да си е свършил работа!
Обичайно архитектите си имат екипи от проектанти от останалите специалности с които си работят съвместно.
Обдъждали ли сте в този въпросен архитект дали си няма такъв екип?

# 361
Архитекта е наш близък приятел, който от около две години спря да се занимава с това. Начерта само нашата къща, естествено ще попитаме и него какво точно следва, но днес не присъствах на срещата между него и мм и така предпразнично не са задълбали. Затова помолих за съвет какви хора би следвало да потърсим и по точно по какъв ред следват. Работим в строителна фирма и имаме набора от всички хора по веригата, но не стройм къщи и затова не съм толкова запозната.

# 362
  • София
Ами, или ще търсите всеки специалист поотделно, или друг архитект с екип. Аз друг вариант не виждам, като за мен втората опция е по-разумна.

# 363
  • София
От личен опит давам съвет, че с приятели не се работи. Причините са много.
Ако цената, която ви е дал е доста по-ниска, си имайте едно наум, че евтиното излиза скъпо..Но вие си преценете.

# 364
Интересно какво е сътворил след като от две години не практикува. Ако не Ви притеснява моля споделете с нас.
Между другото за този период ЗУТ се измени 3 пъти. Очаквайте изненади.

# 365
  • София
Демек енаправил идеен проект и сега ви трябва нов архитект с екип, който да довърши нещата???

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 23:27 от Angel_Dust

# 366
Едервайс, какво значи начертал Ви къщата?! Т.е. дал Ви е една картинка и сега Вие да се оправяте.
След като нямате опит и познания в тази материя може да процедирате по следният начин:
Първо от общината по местонахождение на имота Ви вадите Виза за проектиране. Наемате си архитект с целият набор от специалисти. Давате му пълномощно да Ви представлява пред съответните институции, сключвате договор с него и заплащате всичките услуги, който той ще извърши от Ваше име при изваждане на данни от ВиК и енергото, а ако ще вкарвате газ, в случай че пред имота Ви има такава и с газоснабдителното дружество. Изготвя технически проект на къщата по всички части. Ако в тях влиза част отопление, вентилация и климатизация(често архитектите нямат такива специалисти и не проектират тази част), Вие отделно си наемате ОВК фирма да Ви проектира и тази важна част от проекта. Давате я на архитекта и той съгласува целият проект с пожарна, РИОСВ и други институции. Когато Ви каже, че техническият проект е съгласуван, Вие си наемате строителен наздор да Ви изготви доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти и след това да изпълнява функциите и по СН по време на строежа. Тази стъпка по изготвянето на ДОСИП не е задължителна, но е ценна и необходима, ако искате проектът Ви да не минава през Експертен съвет по устройство на територията в общината и да Ви връщат проекта няколко пъти за щяло и нещяло, а в максимално кратък срок да се сдобиете с разрешение за строеж. За услугата на СН също се сключва договор, по който се плаща на части. Пректирането и СН обичайно са процент между 3 и 5 % от индикативната стойност на къщата, но цената, която ще Ви поискат си зависи от фирмите и от районът, в който ще строите. Ако желаете може да прочете ЗУТ, за да се ориентирате в процеса на проектирането и строителството, а пък на страниците на ВиК и енергото за техните услуги, цени и срокове.

# 367
  • София
Малко ще отклоня темата, но някой ще даде ли съвет как да търся фирма, която да ни помогне с проект за кандидатстване по програмите за енергийна ефективност? Мислим за фотоволтаици, но каква фирма трябва да търся, за да ни консултират какви програми има и няма, кой може да се възползва и евентуално ако ние можем, да изготвят проект? Мерси съм от сега!

# 368
Малко ще отклоня темата, но някой ще даде ли съвет как да търся фирма, която да ни помогне с проект за кандидатстване по програмите за енергийна ефективност? Мислим за фотоволтаици, но каква фирма трябва да търся, за да ни консултират какви програми има и няма, кой може да се възползва и евентуално ако ние можем, да изготвят проект? Мерси съм от сега!
Мисля, че в момента няма отворена процедура за кандидатстване, но ще проуча въпросът и ще дам инфо, както и ще ти подам експерти за изготвяне на проект. Ето тук има информация, която би била полезна. https://eufunds.bg/bg/node/14519   В сайта eufunds.bg по отделните програми може да се следи какви са отворените процедури за кандидатстване, но процедурите са много тромави и трябва много търпение.
Аз точно преди малко установих, че проектът на блока ни (процедурата е за кандидати с регистрирана етажна собственост, финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост), с който кандидатствахме по процедура на МРРБ за саниране и фотоволтаици е одобрен, но по разни измислени от Оценителната комисия ограничения за нас финансов ресурс няма. Оценката беше абсолютно нарушена и като срокове и като действия на Комисията. Трябваше резултатите да са обявени през октомври, но по абсолютно незаконно решение ги отложиха за след изборите, защото кандидати са общините, а крайните потребители - блоковете са партньори в проектите. Може ако искаме да кандидатстваме по Етап 2 на същата процедура, но там финасирането е 80% и трябва всичко да се подава отначало. И разбира се не случайно точно днес са обявили списъците, за да няма кой в общините да види съобщенията и списъците, и да не успее да обжалва, ако реши. Защото от 14 дни за обжалване 7 са неработни. Абе всичко си е по старому , дори още по-зле и още по-нарушаващо Закона за управление на средствата по европейски фондове при споделено управление  и ПМС N 23/13.02.23 г. за детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Пак се въртят старите номера за финансиране на проекти и няма никаква прозрачност. В такъв ступор е това държавно управление, че направо не ми се говори. Само разтягане на локуми, за да хвърлят прах в очите на хората, а нищо по същество не се прави. Дават се едни яки пари за глупости, вместо да се финансират наистина полезни проекти, имащи смисъл. Документи се бавят с месеци. Аз вече 3-та седмица чакам вечно пътуващият министър на околната среда и водите и ходещ само по ТВ студиата да подпише заповед за новият програмен период, за да може община Несебър да получи финансиране за проекта си по процедура за подмяна на стари печки на дърва и въглища с екологични уреди за отопление по Програма "Околна среда" 2021 - 2027 г. Много беше зает човекът да стои 2 седмици в Дубай на изложението и форумът за зелените, кръгови, квадратни и какви ли още не измислени икономики. Уж ДБ-то са радетели на електронното управление(той е техен кадър), но Юлиянчо категорично отказва да работи с електронни документи. В МФ пък по друга процедура също вместо месец септември да обяват резултатите едва преди 2 седмици нещо частично пуснаха като информация, но на практика оценката още не е финализирана и подозирам, че и там има много обжалвания. Трудничко и мнооого бавничко се получават нещата.

# 369
  • София
Ето затова се радвам, че работата ми не в свързана с държавни институции - от едно време знам покрай близки приятели за какви идиотии става въпрос с техните процедури и подзаконови нормативи дето всеки малък или среден директор може да си ги измисля Sad Дано скоро имаш успех, Фаталина, то ще е голяма победа ако все пак успеете! Ще видя линка (за който благодаря) и ще се радвам да дадеш контакти, с които мога да се свържа!

# 370
От кога СН не е задължителен за обекти под 200 м2? Защото беше, че не в задължителен под 100 м2.
трябва да се провери :  знам, че имаше преди 2-3 години точно промяна в обхвата на СН -  преди беше задължителен до 5 кат. ,после го промениха май и  мисля че и 5 кат. трябва да има СН - ама сега време за почивка и празници . Светли празници на всички !

# 371
Здравейте, надявам се на помощ от вас. Имам френски прозорци на всички етажи. Когато поръчвах дограмата, ми оставиха от долна страна транспортен профил. Сега говорих с каменаря, и го попитах, ще има ли под тях камък, както первази на нормалните прозорци, но той каза, че трябвало аз да реша. Аз искам да стане по най добрия начин. Моля, кажете, как е при вашите къщи, слага ли се камък, и ако може, снимки.

# 372
  • Пловдив
Отвън или отвътре ?
На първи етаж нямаме первази - вътре опират до ламината ,отвън паветата .
На втори етаж отвън има перваз (при нас е алуминиев ),отвътре пак е ламинат .
По проект имахме каменни первази на първи етаж отвън ,пред паветата .Ще потърся снимка .
Нямам близка отвън ,само отвътре .

Последна редакция: чт, 04 яну 2024, 19:34 от nelina_london

# 373
  • София

При нас са такива.

# 374
ToniShu, направих проверка и към настоящият момент няма обявени процедури за финансиране на енергийна ефективност. Може и чрез този публичен достъп да се проверяват всички обявени процедури, както по различните оперативни програми и фондове, така и по Плана за възстановяване и устойчивост(ПВУ) https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Groups като се влезе в отворени процедури.
Принципно с финансиране на такива проекти се занимават Министертво на регионалното развитие, Министерство на енергетиката, а по ПВУ може и Министерство на икономиката и растежа. По Програма  "Водено от общностите местно развитие" на Министрество на земеделието и храните пък се финансират малки, предимно селски общини, като там обаче кандидатстват самите общини или НПО. Общините обаче биха могли да са в партньорство с крайни потребители (жители на дадената община). Зависи как ще се обявяват процедурите.
Съгласно ИНДИКАТИВНА ГОДИШНА РАБОТНА ПРОГРАМА ЗА 2024 Г. НА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНИТЕ“ 2021-2027 (ПРР) към МРРБ се планира през първо/второ тримесечие на 2024 г. да се обяви такава процедура, но в допустимите кандидати не е посочена Столична община. Виж т. 2 https://bgregio.eu/wps/wcm/connect/bgregio.eu14154/3d8723fd-8911 … 0c2f659a6-oLNPZ0C
Скрит текст:
Консултант с опит в подготовката, управлението и изпълнението на проекти, финансирани по оперативни програми, мога да препоръчам "ДИ ЕНД ЕМ КОНСУЛТ"ЕООД - Едноличен собственик на капитала и управител на фирмата е Даниел Богданов - 0889 19 19 77, но го търси когато има обявени такива процедури/spoiler]

Общи условия

Активация на акаунт