Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 218
  • 803
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofiа
Може ли някой да покаже снимки (ако има) как точно сте прекарали тези кондензни тръбички?
Проверих ди в архива,  но не съм ги снимала никъде целенасочено тези тръби. Ей това намерих.
Двете снимки са от една и съща стая. На първата се вижда къде върви по земята покрай стената за да излезе в ъгъла, където е улука от външната страна. На втората вече е сложен xps-a и тръбата не се вижда, само края и откъм конвектора стърчи - бялата тръбичка без изолация.

# 601
Valery това подово отопление ли е?

# 602
  • Sofiа
Да, на втората снимка се вижда и подовото

# 603
Помислете за подово отопление/охлаждане.
Най-икономично, най-здравословно и най-комфортно.

# 604
  • София
🤔🤣

# 605
Помислете за подово отопление/охлаждане.
Най-икономично, най-здравословно и най-комфортно.

С подово на пода трудно ще се охлажда. Има таванни решения, които наистина дават добро усещане за хлад лятото, но няма много специалисти, които да ги монтират.

# 606
  • Варна
За тръбичките на конвекторите . При сестра ми започнаха да правят и направиха канали в стените ( не е ново строителство ) и в дневната водата от конденза ще се изсипва в мръсния канал  в кухнята. Пътя е доста, но има хубав наклон. Т.е. може да се огледа и да се види как този конденз може да се изведе  в бяня, перално, навсякъде където има мръсен канал.

# 607
Да, на втората снимка се вижда и подовото
Може ли някаква ориентировъчна цена за кв.м защото моя мъж обмисля вариант с водна риза с по-дълги радиатори и само частично в някои стаи подово. Но за подовото не е решил на 100% защото щяло да се оскъпи много, идеята ми е да направим някаква съпоставка и ако не е много съществена разликата, да помислим по-сериозно по въпроса

# 608
  • Sofiа
Нашето е изпълнявано преди 2 години по договорени цени година по-рано.
Информация от мен не знам колко ще ви е актуална, или по-скоро подвеждаща.
Най-адедкватно би било някой, който ще ви го прави евентуално да ви даде цена.
"47лв/ кв.м за подово отопление с упраеляеми температурни зони". Имам отделна цена за термоглави, колектори,цифрови контролери, захранваща мрежа, кондензни линии

# 609
  • София
be-lla, с какъв тип отопление е тази схема? Щом споменаваш водна риза, вероятно печка на дърва или пелетен котел?

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 13:32 от sofyia

# 610
  • Пловдив
Нашите отиват към бойлерното в гаража и там ще се ключат към канала, така или иначе още нямаме конвектори.

Между другото, сложих един термометър на слънце онзи ден, сутрин като станахме беше 22, това е общо взето нормалната т, в къщи зимата22-23. Като напече на сянка беше 24, на сънце, на метър от прозореца, 26,4...та не знам колко спират тези 4с...май нищо🤣
За лятните жеги вероятно сенник ще трябва в някой момент... Или дървета да сенчат😁 иначе на слънце, вън, термометъра лятото е отчитал 53-57..може и повече да съм го виждала, честно мислех, че просто откача при високи температури 😅
Ейнджъл ,много ти благодаря за това замерване . Hug
Обаче ,моят извод от твоето измерване е ,че има страшно малко добив на слънчеви лъчи .Разликата между температурата на слънце и тази на сянка е много малка .
Ако още някой измери и резултатът е подобен ,ще стигна до заключение че 4S  ,зимата, са подходящи само за подово .

be-la,оскъпаването идва и от там ,че Т на водата къмрадиатори е 60°,а към подовото около 30° ,ще трябва да става и смесване на водата към подовото .

jele ,никакъв шанс за охлаждане с подово .Имам в детайли резултати на инженер ,който доста се постара с експерименти ,но когато се зададе минималната Т  за ограничение,която да възпрепятства конденза  на пода ,Т на въздуха не пада под 30° .При това с добра изолация ,енталпиен рекуператор ,4S стъкла и Софийски климат .

# 611
  • София
Може би, но аз както казах не искам и да става повече, а лятото по-голям добив на слънчеви лъчи за мен е проблем. И като цяло за мен топлите месеци са по-голям проблем от малкото страшна мразна зима.

# 612
  • Пловдив
Лятото ако пече в помещенията си е проблем .
Това замерване дава огромна яснота върху твърдението ,че с 4S зимата е студ ,а аз все си мислех че със соларен фактор 40 трябва да се усеща напичане .
Ейнджъл ,не казвам ,че за теб това не е идеалния стъклопакет ,просто подовото с тази инертност е некомфортно при резки промени с температурата .

# 613
  • София
Ами и аз се чудя какъв студ, всъщност. Покачване има, всеки някак отоплява, дали можеш зимата да разчиташ само на слънце-ми не... Да не говорим, че при нормални зими има цели седмици без лъч слънчева светлина.
Аз пак не знам как при друго отопление ще ми е по-комфортно ако като спра отоплението стаята държи 28-30градуса от слънце само... 🤷‍♀️

# 614
be-lla, с какъв тип отопление е тази схема? Щом споменаваш водна риза, вероятно печка на дърва или пелетен котел?
Мислим да имаме поне 2 варианта за отопление, даже може и три. Но конкретно за подовото/радиаторите засега идеята е с котел на ток или на дърва. Селото има и газ и ще си направим инсталацията, но предвид цената на газта, за момента няма да я ползваме

Общи условия

Активация на акаунт