Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 47 243
  • 803
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте. Тъй като нямахме канализация, платих пречиствателна станция марка Bio Cleaner, модел ВС  4,чешка, най добри и търсени в цяла Европа, с технология без да се налага почистване. Станцията се намира на склад при вносителя. Преди няколко дни обаче по проект направиха канализация на улицата, и съответно се присъединихме. Така че вече нямаме нужда от станцията и я продавам. Въпреки че е нова, на склад при вносителя, ще я продам с отстъпка от цената, на която е платена. Гаранционният й срок е 48 месеца,като монтажът се извършва от вносителя. При интерес пишете на лични съобщения.

# 241
  • София
Pepi Petrova 639008, а правихте ли промяна в документите? Вероятно в момента по проект имате изгребна яма. Според мен проучете този въпрос, защото имам роднини, които построиха в морска община и въпреки наличната канализация, по проект имат ПС.

Иначе за продажбата най-лесно и бързо ще я направи самата фирма, още на първият интересуващ се клиент.

# 242
София, първо говорих с проектанта по част В и К, според нея не е проблем. А и всички на улицата са с изгребни ями, но се включиха в канализацията.

# 243
  • София
Имаме си вече удостоверение за въвеждане! Най-щастливия момент е наистина! Relaxed
Чисто информативно имам въпрос касаещ построена  къща в имот, който дори не е в регулация и земята е земеделска. Строежа е завършен миналата година. Имаме такива комшии, които създават на всичко отгоре големи проблеми. Навлизат в нашия имот, спират по нашата улица и ние не можем да излезем или влезем в къщата си. По никакъв начин не предупреждават какво ще предприемат.
Преди малко изпляскали един бетоновоз на нашата чакълена улица да лее бетон на оградата й.
Та питането ми е принципно какъв е реда ако искаш да се оплачеш от незаконния строеж. Явно, че нещата са им се случили с доста връзки, но все пак.
Опитваме се да водим някакъв диалог с тях и да разберат какви главоболия ни създават, но засега удряме на камък.

# 244
  • София
Предполагам, че първо в общината се подава оплакване, може би към Строителен контрол или каквото там са го кръстили. Ако там са с връзки въпросните (а то не е твърде сигурн дали са, че и какви са им точно връзките - може да е нещо супер слабо), отиваш нагоре примерно за София вероятно може в НАГ. И накрая с телевизията в общината.
За навлизането в твоя имот - ограда, друга оправия няма. За запушването на улицата - викаш хората от общината и принципно налагат глоби.

# 245
Но е хубаво, все пак, да имате предвид, че след това и общината, и телевизиите ще си тръгнат, и ще останат съседите. Може да се окаже, че е по-добре да ги изтърпите...

# 246
То понежеш след това като ги изтърпят, те няма да продължат да си правят каквото искат. За съжаление има много хора дето си мислят, че могат да правят каквото искат. Явно сте опитали с добра дума. Аз бих им обеснил какви са ми следващите намерения и да преценят дали искат да намерят някакво подобрение или искат да действате по каналния ред. В момента реално вие само дърпите и те си правят каквото желаят, няма гаранция че няма да стане по-страшно, но със сигурност с изчакване никога няма да промени сегашната обстановка.

# 247
Имаме си вече удостоверение за въвеждане! Най-щастливия момент е наистина! Relaxed
Чисто информативно имам въпрос касаещ построена  къща в имот, който дори не е в регулация и земята е земеделска. Строежа е завършен миналата година. Имаме такива комшии, които създават на всичко отгоре големи проблеми. Навлизат в нашия имот, спират по нашата улица и ние не можем да излезем или влезем в къщата си. По никакъв начин не предупреждават какво ще предприемат.
Преди малко изпляскали един бетоновоз на нашата чакълена улица да лее бетон на оградата й.
Та питането ми е принципно какъв е реда ако искаш да се оплачеш от незаконния строеж. Явно, че нещата са им се случили с доста връзки, но все пак.
Опитваме се да водим някакъв диалог с тях и да разберат какви главоболия ни създават, но засега удряме на камък.
Вие сигурна ли сте, че цяла къща е посторена в неурегулиран поземлен имот и без разрешителни? Много смели ми се виждат Вашите съседи! Това за кой район на България става въпорс?  Ако в действителност сте сигурни, че къщата е назаконно постороена, то подайте сигнал в общината. Това ,че за ден и то дори за наколко часа ще дойде бетоновоз ще изтърпите малко. Какво значи на Вашата улица, Вия си я закупихте ли?! Строеж е и вие като сте строили вероятно на някой не му е било много кеф, но не са Ви правили проблем. Хората станахме много злобни, завистливи, гледаме в паницата на другия, мрънкаме и все нещо ни пречи, но не  виждаме ние какви ги вършим! На времето хората при строеж си помагаха взаимно и то за много тежки дейности. Сами бъркаха бетон, сами носеха тухли, сами правеха покриви и т.н. Като се изпокарате как после ще живеете с тези съседи?! Не е нещо за ден или два.

Последна редакция: сб, 02 дек 2023, 16:42 от Fatalina

# 248
Здравейте, пиша като абсолютен абориген по темата. Предстои ни първа среща с архитект, понеже искам да съм подготвена, какви са основните въпроси, по които трябва да имам отговор, освен колко стаи искам 😁. Не искам да гледам като теле в зеле 😃

# 249
  • София/Варна
Здравейте, пиша като абсолютен абориген по темата. Предстои ни първа среща с архитект, понеже искам да съм подготвена, какви са основните въпроси, по които трябва да имам отговор, освен колко стаи искам 😁. Не искам да гледам като теле в зеле 😃
Хубаво е да си харесате някакви картинки на къщи да му покажете долу горе какъв стил къща искате. Препоръчително е, ако ще правите къща 150кв.м. да не му показвате къщи по 400кв.м., е няма как да стане такава, но каквото и да му покажете все ще е ориентир.
А в крайна сметка Вие не сте специалисти, така че архитекта трябва да води и да пита, да препоръчва, да обяснява плюсове и минуси.

# 250
Ali_Ap, моят съвет е преварително да потърсите в интернет нещо, което да ви харесва и допада като разпределние.
В сайта на Евтин Дом има много проекти разделени в категория по брой стаи, квадрати, етажи и тнт. Ние от там намерихме много подходящ проект и нашият архитект просто подобри някои неща и го нагласи спрямо разположението на терена.

# 251
  • София
Ако сте обсъждали вкъщи предварително и ако сте проучвали: какво отопление, етажност, какъв вид покрив, какви стълби между етажите, мазе искате ли или не, какъв е начинът ви на живот - примерно в спалните само спите или искате да имате и място за релакс, каква височина на таваните, пригответе няколко картинки на къщи, които харесвате (поне за визията ви на фасадите да се ориентира). Той би следвало да ви води и да задава въпроси, но най-малкото трябва да си знаете от какво ваше желание не бихте отстъпили - например Вие искате непременно дршеник, а половинката - гараж с топла връзка Wink Но най-важно, според мен, кажете му бюджет, който не можете да надскочите.И го питайте какво ще получите накрая - пълен проект, който вие да внесете и евентуално да защитите в общината или той ще се ангажира до издаване на Разрешение за строеж. Ако не се ангажира до РС, уточнете дали примерно всички части ще с включени в проекта или допълнително ще трябва да правите ОВК.
На човека ще му трябва да знае малко и за парцела - има ли денивелация, има ли на улицата вода/ток/канал; ако имате виза за проектиране, определено ще помогне, ако ли не, поне скица си носете, за да може да предположи къде ще ви дадат петно за строеж евентуално.
Това се сещам аз.

фаталина, и аз съм За търпимост и човечност (на съседите, които строят на 5-6 метра зад нас даже им помагаме с каквото се сетим и без да са поискали). Но ако без разрешение нарушаваш реда, не съм съгласна. Днес един бетоновоз, утре камион с желязо, после багер, знаеш как е - и тази улица първо, че нямат ангажимент да я възстановят във вида, в който биха били задължени, ако поискат разрешение; и второ, че ако си с малко дете и това ти е единствения достъп до дома, но е току зает без никакво разрешенеи или поне човешко предупреждение... не е окей. Била съм в ситуация заради строеж да не мога да се прибера в апартамента (ама буквално седиш и чакаш да си излеят бетона, пък отзад идват още бетоновози, в час пик след работа, когато няколко блока хора се прибираме от работа) - повярвай ми, идеше ми да ги изтрепя Simple Smile

Последна редакция: сб, 02 дек 2023, 14:31 от ToniShu

# 252
  • София
Rodiva, честито, дай някоя снимка да се порадваме на готовата къща!
Колкото до въпросните съседи, наистина не вярвам, че някой ще изсипе чувал жълтици насред полето, ей така, незаконно.
Улицата ви топик ли е, че толкова си пречите? Ако да, неудобно е и така и ще бъде занапред. Определете някакви правила и се пробвайте с добро да се разберете. Колкото и да предвиждате всичко, повярвайте, ще дойде ситуация, в която ще имате нужда от комшиите, както е те от вас. Наистина много се изгубиха човешките отношения.

# 253
Аз пък искам да попитам как се снабдихте с документ за собственост на построеното и какви документи са ви били нужни?

# 254
  • София
Улицата е чист топик за нашата къща.
Дано скоро да се променят нещата в поведението й.

Общи условия

Активация на акаунт