Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 4 245
  • 93
  •   2
Отговори
Добре дошли в новата тема! Да си бъдем полезни по трудният път към построяване или реновиране на мечтаните къщи!

Предходната тема.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1678471.750

# 1
Благодаря за темата!

От мен пак въпрос - за машинната замазка на таваните издавали ли са ви сертификат?

# 2
Ние сертификати имаме само за външната изолация с мазилката и за подовото.
Може би ако ползвате фимра, която работи с цялостна система, ще могат да Ви издадат сертификат.

Сега има архитектурно строителна седмица https://buildingweek.bg/index.php/bg/?option=com_content&view=ar … e&id=147&catid=95
На едно такова изложение преди години говорих с представителите на Кнауф. Те ни препоръчаха изпълнител за изолацията и направихме нещата изцяло по тяхната система. Идваше специалист от Кнауф да проверява. Накрая ни издадоха сертификат от Кнауф с гаранция.
За подовото, нашият специалист работи с KAN. Ползва изцяло тяхна система и накрая имахме сертификат от KAN. Не знам дали са идвали на място да проверяват.

# 3
Здравейте,

Имам следното питане: Имаме изградена тази ограда и съм онагледила как искаме да я променим: да направим пешеходна врата. Оградата гледа към улицата, т.е. ще е видима промяната и имаме УВЕ...
Имате ли идея проект трябва ли да се прави и какво е необходимо като документация? Понеже ми е само идея в главата още, не съм се обърнала към проектанта/архитекта, но ако е много сложно може и да се откажа още докато идеята е в зародиш...

Ако на някого му се занимава да ми отговори ще съм много благодарна!

# 4
Щом плътната част е до 60 см, значи не трябва проект за одобрение. Предполагам, че и в проекта за къщата, не е вписана оградата. Мисля че може с екзекутив само да мине. Питайте в Общината най-добре. Екзекутивът даже се заверява след като промяната е изпълнена.

# 5
drago_2008, за леки прозирни огради  и плътни огради с височина на плътната част до 60 см. така или иначе не се изисква разрешение за строеж, така че не би трябвало да имате каквито и да било проблеми с изменението на нещо, за което няма нужда от каквото и да било разрешение... (чл. 151 ал (1) т. 11 ЗУТ)

# 6
Особено след като имате УВЕ за къщата нама нужда нищо да изменяте. Никой вече няма.да ви закача за нищо. Би следвало оградата да ви е с отделно разрешително за строеж от това за къщата, даже мисля, че с последните промени в ЗУТ за такава ограда дори вече не се изисква РС.

# 7
Супер, много ви благодаря момичета, чудесна новина! Flowers Hibiscus

# 8
За прозирна ограда единственото условие е да я изградите на границата на имота си. Къде ще са портички за колите, къде ще са неподвижни пана.. няма значение. Учудвам се, че някой я е проектирал изобщо.

# 9
Здравейте, копирам си мнението от друга тема.

В процес на закупуване на нов апартамент в София сме. Ново строителство в Младост 4, затворен комплекс. Фирмата-строител ни предлагат оферта за довършителни работи с тяхна бригада, от която смятаме да се възползваме. Опитът ми с намиране на майстори не е много добър, апартамента е голям и не искам да рискуваме.
Бих искала да си сверя часовника за някои от параметрите в офертата, тъй като имаме възможност да променим някои неща с цел да намалим малко крайната цена. Аз нямам идея как вървят цените в момента, затова ще съм ви благодарна за съветите.

Латекс
Заложен е Benjamin Moore. Струва ли си да е тази или има по-нисък клас хубав латекс с добра покривност?
Предложената цена за доставка и полагане на 2 слоя латекс по стени в: Benjamin Moore е 22.28/кв.м. Това добра цена ли е или да търся по-евтин вариант?
Отделно: изпълнение на фина шпакловка две ръце, шпакловане при преместване на електро инсталация 25.68/кв.м,  шлайфане на стени 3.20/кв.м; грунд (преди боя или преди тапет) 6.7 кв.м;

И като цяло: каква според вас е нормалната цена за довършителни работи (висок клас) на голям апартамент (около 150 кв) с три спални, три бани, включваща фина шпакловка, грунд, боядисване, поставяне на первази, корнизи, интериорни врати, правене на всички бани, поставяне на лампи, въобще всичко без мебелите с включени материали?

Благодаря предварително на всички!

# 10
По казуса с оградите имам едно малко по-специфично питане. По изискване от закона до 60см няма проблем, но какво ако са 60см от външната страна (откъм съседа, а отвътре е да кажем 1,2метра). До колко може да се коментира като - мен оградата очевидно ми е 60 а тук сега си правя дупка в личния двор.

# 11
Божидар Петков, по отношение на височина на плътната част пак там - ЗУТ, Чл. 48.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.

# 12

И като цяло: каква според вас е нормалната цена за довършителни работи (висок клас) на голям апартамент (около 150 кв) с три спални, три бани, включваща фина шпакловка, грунд, боядисване, поставяне на первази, корнизи, интериорни врати, правене на всички бани, поставяне на лампи, въобще всичко без мебелите с включени материали?

Всеки иска това да знае, но май никой не може да отговори. Нещата са толкова субективни, че няма накъде повече.
Отделно, толкова много извънредни неща могат да се случат, които въобще няма да сте предвидили... Аз имах късмета да правя една баня 2 пъти, писала съм в съответната тема преди година, може би... На холът стените също правихме 2 пъти... и въобще такива неща, които допълнително оскъпяват.
Искала съм оферти от фирми за цялостен ремонт и съм сравнявала. Съветвам Ви това да направите.

И аз, при положение, че в последните 3 години направих 2 апартамента от-до, не мога да се наема с отговор. Още повече цените със сигурност са се повишили, не, че тогава не беше също много скъпо, но не съм оглеждала в скоро време пазара. Скорошните покупки и ремонти още ми държат влага Joy
Макар че обмислям ремонти на къщата, но не цялостни.

# 13
Нека дефинираме и висок клас, че оня ден видях зелен мрамор от Бразилия 1м/1м , 500 еврака бройката, ще се лепи като под и стени на баня, като преди това се импрегнира и какво ли не още.
Кухнята ще е масив дъб или бук, поне няма да е орех. Едно е да лепиш имитациите на ламперия, съвсем друго е да слагаш натурална дървесина..

# 14
Здравейте,
Какви шахти на сондаж сте си направили?
Готови или отливани на място?

Общи условия

Активация на акаунт