Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 22 428
  • 457
  •   1
Отговори
# 45
Не, не можете да получите на база район, защото една улица може да може да се захвани, но на друга да няма изграден водопровод, а може да няма и свободен дебит ..
Искайте собственика да пусне такова заявление, за тока се посочват и КВ захранване, които искате

# 46
Цитат
За собствен водоизточник вече има проблем, от Басейнова и МОСВ има заповед oт началото на м. март.2025г
скаридка, има ли я някъде публикувана тази заповед? Бих искала да се запозная, а явно не формулирам добре критериите за търсене.

# 47
пеп-си, виж си личните,  вързано е със закона за водите

# 48
Може ли и на мен да го изпратите? Благодаря!

# 49

Пусни я тук. Ще е полезна на много хора.

# 50
Ето част от откАЗ за водоснабдява за питейно-битови нужди от 9м кладенец,
Скрит текст:

При самостоятелно водозахранване не забравяйте и изискването за пожарна безопасност, а именно изграждането на водохранилище 9-15м3 .. Положението е кой строил, строил, вече докато стигнеш до РС и си приключил с парите

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 14:22 от скаридка

# 51
Ето част от откАЗ за водоснабдява за питейно-битови нужди от 9м кладенец,
Скрит текст:

При самостоятелно водозахранване не забравяйте и изискването за пожарна безопасност, а именно изграждането на водохранилище 9-15м3 .. Положението е кой строил, строил, вече докато стигнеш до РС и си приключил с парите
Нещо ми се струва, че не сте разбрали правилно. Или вашето инвестиционно намерение е за по-големи количества вода или не е за собствени нужди. Ако в заявлението сте написали, че е за питейно-битово водоснабдаване е възможно затова и така да са ви отговорили. Да не говорим, че голяма част от подземните води не стават за питейни нужди. Не съм разбрала да има промяна в режима от уведомителен в разрешителен. А и дори да ви трябват по-големи количества или имате други намерения за имота, то не пречи да си изготвите проект и да ви се издаде разрешение за ползване на подземни води.  Има консултантски фирми, които само с това си занимават и би следвало вашите проектанти или архитект да имат такива координати и да са наясно как трябва да процедират.

VessyTs,  Принципно има големи проблеми с осигуряването на ВиК и ток при имоти, които са били поземлени, преобразувани в УПИ-та и/или са били извън регулация и/или имоти във вилни зони. Отнема много време и много финансови средства такава инфраструктура да се изгради до и в имота.
Само собственици на имота могат да подадат заявление за издване на виза за проектиране и за получаване на становища от съответното енерго и ВиК с описание на възможностите за захранване на имота с ток(съоветните необходими kW, и дали не трябва да се изгражда трафопост, и/или улични стълбове), и с вода и канал(ако такива изобщо съществуват пред имота), дали имат нужният капацитет да ви захранят, дали не са частни водопроводи и канализация и собствениците им да не ви разрешат да се включите или пък да трябва яко да им платите за да включат до тяхната ВиК мрежата.

# 52
Fatalina точно това гледам сега, някои райони на селото вече са с прекаран водопровод, новите квартали така да се каже.  А ток има почти нясякъде в близост. Това, което споменах по-горе е, че мислим да купим по-скъп працел, който е в гъсто населената част така да се каже, защото тези които са големи, панорамни и евтини са съответно без тези неща в близост, а ние това искаме да избегнем (усложнения от този род) Не ми харесва това, че всеки един парцел може да се окаже скрита лимонка, не знам доколко може да се вярва на обяви и брокери, а тук всичко се изкупува с такава скорост, че докато видим нещо добро и то продадено. Надявам се ще намерим продавач, който да пожелае да пусне тези документи..

# 53
Fatalina точно това гледам сега, някои райони на селото вече са с прекаран водопровод, новите квартали така да се каже.  А ток има почти нясякъде в близост. Това, което споменах по-горе е, че мислим да купим по-скъп працел, който е в гъсто населената част така да се каже, защото тези които са големи, панорамни и евтини са съответно без тези неща в близост, а ние това искаме да избегнем (усложнения от този род)
Привилно сте се ориентирали да търсите УПИ с налична инфраструктура. Като харесате нещо е добре да разпитате съседи около имота, за да се уверите какво е реалното положение с ВиК и тока.

# 54
Включвам се с опит от Варна, следя тази и доста предходни.
Закупихме имот в местност край Варна със съдействие на брокер. Брокерът съдейства до толкова колкото да ни свърже с купувача и да дадем капаро за предварителен договор. Понеже имам негативен опит с други имоти, отидох на същия адвокат, който навремето ми бе помогнал да прегледа дали всичко е изрядно. Да ама не. За съжаление го разбрахме след като се забавиха с оправянето на документите. Оказа се ,че сме в доста кофти ситуация, така бе написано,че при неизпълнение на сделката ние все пак дължим сумата за имота. Имотът се оказа с неизрядна документация. Уж беше всичко въпрос на време и прехвърляне на собствеността от починалия баща към сина, но се оказа, че има около 100кв.м да се откупят и от общината (новообразувани имоти, не зная всички детайли тъй като предимно мм движеше цялата история). Къщата се оказа такава на хвърчащ лист без нужната документация, въпреки че в имота имаше ток и вода. Над година ни отне да прехвърлим собствеността. Понеже се отказахме от идеята на разширение на сегашната малка къща (не само заради документацията, а и затова,че ни казаха, че ще излезе по-скъпо отколкото да си направим нова) това, че имахме ток и вода в парцела помогна до толкова доколкото да знаем,че има опция. После треперехме за РС дали ще ни вкл отново, а няма да кажат, че вече има достатъчно много на един клон и не присъединяват.
Апетитните имоти за съжаление се взимат почти мигновено иначе докато се наканите и вече някой друг е капарирал. Рядко от нашия опит в търсене близо година преди това някой е имал подготвена документация за имотна сделка.
В нашия случай 1г за прехвърляне на имота, 1.5г за пуп + РС, вече сме на финална права, чакаме количествената сметка, за да започнем със събиране на оферти за къща на 1 етаж 150кв (с вкл веранда).

# 55
Здравейте!
С молба за помощ...
Закупих стар наследстствен имот (двор, къща строена 1950г 60 кв и стопанска сграда 18 кв в не добро състояние). Първото, което мисля е редно да направя, е оглед с цел преценка - да укрепя или да съборя и градя наново???
В общи линии съм напълно "боса" по темата, така че всяка протегната ръка и съвет или критика ще са ми от помощ.
Предполагам ми трябва архитект? Имотът е в град Тутракан. За съжаление не познавам никой там, а и ще движа всичко дистанционно от София и Русе...

# 56
Интересно как и какво се прехвърля от починал човек, ама щом така са ви казали, вероятно Дядо Боже е бил нотариус?! Няма такова нещо. Просто се вади удостоверение за наследници и е ясно кой е новият собственик. Съвсем друг е въпросът с неприложеният ПУП и неуредените гранци с общински имот. И да, нов ПУП отнема много време, особено ако някое заинтересовано лице реши да обжалва. Щом имате стари партиди, няма проблем да си захраните новата къща с ток и вода, още повече вече имате РС, което иначе нямаше да получите при липсата им.  Дали обаче съществуващата мощност, с която е била захранена старата къща ще ви е достатъчна за новият дом не е ясно и вероятно няма да е. Това проектантите по част електро трябваше да ви обяснят. Ако киловатите не стигат се пуска заявление за по-голяма мощност и е добре да го направите овреме. Видимо и адвокатът ви и бил доста неадекватен, или просто незаинтересован, за да допусне да закупите имот с такива тежести и при такъв абсолютно неизгоден и порочен договор! Как избщо е допуснал да подпишите договор с клауза, че каквото и нередно да има в документацията на имота вие сте длъжни да го закупите?! Направо недоумявам къде сте го намерили този адвокат-мошеник. Проверката на документите е следвало да бъде направена преди да сключите предварителен договор, а не след това. Яко са ви наиграли с този имот.

Whatever, първо си проверете дали сградите въобще съществуват в кадастъра и са законни.  След това търсете консултация с инженер-конструктор, който да ви обследва сградите и да ви издаде становище дали трабва да ги бутате или може да се до/надстрояват.

# 57
Фаталина, това е стандартното положение на Варна. Вече дори кооперациите се строят в новообразувани УПИ

# 58
Фаталина, това е стандартното положение на Варна. Вече дори кооперациите се строят в новообразувани УПИ
Не е само във Варна, но по възможност имотите преди сделка трябва добре да се проучват.

# 59
Fatalina, да , изразих се грешно - уж беше въпрос на време само да изкара това удостоверение (по думи на пишман-брокера не повече от месец за всички документи). В последствие взеха да чупят пръсти и да ни мотаят, докато накрая мъжът ми не пое нещата и да движи гореизброените батаци. Мина ск процедурата успешно, но коства доста нерви и усилия. Ако искахме собственикът да го направи предварително - никакъв шанс. Уви, това е рискът с имотите с неоформени документи и по мои наблюдения няма и да намерят продавачи, които ще минат предварително през подготовката им.
Относно мощността - да, беше по-ниска и заявихме по-висока, която одобриха, но и за там треперехме.
Още нямаме първа копка, а вече ми е писнало от всичко документално. 🫠

Общи условия

Активация на акаунт