Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 22 496
  • 458
  •   3
Отговори
# 60
Че то ако всичко им е наред, няма да са евтини.
На момието, което задава много въпроси и няма опит с парцела -КУПЕТЕ СИ ГОТОВА КЪЩА. Дори да е за ремонт, това е по-малкият проблем, защото вероятно ще има удостоврение за търпимост
Но - ти идваш от някъде си, не познаваш нищо тук, а си готова да се хвърлиш с главата напред. НЕ е ОК, да знаеш.
Лесно ще изгориш с парите.
И, другото, че като с твоя съпруг нямате опит, като попаднете на подводни камъни и проблеми, а вече сте дали една количка с пари - виждала съм как, дори и да се обичат, почват да се карат един с друг. Просто - никакви въображаеми идеи за къщички-мечта не си струват да се изпокараш с половинката си, понеже и вамата ще сте под голям стрес.
Шом момчето може само да ремонтира бани, шпаклова и подобни - вземете си готова  и ремонтирайте.

# 61
  • Перник
Че то ако всичко им е наред, няма да са евтини.
На момието, което задава много въпроси и няма опит с парцела -КУПЕТЕ СИ ГОТОВА КЪЩА. Дори да е за ремонт, това е по-малкият проблем, защото вероятно ще има удостоврение за търпимост
Но - ти идваш от някъде си, не познаваш нищо тук, а си готова да се хвърлиш с главата напред. НЕ е ОК, да знаеш.
Лесно ще изгориш с парите.
И, другото, че като с твоя съпруг нямате опит, като попаднете на подводни камъни и проблеми, а вече сте дали една количка с пари - виждала съм как, дори и да се обичат, почват да се карат един с друг. Просто - никакви въображаеми идеи за къщички-мечта не си струват да се изпокараш с половинката си, понеже и вамата ще сте под голям стрес.
Шом момчето може само да ремонтира бани, шпаклова и подобни - вземете си готова  и ремонтирайте.

С цялото ми уважение, НЕ съм съгласна. Едва ли много от хората, построили къщи са имали опит преди това. Човек не може да има опит във всичко, с което го среща живота. Покупката на готова къща също може да крие неприятни изненади - я някой съсобственик, който не желае да продава, я липсващи документи, или пък нужният ремонт да се окаже по-голям, отколкото изглежда на пръв поглед. А и всички се караме с половинките си все някога по някаква причина - това е част от съвместния живот. Имахме си шега преди години тук в темата - "В новата къща ще вляза или разведена, или вдовица" Wink
Моят съвет е - не бързайте! Проверявайте хубаво парцелите, които харесвате. Ако вие самите не се чувствате уверени, че ще се справите, намерете човек, който разбира материята, на който можете да се доверите, платете му за услугите по проверка на документи, ходене по огледи с вас и т.н.

# 62
Реновиране на стари сгради понякога крие доста изненади, та не може да се каже категорично кое излиза по-евтино и по-безпроблемно.

# 63
Здравейте! Дали някоя от вас има скорошен опит с укрепване на къща посредством изграждане на бетонни колони? Интересуват ме приблизителни цени за изпълнение на проекта ви, срокове за изпълнение и евентуално (ако е за района на София) - фирма, от която сте доволни?

# 64
Това с удостоверението за търпимост ми се струва мит, защото при нас не проработи, вече не помня защо, но минах сума адвокати, нотариуси за консултация и сега вървя по друга пътека, бавна и сложна.

# 65
Какво имате предвид за удостоверението за търпимост, че не работи.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 20:41 от jele3

# 66
Аз също се интересувам от темата за удостоверението за търпимост, ако е удобно да споделите опита си.

# 67
За стара съществуваща къща, едно време не са били издавани удостоверения за въвеждане в експлоатация и сега исках да извадя и за нотариален акт документи , защото е с пристроявания. Има строителни книжа, има партиди за ток и вода , но без акт 16. И казаха,че не може п този начин да се узакони с удостоверение за търпимост. Не помня детайли, аз обиколих сума народ за консултации. За акт 16 искат всички документи като за нов строеж, което е лудост , да минавам и плащам вече  присъединяване, договори към  ЕВН и вик, при положение ,че съществуват партидите.

# 68
Цитат
Има строителни книжа, има партиди за ток и вода , но без акт 16. И казаха,че не може п този начин да се узакони с удостоверение за търпимост.
Удостоверение за търпимост се издава за строежи, за които няма редовни строителни книжа (каквито са се изисквали към момента на извършване на строителството), но отговарят на определени в ЗУТ допълнителни изисквания. Затова и няма как къща, за която има издадени строителни книжа, да влиза в режим на търпимост. За някоя отделна сграда или пристройка  може, но не и за цялата къща - зависи и кога са изградени. Тук не може да го разискваме целия казус, пък и няма нужда, но отбелязвам само принципното положение.

# 69
Да, благодаря, и аз сега четох, за да си припомня, заради съществуващите документи. Благодаря, и се извинявам .

# 70
Да, благодаря, и аз сега четох, за да си припомня, заради съществуващите документи. Благодаря, и се извинявам .
Ами значи просто си довършате процедурите по изготвяне на изискуемата по ЗУТ документация и ще имате УВЕ.

# 71
Не знам, защото ми се струва много сложно, изискване за това Уве е да имам договор с ЕВН , а аз нямам , но имам три електромера, и още други такива ситуации имам. Строежа е много стар . Ще пиша щом стигна до развръзка.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 17:05 от sunrise_67

# 72
Хубаво е да се консултирате с архитекти по въпроси касаещи ЗУТ. В практиката често идват хора подведени от всевъзможни специалисти, включително и колеги инженери.

# 73
Незнам, защото ми се струва много сложно, изискване за това Уве е да имам договор с ЕВН , а аз нямам , но имам три електромера, и още други такива ситуации имам. Строежа е много стар . Ще пиша щом стигна до развръзка.
Няма нищо сложно, стига захранването с ток да е законно. Наистина консултирайте се с архитект или със строителен надзор и ще ви обяснят каква е цялата процедура.

# 74
Благодаря, продължавам за сега .

Общи условия

Активация на акаунт