Red Pill Редпилнати мъже/жени

• 67 911
  • 2 341
  •   1
Отговори
# 1 875
По-ниското заплащане такова ли е било в началото или е станало в последствие?

Най-вероятно доходите на мъжете са били по-високи в началото, предвид, че са интервюирани двойки с едно дете.

До колко тази статистика е съотнесена спрямо това, че като цяло мъжете печелян повече?

Да, имало е контрола за confounding фактори (разлика в заплащането между половете) и алтернативна хипотеза. В резюмето на проучването пише това:

"Разликата в доходите между партньорите не е просто следствие от разликата в заплащането между половете, а се задвижва от подбора в различни видове връзки."
https://www.researchgate.net/publication/345358757_Is_the_End_of … dence_from_Sweden

Обърнато ли е внимание на това, че има социални норми - по-прието е мъжът да е с някоя година по-възрастен, а не обратното?

Кой го твърди това?
Колко е голяма разликата във възрастта между двойките и тя колко е определяща за разлика в доходите?

Показателно е за мен лично, че проучването е правено не къде да е, не в патриархална Турция, например, а в Швеция, страна-еталон на феминизма, еманципацията и половото равенство. Това само добавя към значимостта на констатациите.

# 1 876
  • София
При мъжете също има срок на годност. Скорошни проучвания показват, че с напредване възрастта - се влошава качеството на спермата -> расте възможността за дефицити в плода, напр аутизъм.
Естествено. Просто женомразците обичат да изкарват жените нефелни след една възраст, а същите години си важат и за мъжете. Природата никого не е пощадила. Освен това, всички ще отиваме на едно място и мъжете имат по- ниска преживяемост.

# 1 877

Най-вероятно доходите на мъжете са били по-високи в началото, предвид, че са интервюирани двойки с едно дете.

До колко тази статистика е съотнесена спрямо това, че като цяло мъжете печелян повече?

Да, имало е контрола за confounding фактори (разлика в заплащането между половете) и алтернативна хипотеза. В резюмето на проучването пише това:

"Разликата в доходите между партньорите не е просто следствие от разликата в заплащането между половете, а се задвижва от подбора в различни видове връзки."
https://www.researchgate.net/publication/345358757_Is_the_End_of … dence_from_Sweden

Обърнато ли е внимание на това, че има социални норми - по-прието е мъжът да е с някоя година по-възрастен, а не обратното?

Кой го твърди това?
Колко е голяма разликата във възрастта между двойките и тя колко е определяща за разлика в доходите?

Показателно е за мен лично, че проучването е правено не къде да е, не в патриархална Турция, например, а в Швеция, страна-еталон на феминизма, еманципацията и половото равенство. Това само добавя към значимостта на констатациите.

"Най-вероятно" не е отговор, хипотезата е хипотеза, възрастта определено има значение.
Какво като е правено в Швеция? Промените да не би да стават от днес за утре?

# 1 878
  • France
Не разбирам научния метод на подобно изследване. Познат факт е, че жените губят от заплатата си след първото дете. Друга важна подробност не е цитирана, а именно колко голяма е делтата? Едно е 30%, друго е 2,5-5%. Тогава ще става дума за много мизерна хипергамия.

# 1 879
Хипергамия е когато има разлика и в социалния статус, не само в парите. А и разликата в парите би трябвало да е в пъти, не в проценти. Иначе би било смешно ако учителка и ел. техник, примерно, някой го смята з а"хипергамия" щото вземал малко повече Joy баси смеха ще е

# 1 880

Кой го твърди това?

"Най-вероятно" не е отговор, хипотезата е хипотеза, възрастта определено има значение.
Какво като е правено в Швеция? Промените да не би да стават от днес за утре?

Каза ала.бала от БГ-мама без да може да подкрепи твърдението си със статистически данни.
Вземете и го прочетете проучването за по-нататъшните Ви въпроси, щом толкова разбирате от дизайн на научни проучвания и Ви интересува.

# 1 881
  • France
Разбира се, че има значение за кое поколение става дума. А и заплатата има тенденцията да се увеличава с възрастта. Но пак да попитам, колко е средната делта?

# 1 882
  • Somewhere beyond the moon and stars
Разликата в доходите в двойката, според мен, се дължи по-скоро на куп други фактори, а не на съзнателен подбор.
Като върна по спомени поколенията назад, мъжете винаги са получавали повече пари, макар че жените са работели повече и са имали по-висок образователен ценз, в някои случаи и по-висока йерархична позиция. Основната причина е, "мъжките" професии са исторически по-добре заплатени от "женските", по вариращи социо-икономически фактори.
Например, към момента, секторът на ММ (в който преобладаващо са заети мъже) е по-добре заплатен от моя (който изисква по-висок ценз), поради недостига, съотв. излишъка, на квалифицирани кадри на пазара на труда.
И все пак, повечето от тези двойки, вкл. аз и ММ, са се събрали преди партньорите да си имат представа какво ще работят цял живот, камо ли за заплащането. И поне за 4 поколения назад знам със сигурност, че жените са били по-добре материално обезпечени и с по-висок статус към момента на сключване на брак. Толкова за хипергамията в БГ, в други държави по света е различно.

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 10:02 от ~Emerald~

# 1 883
Да, дори да е направена както трябва статистиката, връзката не е причина.

# 1 884
За България е трудно да се прави каквато и да е разбивка, защото нямаме достатъчно добре финасирани и фунциониращи научни катедри, които да провеждат и публикуват научни проучвания, и историческото ни наследство - посткомунизъм- е такова, че професии с висок образователен ценз като учителстката, лекарската, изобщо интелектуалният труд не е достойно заплатен.

Всички статистически данни могат да се извадят и прочетат от проучването, дадох линк към пълния текст по-горе. Искахте по-назад в темата сезиозно изследване по въпроса, да не е от Шок-Блиц. Цели две прикачих в темата - от 2016 и 2020 година, резултатите им съвпадат, както и с тези от минали години. Даже последното е и от една от най-еманципираните страни в света Швеция, но, както написах, те са за който се интересува каква е семейната динамика след бума на феминизма (един куп аргументи се привеждаха в темата как феминизмът обесмислил хипергамията ), а не съди от частното (собственото си балонче) към общото с генерализации.

# 1 885
  • France
А ти прочете ли всъщност какво се пише във въпросното изследване?

Не успях да прочета всичко, но докъдето стигнах не видях заключенията, които намираш.

Първо центърът на изследването е да се предвиди дали фактът, че жените в момента са мнозинство в университетите, ще промени равновесието на силите в едно домакинство.
Въпреки че се разглеждат 3 категории, се посочва тенденцията за хипогамни връзки спрямо образователния ценз (в полза на жената). Посочва се като дисонанс, че често, въпреки това жената продължава да печели по-малко (нещо, което не веднъж беше споменато в тази тема като контрапункт на теорията на редпилърите). Подчертава се като повратен момент появяването на първото дете -> в делтата в заплатите и процента извършвана домакинска работа (тук имам желание да измърморя еврика).
Като цяло се признава, че по-ерудираните жени успяват да се наложат в домакинството и да разпределят по-поравно битовите задължения. Нещо, което цитирах Х страници по-назад (че женската хипергамия е всъщност в полза на мъжете и препъни камък за жените).
А и най-важното, изследваната част от населението е от набор 50 до набор 80. Тоест едно-две поколения преди нас. Набор 50 отдавна са пенсионери.

Ще продължа да чета, но не намерих нищо, което да защитава теорията с женската финансова хипергамия. Нито за каква делта в заплатите става дума. Ако можеш да ми го скрийншотнеш, ще бъде много мило. За съжаление съм заета целия следобед.

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 14:23 от Philomena

# 1 886
Прочетох, разбира се. И в това, и в предишното:

„Във всеки тип съюз, включително тези с по-образовани партньорки, „мъжете е най-вероятно да печелят най-много“, според ново шведско проучване.“

".. хипергамията останала ли е в миналото? Нови доказателства показват, че отговорът е не."

Нещо друго ли пише?

# 1 887
  • София
Кои са тези нови доказателства? Че мъжете печелят повече не е такова.

# 1 888
  • France
Не успях да прочета всичко, но докъдето стигнах не видях заключенията, които намираш.

Първо центърът на изследването е да се предвиди дали фактът, че жените в момента са мнозинство в университетите, ще промени равновесието на силите в едно домакинство.
Въпреки че се разглеждат 3 категории, се посочва тенденцията за хипогамни връзки спрямо образователния ценз (в полза на жената). Посочва се като дисонанс, че често, въпреки това жената продължава да печели по-малко (нещо, което не веднъж беше споменато в тази тема като контрапункт на теорията на редпилърите). Подчертава се като повратен момент появяването на първото дете -> в делтата в заплатите и процента извършвана домакинска работа (тук имам желание да измърморя еврика).
Като цяло се признава, че по-ерудираните жени успяват да се наложат в домакинството и да разпределят по-поравно битовите задължения. Нещо, което цитирах Х страници по-назад (че женската хипергамия е всъщност в полза на мъжете и препъни камък за жените).
А и най-важното, изследваната част от населението е от набор 50 до набор 80. Тоест едно-две поколения преди нас. Набор 50 отдавна са пенсионери.

Ще продължа да чета, но не намерих нищо, което да защитава теорията с женската финансова хипергамия. Нито за каква делта в заплатите става дума. Ако можеш да ми го скрийншотнеш, ще бъде много мило. За съжаление съм заета целия следобед.

# 1 889
Значи четете проучването както Дяволът - Евангелието. Целта не е да се види дали жените са мнозинство в университетите и как това променя влиянието в едно домакинство, а дали краят на образователната хипергамия е и край на статус хипергамията, както пише в заглавието, като под статус хипергамия се разбира комбинация от социална каста преди брака, професионален престиж и доходи.

"Питаме дали намаляването на образователната хипергамия предполага намаляване на
други форми на статусна хипергамия"

Целта е и да се прецени дали има shift, промяна в тенденциите, затова се изследват набори от по-стари генерации, с последни данни от 2000г. Поколенията от 1982г. не са две назад, а са почти в моето (набор 96 съм), така че ги смятам за релевантни.

Още, изрично се упоменава няколко пъти в статията, че се ползват данни от момента преди раждането на първото дете, в интерес на обективността и качеството на проучването, тъй като тогава доходите между половете са най-близки, та по този пункт също ще ти е трудно да критикуваш проучването, мисля.

За каква делта става дума не разбирам? С делта се обозначава по принцип разлика. За конкретна разлика в заплатите ли питаш? Съжалявам не мога да скрийншотвам, на компютър съм, но информацията се намира в резюмето и частта резултати/дискусия в началото.

Заключението на проучването е, че във всички съюзи и констелации (жената с по-високо образование от мъжа, двамата с равен образователен ценз, мъжът с по-високо образование) мъжете "печелят повече от жените във всички видове съюзи и нашата симулация предполага, че разликата в заплащането на жените и мъжете не може
да се разглежда като обяснение за това неравенство".

И аз не съм чела цялото проучване, смятам уикенда, интересувам се от такива социални и семейни динамики.

Общи условия

Активация на акаунт