Red Pill Редпилнати мъже/жени

• 67 889
  • 2 341
  •   1
Отговори
# 1 890
  • France
... Целта не е да се види дали жените са мнозинство в университетите
Не е разбира се, това е факт.
Цитат
...а дали краят на образователната хипергамия е и край на статус хипергамията, както пише в заглавието, като под статус хипергамия се разбира комбинация от социална каста преди брака, професионален престиж и доходи.
И мен ме интересува дали при равно образование ще имаме равни заплати и равно място в обществото. Но продължавам да не виждам къде е връзката с предпочитанията на жените?
Цитат
Целта е и да се прецени дали има shift, промяна в тенденциите, затова се изследват набори от по-стари генерации, с последни данни от 2000г. Поколенията от 1982г. не са две назад, а са почти в моето (набор 96 съм), така че ги смятам за релевантни.
Изрично са цитирани годините на раждане (1950-52, 1960-62, 1970-72 и 1980-82), а последните данни са за тези набори, не за нови.
Бумърите са между 45 и 65, а GenX са от 65та до 80та. Ти и аз сме милениал. И не е едно и също, повярвай ми. В България сме в един много равноправен по образование балон заради различната ни история. Но с източния блок не се изчерпва светът.
Цитат
Още, изрично се упоменава няколко пъти в статията, че се ползват данни от момента преди раждането на първото дете, в интерес на обективността и качеството на проучването, тъй като тогава доходите между половете са най-близки, та по този пункт също ще ти е трудно да критикуваш проучването, мисля.
Не го критикувам, напротив, съгласна съм с неговите наблюдения, че нещата се скофтват след това.
Цитат
За каква делта става дума не разбирам? С делта се обозначава по принцип разлика. За конкретна разлика в заплатите ли питаш? Съжалявам не мога да скрийншотвам, на компютър съм, но информацията се намира в резюмето и частта резултати/дискусия в началото.

Именно, делта е разликата. И аз не ги виждам тези разлики, но ми е изключително интересно да ги науча.
Цитат
Заключението на проучването е, че във всички съюзи и констелации (жената с по-високо образование от мъжа, двамата с равен образователен ценз, мъжът с по-високо образование) мъжете "печелят повече от жените във всички видове съюзи и нашата симулация предполага, че разликата в заплащането на жените и мъжете не може
да се разглежда като обяснение за това неравенство".
E, нали точно това е проблемът. И тотално отрича редпилър теорията. Това е и големият проблем в момента. Предполага се, че ще са нужни поне 200г за да се изравнят тотално доходите, като всяка криза дърпа това назад.
Но в никакъв момент не се казва "жените предпочитат богатите мъже". Напротив със сравнението на процента домакинска работа (по-образованите жени вършат по-малко) се показва, че не е в полза на жените. Преди Х страници бях дала изследване, че жена с по-малка заплата върши повече от мъжа и е по-вероятно да си вземе полуработно време и като цяло да жертва своята кариера. Като цяло се получава порочен кръг. Изцяло в ущърб на жените.
Цитат
И аз не съм чела цялото проучване, смятам уикенда, интересувам се от такива социални и семейни динамики.
Имам чувството, че сме стигнали до една страница Wink ще почакам да го прочетеш и да го резюмираш, че аз си опеках яйцата този обед. Grinning

# 1 891
Не виждаш ли връзката с предпочитанията на жените да се обвързват и създават деца с мъже с по-високи от техните доходи във всички кохорти? Наистина?!

Поколенията абсолютно релевантно са ги избрали по възраст - все пак образовани хора се проучват, които първо си осигуряват препитание и доходи, след това създават семейство, когато могат да предложат нещо на децата си, декадата 30-40 ми се вижда уместно подбрана, за Швеция съвсем.

Не сме на една страница - аз сканирах цялото проучване и отсях най-релевантното, без да се задълбочавам в детайли, но ще си го прочета уикенда, има интересни неща. За мен точната разлика в заплащането не е толкова важна - тя винаги ще варира в зависимост от нивото на образованието и конктерния случай, по-важна е тенденцията, която показва, че жените в еманципирана Швеция създават деца с мъже с по-високи доходи.

# 1 892
  • France
Не виждаш ли връзката с предпочитанията на жените да се обвързват и създават деца с мъже с по-високи от техните доходи във всички кохорти? Наистина?!
Не, ние си взимаме за партньор това, което пазарът на любовта ни предлага. След като масово мъжете са по-добре платени от жените (дори и с по-малко образование) е логично в една връзка носителят на Y хромозома да е по-добре платен. Обикновена математика. Обаче това в никакъв случай не доказва някакво предпочитане, дори напротив -> в самото изследване е показано, че жените с повече статус вършат по-малко домакинска работа. Коя нормална жена ще иска след Х години следване да печели по-малко от мъж с гимназиален ценз и на всичкото отгоре да го играе домашна фея?

Цитат
Поколенията абсолютно релевантно са ги избрали по възраст - все пак образовани хора се проучват, които първо си осигуряват препитание и доходи, след това създават семейство, когато могат да предложат нещо на децата си, декадата 30-40 ми се вижда уместно подбрана, за Швеция съвсем.
аз съм в 30-40 и съм милениал. Много далеч са ми дори показаните поколения. Особено, че се разглеждат в западния свят, където образователната хомогамия е много по-бавна от нашата.
Цитат
... За мен точната разлика в заплащането не е толкова важна ...
Напротив! Защото едни 2-5 дори 10% са смешна делта (съжалявам, свикнала съм да използвам тази дума за математически стойности) и по никакъв начин не може да предположи толкова важен избор като бащата на децата ни. Особено в страна с висок стандарт и данъци като Швеция. Абсурдно е да се смята, че 200-300-400е могат да бъдат решаващи.

# 1 893
Още десет проучвания са прикача, в допълнение към последното, и предпоследното, което в заглавието си казва "в брак на жени с образование, те са 93% по-склонни да се омъжат за мъже с по-високи доходи", мантрата, че вие (от вашето си балонче) си взимате за партньор това, което пазарът на любовта ви предлага, ще е вечна!
Отказвам се .. Simple Smile

# 1 894

Ще задам следния въпрос на мъжете в темата. Срещу вас има две абсолютно еднакви 25-годишни красавици, едната е образована и работи добре платена работа, другата не е работила и не иска да работи никога. Коя бихте предпочели за брак?
Айде аз да отговоря с малко закъснение. Вероятно бих изпрал първата - първо, че като е образована и с хубава работа ще имаме повече общо помежду си, второ, че и с нейната заплата селейният доход ще се увеличи и ще можем да си позволяваме повече неща. Защото парите никога не стигат, а стандартът на живот може да се вдига неограничено.

# 1 895
  • France
Още десет проучвания са прикача, в допълнение към последното, и предпоследното, което в заглавието си казва "в брак на жени с образование, те са 93% по-склонни да се омъжат за мъже с по-високи доходи", мантрата, че вие (от вашето си балонче) си взимате за партньор това, което пазарът на любовта ви предлага, ще е вечна!
Добре, дай го насам това проучване да го разкостим и него. Simple Smile
Иначе от никакво балонче не говоря, нормално е да ни се иска в този материален свят да имаме повече пари (cf Reagan по-горе). Но за да бъдем последователни и честни трябва да дадем и другите критерии и да ги подредим. Както и да дадем финансовата граница, от която една по-голяма заплата може да стане критерий. Както вече казах, малко европейски жени биха се впечатлили от 200-300-400е в повече. Но 2-3-4 милиона са различно нещо Wink

# 1 896
ако средностатистически мъжа изкарва колкото жената, логично значи е леко по-глупав (с по-ниско образование, или на по-ниска позиция)..
ако са на едно ниво, така или иначе мъжа ще има по-високи доходи от нейните, само защото е мъж...
жените просто предпочитат масово да не превъзхождат мъжа умствено, явно..
ако това наричат някои хипергамия, миии добре..

# 1 897
Ама това, че мъжа бил по-добре платен не е равно на хипергамия. Пак да го напиша, ама една учителка с 1500лв и един ел. техник с 2-3000, живеещи в панелка с ипотека, НЕ Е хипергамия. Хипергамия би било ако учителката е със собственика на ел. фирмата с поне няколко имота и петцифрен доход в горната половина.
А фризьорка с научен работник от БАН, хипергамия ли е? Образователно, да. Ама тя взема повече...
Пак казвам, в нашата объркана БГ реалност, няма хипергамия,, като изключим тунингиваните кифли и футболистите. Ама и там може да се оспори.

# 1 898
Добре, дай го насам това проучване да го разкостим и него. Simple Smile
Иначе от никакво балонче не говоря, нормално е да ни се иска в този материален свят да имаме повече пари (cf Reagan по-горе). Но за да бъдем последователни и честни трябва да дадем и другите критерии и да ги подредим. Както и да дадем финансовата граница, от която една по-голяма заплата може да стане критерий. Както вече казах, малко европейски жени биха се впечатлили от 200-300-400е в повече. Но 2-3-4 милиона са различно нещо Wink

Ох, извинявай, но ти не си разкостила последното, че да разкостиш и предпоследното. Да извъртаме целта на проучването и интерпретираме и извъртаме както на нас ни е удобно, а не да се четат констатациите на проучването, не е разкостване Wink по-назад в темата съм го прикачила и предпоследното. Учени-социолози с години и в различни проучвания точно хипергамията изследват и все до едни и същи резултати достигат, но разкоствайте на воля.

# 1 899

жените просто предпочитат масово да не превъзхождат мъжа умствено, явно..
ако това наричат някои хипергамия, миии добре..

Не винаги. Мъжете също не си падат по жени, които са по-умни или образовани от тях.
Имала съм две връзки с такива мъже - кошмар. Комплекси, тънки забележчици и подмятания - "Как може това да не го знаеш?! Нали си висшистка!".

# 1 900
  • София
Скрит текст:
Всеки може да има мнение по въпроса за хипергамията, но, когато става въпрос за социологически изследвания и конкретни проучвания на институтите по семейни науки, резултатите - отново и отново - показват, че хипергамията, даже и в днешното еманципирано общество, е реална.

"Изглежда, че висококвалифицираната алфа жена все още предпочита партньор над нейния клас на заплащане.

Резултатите? ... Но когато стана дума за доходи, хипергамията отново се наложи. Във всеки тип съюз, включително тези с по-образовани партньорки, „мъжете са най-вероятно да печелят най-много“. Това, че ангажиментът на Швеция към егалитаризма на половете е близък до държавна религия и че жените си партнират с по-малко образовани мъже от десетилетия, само добавя към значимостта на констатациите."
https://ifstudies.org/blog/whither-hypergamy

Скрит текст:
Това, ако някой се интересува от научни проучвания на нагласите на жените, разбира се.

Нямам време да чета цялото изследване сега, но прегледах горния линк. Ами, изобщо не е в полза на хипергамията като част от женската природа.

1.if you consider education alone, at least in developed countries, hypergamy could be said to be just about obsolete

Тоест, вече няма хипергамия що се отнася до образованието. Жените се женят за по-ниско образовани партньор по-често от мъжете. Останахме с половин хипергамия - финансова.

2. they limited their analysis to couples before they had children so as to rule out the regrettably termed “motherhood penalty.”

Въпреки, че е чудесно, че са ограничили изследването до двойки, при които все още жената не е "пострадала финансово" от майчинството, това не значи, че жените и работодателите нямат предвид майчинството. Жените са наясно какво ги очаква, съответно това не изключва напълно икономическия фактор. По-интересно би било да се направи с двойки, формирани след като са си отгледали децата от предишен брак и вече не мислят за майчинство, но това пък има други ограничения. Много е труден за изолиране този фактор.

3. оn several dimensions, status was consistent with education levels: the partner with higher education (male or female) also had higher occupational prestige and social class. But when it came to income, hypergamy re-asserted itself.

По-голям престиж, по-висок клас... само парите стоят... но защо и доколко? Wink

4. women have been partnering with less-educated men for decades

Отново да подчертаем как образованието е изчезнало като фактор и то отдавна.

5. The share of American women earning more than their husbands or cohabiting partners has increased steadily over the years, hitting 28% as of 2017

Ахаа... да си дойдем на думата... тенденцията, жените да печелят повече все пак се повишава Wink 27% не е никак малко, предвид препядствията, които стоят пред женската кариера. Но важният въпрос не е в самите цифри... ако женската природа е толкова хипергамна, защо изобщо има промяна? Промяната говори за други фактори - социални, икономически, културни. Природата... тя не се променя толкова лесно, нали така Wink

И сега един интересен въпрос - защо всичко се гледа и приписва на желанията на жените? Мъжете не участват ли в подбора на партньора си? Възможно ли е мъжете да не желаят да се обвързват с жени, които са изкарват повече от тях, а не обратното (ето такъв пример е Крис, който директно е заявявал, че не би се обвързал с такава жена)? Доколко такъв е изборът на жените и доколко на мъжете? Дали и как е мерено това?

Съжалявам, ако повтарям някого, не съм имала време да чета коментарите още.

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 18:06 от Лъвица

# 1 901
  • France
Бизи, май не правиш разлика между математическата стойност на една цифра и нейното интерпретиране. Никой тук не твърди, че жените в огромния си процент не се омъжват за по-добре печелещи мъже. Както никой не твърди, че жените в България масово се бракуват с мъже от черната раса. Просто, защото има твърде малко негри Wink Та така и с по-малко печелещите мъже. Оттам обаче да се твърди, че заплатата е основен критерий... Rolling Eyes
По това време на годината, в много държави има манифестации за равно заплащане на женския труд. Ако основно жените искаха техните съпрузи да взимат повече, слоганите щяха да бъдат различни Wink Нека да правим разлика между реалността на завареното положение и посоката в която искаме да се движим Simple Smile

# 1 902
  • София
Естествено. Просто женомразците обичат да изкарват жените нефелни след една възраст, а същите години си важат и за мъжете. Природата никого не е пощадила. Освен това, всички ще отиваме на едно място и мъжете имат по- ниска преживяемост.
Очаквам приказките как децата са от донор (възможно), но коя жена е родила на възрастта на Ицко Финци или на Де Ниро? Освен библейските героини, които на стари години народили патриарси и пророци (последното е цитат от книга)

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 17:53 от Cuckoo

# 1 903
  • Somewhere beyond the moon and stars
В България нещата исторически са по-различни от много други места по света; в новата ни история нямаме нито аристокрация, нито някакво голямо класово разделение, което да мотивира жените да избират партньор с по-висок статус и съществено да подобрят своя собствен. Като добавим и участието и на двата пола в труда през социализма, стигаме до извода, който вече няколко жени споделят - разликата просто не е достатъчно голяма, за да съставлява причина за избора на партньор.

# 1 904
  • France
Лъвица повдигна един много важен въпрос, а именно къде са мъжете в избора за партньор? И погледнато от този ъгъл нещата изглеждат повече от логични. Както вече бе цитирано женската хипергамия на практика е в ущърб на жената -> повече домакинска работа, повече задължения по децата и повече вероятност от минаване на половин работен ден. С всички произтичащи последствия. Явно мъжете си знаят интереса Wink и той е да са хипогамни.
За останалото, явно имаме еднакво разбиране на проучването цитирано от Бизи.

Общи условия

Активация на акаунт