Професия учител - 17

• 56 341
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Здравейте!
Интересувам се как протича обучението за оценители на НВО и ДЗИ?
Надявам се, че има някой запознат.
Аз тази година бях оценител на ДЗИ по математика- ПП и ООП и арбитър  на НВО по математика за 7. клас.
Ако сте подала заявление за обучение, от Софира ще получите имейл за регистрация и в рамките на няколко дни ще трябва да оцените, ако не се лъжа 50 изпитни работи.

# 421
  • Sofia
Guinness, графикът е много странен и го забелязах, след като сравних с роднина - зам.директор в провинциално училище, който ми зададе същите въпроси. Брой и продължителност на часовете са по наредбата, но имат по 30мин интервали между почти всеки час. Така графикът е от 12.15 до 18.15 за първи и втори клас или пък от 13.10 до 19.10 за трети и четвърти. Моето обяснение е, че искат официално да са посочени пълни 6 часа. Не знам дали съм права.

Аз водих борба да взимаме първокласници малко по-късно от 17.10ч. За софийските условия този час е почти непосилен, а идва зима, влошава се трафикът... Трудно е и за двете страни (училище/учители и родители).

# 422
  • Някъде по Дунава
Anik, тези 6 часа са работното време на учителя, но не през цялото време той е с ученици. Нали има време за проверка и подготовка. Обикновено се започва между 11 и 12 и се приключва между 17 и 18 ч. При нас след обяд междучасията са по 10 мин. Може и 30, но това е максимумът според наредбата за организация на дейностите и не е казано да е след всеки час.
Струва ми се безумие едно дете 3/4 клас да прекара 11ч на училище.

# 423
Колеги, споделям инициатива за проект- Парти дринкс, или фейсбук страницата Трапезна вода Iceberg. Интересно и лесно е

# 424
Много благодаря за отговорите!!! Става въпрос за това, че искат в 17.10 да вземем децата от занималня, а според публикувания в правилника на училището график за 1-ви клас до 18.15 имат ООФА.  Постигнах нещо половинчато с ръководството (17.30) и се надявам това да не се отрази на отношението към децата.
Е , защо толкова късно свършват тези деца? Кога започват сутрешните и следобедните им занятия?
В момента съм учител на занимания на 1 кл. Сутрин започват в 8 и свършват в 12.05. Аз ги поемам и до 13.30 имаме ООФА, после две самоподготовки до 14.50 и две занимания по интереси до 16.00. Родителите ги вземат до 17.00. Става въпрос за малък провинциален град, където масово се работи до ,17/17.30 и разстоянията са малки.
При нас 1 клас са до 17.15

# 425
Аз като чуя и прочета за Софира - бягам с 300. Тия малоумници тръгнали да разработват егати скапаната система (ще ме простите за изразните средства). Значи, аз се занимавам с уеб дизайн и смятам, че съм много на ти с компютрите, ама тия от Софира направо се гаврят с ИТ познанията ми. Втора година подред се регвам и втора година подред не успявам да стигна до въпросния какъв беше там "стрес" тест... И се отказах да се сдобивам със сертификат за оценител. Скъсаха ми нервите с изискванията си, неясните им указания за ползване и смотаната им система. Явно си имат някой човек в МОН, иначе никаква логика да същуествува тая "мишка" нарчена "Софира".

# 426
  • Майничка
Здравейте!
Интересувам се как протича обучението за оценители на НВО и ДЗИ?
Надявам се, че има някой запознат.
Аз тази година бях оценител на ДЗИ по математика- ПП и ООП и арбитър  на НВО по математика за 7. клас.
Ако сте подала заявление за обучение, от Софира ще получите имейл за регистрация и в рамките на няколко дни ще трябва да оцените, ако не се лъжа 50 изпитни работи.
Така е, реално се самообучаваш по инструкции и на принципа проба-грешка.
За себе си установих, че явно не съм достатъчно бърза или нямам достатъчно хъс, но просто не успях да съчетая работа и проверка на 50 писмени за периода.

# 427
  • София
Явно си имат някой човек в МОН, иначе никаква логика да същуествува тая "мишка" нарчена "Софира".

Имам чувството, че всеки в МОН е човек на някого, за да се прокарват постоянни малоумни и безсмислени проекти. Grinning Калинчици.

# 428
Здравейте,

Аз да попитам какво мислите за оценяването (в рамките на прогимназиален и гимназиален етап), чрез поставянето на проектни дейности? Обмислям такава възможност, защото смятам, че децата трябва да се научат да работят в екип. Разбира се винаги ще има такива, които няма да направят нищо, и ще оставят другите да им свършат работата. А и личното ми виждане тук е, че тези които са се старали трябва да получат хубава оценка, докато тези които не са свършили нищо, трябва просто да им напиша двойката. Вие какво мислите по въпроса?

# 429
  • Добрич
Здравейте,

Аз да попитам какво мислите за оценяването (в рамките на прогимназиален и гимназиален етап), чрез поставянето на проектни дейности? Обмислям такава възможност, защото смятам, че децата трябва да се научат да работят в екип. Разбира се винаги ще има такива, които няма да направят нищо, и ще оставят другите да им свършат работата. А и личното ми виждане тук е, че тези които са се старали трябва да получат хубава оценка, докато тези които не са свършили нищо, трябва просто да им напиша двойката. Вие какво мислите по въпроса?

Определено насърчавам такава работа, но подбирам темите и екипите, за да може оценките да бъдат максимално заслужени.

Работа в екип и проект за две различни неща. Проектът може да се даде на екип, но може да бъде и индивидуален. Лично аз проектните дейности ги използвам, за повишаване на успеха, т.е. старая се да стимулирам учениците, да се представят добре, за да получат по-висока оценка. Не пиша двойки на тези, които откажат да се включат. Имат достатъчно двойки и без проектни дейности...

# 430
Дали си заслужава да мина обучение за оценител в начален етап? Сега ни предлагат обучение, но колегите казват, че било тегаво без да кажат защо мислят така.

# 431
Здравейте! Знаете ли дали може да се запише някъде в момента СДК по английски език. Дистанционно по-конкретно. Предполагам, че вече съм изтървала сроковете навсякъде, но зная ли... да питам. Simple Smile

# 432
  • Майничка
Аз работя много с проекти, от малки, до доста мащабни, от по няколко етапа и видове дейности. Всъщност, във втори гимназиален етап, различните компоненти на срочните проекти носят оценки по няколко модула. Завършеният проект не означава непременно и автоматично шестици за всички. Освен яснота от кота нула в разпределението на задачите и наблюдението им, накрая имам изискване за  индивиуален анализ и рефлексия на процеса и резултатите от него, така че няма опция скатавка и криене зад чужд гръб.
Работата по проекти обаче изисква сериозна  ангажираност на учителя при начинаещи ученици и групи, той хем трябва да има идея за етапите и крайния резултат, хем да насърчи инициативата у учениците, дори да им позволи те да водят до известна степен, хем да балансира и "рамкира" процеса. А, и да организира представянето на "продукта" по подходящ начин.

# 433
Здравейте! Знаете ли дали може да се запише някъде в момента СДК по английски език. Дистанционно по-конкретно. Предполагам, че вече съм изтървала сроковете навсякъде, но зная ли... да питам. Simple Smile
ВТУ имат втора сесия за прием след НГ. Виж кога точно беше. И аз имах мерак да се запиша, но записването става само на място и не ми се отваряше възможност да пътувам до другия край на България. Пък и разглеждам възможността и за магистратура.

# 434
ВТУ имат втора сесия за прием след НГ. Виж кога точно беше. И аз имах мерак да се запиша, но записването става само на място и не ми се отваряше възможност да пътувам до другия край на България. Пък и разглеждам възможността и за магистратура.

Благодаря! Flowers Hibiscus
Магистратура, мисля, е присъствената форма в Пловдив всяка седмица от петък до неделя. На мен 2 години ми идват в повече като инвестиция, така или иначе, но и подобна форма не ме устройва. Такива форми са удобни само за хората от същия град.
А магистратура дистанционно има ли във ВТУ или някъде другаде?
Аз проверявах преди 2 месеца, включително и за икономически специалности, и уж си записах някаква информация, но не я намирам и в момента ми е каша в главата къде какво бях успяла да открия.

Общи условия

Активация на акаунт