За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 8

• 31 365
  • 733
  •   1
Отговори
# 630
  • България
... В един момент почнах да бъркам кой как се казва, в кое тяло е и в кое време. Като изключим нарушаването на един от основните принципи за пътуване на времето (да не се срещаш с хора, които познаваш, и най-вече със себе си), ми хареса. Гледах го с интерес и без превъртане. 12 епизода му бяха напълно достатъчни. Ан Хьо Соп си е хубав както винаги.
По принцип бях решила да пропусна този сериал, но горното ме накара да го гледам и не съжалявам.
Все още не знаем какви са принципите за пътуване във времето, затова и никога не съм била съгласна, че ако въобще е възможно да се прехвърляме назад и напред, не можем да се срещаме със себе си.
Харесвам всякакви теории, особено извън рамките на "приетото".
Историята е толкова добра, че докато не изгледах всички серии не си легнах.
A Time Called You (2023)

# 631
  • пак на Рив Гош
Все още не знаем какви са принципите за пътуване във времето, затова и никога не съм била съгласна, че ако въобще е възможно да се прехвърляме назад и напред, не можем да се срещаме със себе си.
Как да не ги знаем? Че те са описани в толкова сериозни и авторитетни източници като научно-фантастични романи (включително и любимата ми поредица на Кони Уилис за оксфордските историци) или филми като "Завръщане в бъдещето", "Терминатор"...  Wink Stuck Out Tongue Winking Eye Grinning
при това без дори да споменаваме за "дядовия парадокс", "парадоска на връзките за обувки" и времевите бримки Joy Joy :joy:
(майтапя се най-добронамерено, надявам се емотиконите да го потвърждават Wink)

Малко красота за неделя вечер
За красотата няма почивен ден Heart Eyes

Another Miss Oh
Тя общо взето едно и също играе, само сменя йобото и дъщерите. Няма да изреждам на колко звезди е била майка, на Со Джи Соп леля, но ми е най на сърце като Аджумата на Лечителя.
Аджумата на Лечителя беше страхотна! Heart Eyes
Направило ми е впечатление, че никога (или поне досега не съм я видяла) не играе мила и грижовна майка. Винаги героините ѝ са шумни, грубовати, ексцентрични... Не знам до натюрел ли е, или до предлагани ѝ роли.

Няколко наблюдения за текущите ми сериали:
- The Story of Park's Marriage Contract (2023) - Bae In Hyuk е симпатично момче, ама има още ориз да изяде, докато започне да разхожда костюми като "батковците" Джуно, Пак Со Джун, И Мин Ки, Роуон и други Wink
- Love Me, Love My Voice (2023) - освен планините захарен памук и хубавите мъжки гласове - за първи път гледам китайски сериал с толкова много музика. Обикновено са 4-5 песни, които въртят до изнемога (или поне аз толкова забелязвам Joy), а в този сериал са доста и разнообразни (вярно, че действието се развива в сферата на музиката и дублажа). Ей тази е направо готова за саундтрак на фентъзи сериал:
https://www.youtube.com/watch?v=RPgSqq5vpyo

# 632
..................
Историята е толкова добра, че докато не изгледах всички серии не си легнах.
A Time Called You (2023)
.................
Нали знаеш, че корейският е римейк на тайванския Someday or One Day (2019)?
Някои казват, че тайванския бил по-добър. Аз съм решила да изгледам и него.

# 633
  • България
Прочетох го някъде, може да е било и тук, но не гледам тайвански.
"Само" китайски и корейски.
В кавички, защото има толкова много за гледане, че не знам дали ще успея да изгледам всичко набелязано.
Но фентъзитата никога не са достатъчни. Grinning

# 634
  • вятърничава
По Бтв Лейди от тази вечер започва излъчването на Не съм робот/I'm Not a Robot. От 22:30 ч.

# 635
# 636
# 637
  • пак на Рив Гош
Дани, ако махнем Ча Ън У, все едно гледам моята седмица Joy (но допълнена и с Tan Jian Ci)
Нека ни е зле! Joy

# 638
  • пустинен пъпеш
Започнах и китайската историческа дорама ,чиято гг-ня се връща 2 г.назад във времето,за да поправи грешките си,довели до трагични събития ,,Scent of time"(2023).Гледам то по HBO,има го и в дорамата,,Аромат времена" с оценка 9,5.,а в MDL  8,3.
Странно и в този сериал,както и в други китайски забелязвам,че има случаи,когато действието протича вътре в дома,а когато актьорите говорят,от устата им излиза пара( не е от чай,ястие или арома лампа,каквито има в други сцени).Та в толкова студени помещения ли снимат,при това без да има сняг в сцените навън.Например в еп.2 на дорамата докато  разговарят гг-ня,майка й,баща й,друга г-ня  отчетливо се вижда.А в друг сериал гг в романтична сцена,а ръцете му червени и се губи цялото  въздействие на сцената при мисълта,че на актьора/ите им е студено.А сцените под дъжд или преваляващ сняг са често срещани,явно ти броят за особено романтични,пък после героите  влизат на закрито и някак косите и дрехите им са сухи.

# 639
  • Русия
Да, те често снимат лято през зимата и т.п. Такива сцени с пара от устата са често срещани в китайското кино. Даже гледах едно интервю, където актьорите ги питаха, дали предпочитат да снимат зима през лятото или лято през зимата. Защо не могат да снимат сезон в сезон или поне в топъл павилион, не разбирам.

# 640
rududu, стана ми интересно и специално си пуснах епизода, който си посочила и го прегледах. Не намерих къде от устата им излиза пара. Видях само кадри с чайници, пиене на чай и с ароматни пръчки, или съдове с благовония. В Китай е възможно да е много студено и без сняг. Заради много високата или много ниската влажност, начинът, по който усеща студът е ужасен. Изключено е да отопляват павилионите като цяло. Ако си гледала видеа, където показват снимачния процес, обикновено след всеки кадър  всеки актьор си има помощник, който отговаря да го увие в капитонирано палто. А през лятото да му носи чадъра и вентилатора. Спомням си от корейските сериали ми беше направило впечатление, че техните къщи нямат особено отопление. Тънки преградки, които се дърпат като щори са им вратите на селските домове. А температурите през зимата падат до -10 или -15 градуса със сняг. В Япония е същото в селата- направо си зимуват в къщите. Завиват се около огнище в пода да хапнат и после се пъхат в завивките с надежда да се стоплят. Не са много разглезени. Вероятно за да се пазат от пожари дори кухненските им печки не са вътре в дома, а като огнище някъде по двора, където в огромните уокове обръщат набързо храната. Това са моите впечатления.  Не е задържително да отговарят на истината.
Naili, Как да снимат сезон в сезон, като само Хайди прави по три сериала на година с по 36 серии. Същото е с Байлу и др. утвърдени актьори. Това е сериозен бизнес- който оцелее, оцелее. Младите "звезди" чакат до вратата да ги наемат...

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 15:29 от victoria vassileva

# 641
  • пустинен пъпеш
В 23-30 мин.се вижда.Благодаря за интересната информация.В това се крие и другият чар на дорамите,че научаваме много за живота в тази част на света.

# 642
Чела съм за корейските къщи, че още в стари времена са имали нещо като подово отопление. Знаете как техните стари къщи са леко повдигнати като на пилони/трупчета. От помещението, където са готвели и, което обикновено е отстрани до къщата, са тръгвали под къщата нещо като въздуховоди, по които е минавал топлия въздух от огнището и е затоплял пода. Те и за това са спели на пода, защото там е било най-топло.

# 643
  • България
Скрит текст:
Започнах и китайската историческа дорама ,чиято гг-ня се връща 2 г.назад във времето,за да поправи грешките си,довели до трагични събития ,,Scent of time"(2023).Гледам то по HBO,има го и в дорамата,,Аромат времена" с оценка 9,5.,а в MDL  8,3.
Странно и в този сериал,както и в други китайски забелязвам,че има случаи,когато действието протича вътре в дома,а когато актьорите говорят,от устата им излиза пара( не е от чай,ястие или арома лампа,каквито има в други сцени).Та в толкова студени помещения ли снимат,при това без да има сняг в сцените навън.Например в еп.2 на дорамата докато  разговарят гг-ня,майка й,баща й,друга г-ня  отчетливо се вижда.А в друг сериал гг в романтична сцена,а ръцете му червени и се губи цялото  въздействие на сцената при мисълта,че на актьора/ите им е студено.А сцените под дъжд или преваляващ сняг са често срещани,явно ти броят за особено романтични,пък после героите  влизат на закрито и някак косите и дрехите им са сухи.
Това е поносимо, даже не обръщам внимание.
Когато започнах да гледам китайски сериали бях много впечатлена, че мъртвите дишат.
Все очаквах да има нещо след финалните надписи. Joy
Не си дават много труд в тази посока, а може да е част от тяхното чувство за хумор.
След като успяват да изчистят почти всеки кадър в костюмираните драми заради лепенките на перуките, едва ли не могат да заснемат мъртъв герой, който не диша.

# 644
Чела съм за корейските къщи, че още в стари времена са имали нещо като подово отопление. Знаете как техните стари къщи са леко повдигнати като на пилони/трупчета. От помещението, където са готвели и, което обикновено е отстрани до къщата, са тръгвали под къщата нещо като въздуховоди, по които е минавал топлия въздух от огнището и е затоплял пода. Те и за това са спели на пода, защото там е било най-топло.
Да, в няколко филма съм срещала неща свързани с подово отопление.

Общи условия

Активация на акаунт