Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

 • 29 775
 • 762
 •   1
Отговори
# 735
 • Мнения: 2 910
Томева, щом се купува за живеене основно, защо има толкова много празни имоти? Хайде да не се залъгваме. ВсЕки по верижката си затваря очите, защото му е изгодни и има лична облага. Но резултата е на лице -  живеем в гадна и презастроена столица, с огромен трафик. И какво като всички имаме по няколко жилища, като ни е гадно?

Според мен крис е прав за последните 2г. Няма как в целия свят лихвите за 1г да идат на 7-8%, а у нас 3%. Та като нищо рязко да скочат и тук. Не знам колко хора ще удържат двойно увеличение на вноската. Всеки говори, че няма да е рязко, и в сащ така говориха, ама резултата е на ли е от 2 на 8% за няма и 18 месеца.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 19:17 от Gogo1979

# 736
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 752
Ами Гого, това е процес. Купил си 2020г. ..2021..акт 16 вземаш 2023..2024г., че и +. Сложи 6 месеца завършване,  обзавеждане..и т.н.
Във всяка сграда има 30% обещетени собственици. Да не ги забравяме. При нас една жена има 6 бр. 3-ст. апартамента. Завършени обзаведени, имат планове за след 2..3г. за тях.
Казват, че в София 30% са пустеещите жилища. Като махнеш някакъв процент за обещетените собственици, плоцент в процес на обзавеждане... излиза, че не са толкова много. Тези, които са купували за инвестиция, техните не пустеят, те са с наематели. Освен, яко не са в процес на завършване. Това отнема време и пари.
Обещетените собственици са били богати със парцела си, срещу него са получили апартаменти. Да не мислиш, че имат пари за ремонти и т.н...нямат, ама и се чудят, какво да направят. Да продадат ли нещо, за да довършат другите, да не продават ли...мислят хоратя, не е лесно.
Винаги е било 10 сделки, 3 за инвестиция и възможно най-бързо да се даде под наем. Последната година станаха 20 сделки 3 за инвестиция. Поне такива са моите наблюдения. Някой брокер, който продава основно проекти,  ще ти каже по-точно за съотношението.

# 737
 • Мнения: 42 049
Купуване за живеене не винаги значи купуване за незабавно заселване. Може да е за децата, може да е за след пенсиониране, може да са хора в чужбина... Но всичко това се води за живеене, а не за бизнес (наеми).

# 738
 • Мнения: 535
Значи да разбирам всички са си купили за някакъв бъдещ момент. А по натам я камилата, я камиларя 😀 и за хиперинфлация и падане на борд се заговори 😀 не бяхме ли оазис на стабилността, откъде тези мисли 😀
Отидете си купете по един имот за 300 к евро и се похвалете. Че до 2 години наемите ще са по 3 к лева минимум, защото вноската по кредит и тя ще минала 3 к лева. И ще изпреварим по ръст на стандарта цяла западна Европа, защото нашите наеми ще са надминали техните, пък ако ще и път да няма до имота.

В интерес на истината пазарът в момента продължава да е ирационален, просто някои неща не се връзват и си противоречат към утрешния момент.

# 739
 • Мнения: 42 049
Не знам кой говори за хиперинфлация и падане на борда, сигурно някои перковци като Възраждане, но поне за сега това не ни застрашава.
Иначе аз също не одобрявам купуване на имоти за децата, защото не се знае дали изобщо ще живеят тук, но всеки с разбиранията си.

# 740
 • Мнения: 535
Това което забелязвам е, че много малко хора търсят първо жилище, има ги тук таме но и те вече се отказват на тези цени. Или се изказват, че за да купят на тези цени,  жилището кажи речи никакъв компромис не трябва да има. Половин милион са си пари все пак. Другите пък вече закупиха първо жилище за живеене, някои хванаха влака последните 2-3 години точно, че и последните месеци. Тези хора вече са изкарани от търсещите, защото са с 25-30-годишни кредити и това им е покупката на живота и поне още 10-15 години не ги търси - докато не трябва и те да купят на децата евентуално 😀

# 741
 • Мнения: 2 910
Томева, ще ти задам по-конкретен въпрос. Защо последните 3г търсенето скочи на 100%? Да не би изведнъж да се появиха нуждаещите се хора без собствено жилище или пък много.младежи да са влезли на пазара на труда и са решили да купят? Питам но знам отговорите.. няма такива неща, причините са други. Винаги има нуждаещи се, но далеч не са основните купувачи.

# 742
 • Мнения: 42 049
Томева, ще ти задам по-конкретен въпрос. Защо последните 3г търсенето скочи на 100%? Да не би изведнъж да се появиха нуждаещите се хора без собствено жилище или пък много.младежи да са влезли на пазара на труда и са решили да купят? Питам но знам отговорите.. няма такива неща, причините са други. Винаги има нуждаещи се, но далеч не са основните купувачи.

Скочило е по ред причини, но тези причини не се отразяват на нуждата, а само на интензитета на покупките. Ако (примерно) нормално покупките са 5000 на година, но изведнъж скочат на 8000, после е нормално да се очаква спад с 3000, защото нуждата си е все 5000. И усреднено в дългосрочен план пазарът все ще си върви с 5000. Но флуктуации винаги има.

# 743
 • Sofia
 • Мнения: 2 375
То ние правителство едвам правим, в Шенген не ни искат, в еврото не ни искат... пък и да ни поискат, и там вече основната лихва на ЕЦБ е 4.5%, а кредитите са с надбавка.
От много време се коментира това преминаване към еврото и автоматичното използване на euribor.
В чий ипотечен договор, това фигурира записано? Аз не виждам никаква причина поради която автоматично да станат кредитите 4.5%+ добавка. Все пак ипотечния кредит е договор, не е някакъв отворен документ, в който банката може да си прави каквото иска и както и е удобно.
Когато изчезне думата "лев" и се замести с "евро", то договорите ни просто трябва да са нещо от вида "според индекса за средносрочните депозити на банките в евро". Ако банките започнат да дават 4.5% евро за депозити - ОК, значи ще е толкова.

# 744
 • Мнения: 2 910
Няма как ецб да дима по-високи лихви от българина.

# 745
 • Sofia
 • Мнения: 2 375
Да, вероятно БНБ ще премахне индекса изобщо и няма да се следи този в България и ще ни "принудят" да се ползва този на ЦЕБ, но дори и тогава пак ще трябва да се преподписват договори. Вероятно това ще е и момента в който да се търси възможност надбавката да се спазари по-ниска или алтернативно - рефинансиране, там където е по-изгодно.

# 746
 • Мнения: 1 719
Е, малката разлика е, че цената е договорена, а наемът се мени всяка година. както и доходите - сравни сегашните си доходи с тези преди 10 години. Това тотално променя сметката в дългосрочен план.
Но нали Крис точно това се опитва да ти обясни - няма в момента в България фиксирани лихви, следователно няма и договорена цена!
Апропо, ако погледнеш един погасителен план на заем (анюитетни вноски), ще видиш, че в началото се плащат основно лихви, чак в края на периода се изплаща по-голяма част от главницата. Така че да вземеш заем и след 1-2 години да си изплатил 40к евро от главницата изглежда доста непосилно.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 23:25 от Чичко_Тревичко

# 747
 • Мнения: 42 049
Ми няма да вземаш от този заем. Аз лично, нямайки опит със заеми, не му разбирам логиката да плащам само лихви, при положение, че не се знае колко време ще плащам и може да погася по-рано.
А иначе цената на която е купен апартаментът се знае, това имах предвид.

И вече ми омръзна от тези спорове - който иска да купува, който иска да не купува, не виждам какво ги е грижа околните кой ще се прецака и кой не, че се оплаква нероден Петко. Всеки си знае своя хал и най-добре може да си прецени. А който се издъни си е за него.

# 748
 • София
 • Мнения: 5 778
Важно е на Вуте да му е зле,а ясно се вижда как това е тезата за цените на имотите. Вадят се какви ли не доводи,как на Вуте ще му е зле с кредит и как се е прецакал със сигурност.
Всички чакащи и прогнозиращи срива,не изкарват доводи от икономическа гледна точка,а чертаят имагинерни бъдещи прогнози за чувствата на Вуте и ЕЖК,че сме на ръба на хиперинфлация,а влизането в Еврото,ще ни докара съдбата на Италия.

# 749
 • Мнения: 4 143
В договорите обикновено се посочва, че кредитът се състои от фиксирана част плюс надбавка, определена от банката по съответен начин, който не се описва в договора в повечето случаи. Например, когато подписахме през 2015 г. все още беше с надбавка Софибор, но тя отпадна през 2018 г., а стойността ѝ не се прие за нула. Извикаха ме да си подпиша информирано съгласие, че към кредитите е включена нова методика за определяне на надбавката - вързана към депозитите. Дотук добре, но при автоматично преминаване в евро познай дали би било все така добре. Няма анекс, няма клаузи - информират ме и това е, спасявай се, ако е висока.

Бих искала да отбележа, че следя няколко имота, три от тях са в Оборище и току-що ми дойде известие за цена, увеличена с по 50к евро на всеки. Чудно Grinning

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 09:11 от Ambrosia

Общи условия

Активация на акаунт