🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 59 483
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
  • Luxemburg
Здравейте, обмислям да се запишем за тази екскурзия за 4.04 https://www.doris-bg.com/bg/excursion/34/festivalat-na-laleto-v- … shtuvki?tab=tab-2. Опитах се да получа малко повече детайли от агенцията, но момиченцето не беше много наясно. Разбрах, че се тръгва на 3.04 в 23ч и на 4.04 сутринта се отива направо в парка с лалетата. Аз ще съм с майка ми (71г) и двете ми деца (12,15г). Това прави 4 възрастни според условията на екскурзията. Цената на екскурзията е ок за мен, но като започнах да разглеждам какво да видим и ми се видя доста висока цена за входовете (имайки предвид, че всичко ще плащам аз), а за ученици няма намление. Някой с повече свободно време дали може да ми каже кое си заслужава да посетим (с организаторите и отделно сами). Не сме били никога в Турция и Истамбул, та като започнах да чета сякаш ми се иска да видя всичко, ама дали ще ни стига времето. Дали на 4.04 ще са разцъфнали лалетата? Аз нямам друга възможност за посещение, но майка ми може да отиде с някой друг и по-късно. Никъде в програмата не пише часовете, колко време ще ни отнеме и това съвсем ме дезориентира. Например за аквариума колко време ще ни трябват, за парка с лалетата. Ние сме посещавали Кюкенхоф в Холандия и бе цял ден, аквариума в Барселона бе 1/2 ден и сега не мога да се ориентирам как да направя програмата. Къде да ходим с организаторите и къде да продължим сами. Надявам се някй да откликне и да помогне със съвети. Благодаря.

Последна редакция: пт, 19 яну 2024, 18:23 от ronicat

# 526
  • София
Лятото бях с двете деца на 14 и 13. Гадно пътуване, тесни седалки, пристигнахме в 5 сутринта и децата изпозаспаха по диваните докато ни настанят в 13 - умора и пълна загуба на време. Техните екскурзии много скъпи и под строй - сто пъти предпочитам сами да си определяме времето и темпото. Другият път непременно ще пътуваме с влака. Пътуваш опънат и пристигаш ако не наспал се поне по - отпочинал. На тръгване те тръгват сутринта в 8, а влака вечерта и печелиш още един ден. Няма място където да не стигнахме с питане и да не се оправихме сами. И мен ме беше страх сама и използвах поне рейса им, но никога повече.

# 527
  • Luxemburg
Лятото бях с двете деца на 14 и 13. Гадно пътуване, тесни седалки, пристигнахме в 5 сутринта и децата изпозаспаха по диваните докато ни настанят в 13 - умора и пълна загуба на време. Техните екскурзии много скъпи и под строй - сто пъти предпочитам сами да си определяме времето и темпото.  И мен ме беше страх сама и използвах поне рейса им, но никога повече.
Вие от кой град сте пътували с Дорис? Аз също заради рейса избрах тази екскурзия, понеже тръгва от Сливен, където е майка ми. Иначе аз и децата не живеем в България и кацаме в Сф и може и оттам да тръгнем, но майка ми ще трябва да пътува до СФ, а на връщане до Сл обратно. Ще погледна влака, права сте, че в спалния вагон ще се наспим и може да си оставим багажа в хотела и чак вечерта да се настаним. В обикновен вагон не ми се пътува, че последният път преди доста години ме бяха наяли бъхи и имам доста лошо преживяване с пътуване с нощен влак в БГ.
Ще чакам включване какво да посетим за 3-4 дни. Притеснява ме, че на предната страница пише, че лалетата не са цъфнали първата седмица на април, а ние сме в БГ до 12.04.

# 528
  • София
От София пътувахме. То с влака непременно спален вагон, за да си почине човек. Хотелите имат стаи за багаж. Може да си оставите багажа и да минете да се настаните и да си починете към 13-14ч и после пак да излезете

# 529
Малко за Истанбулкарт и още нещо.... 😂 https://www.instagram.com/p/C2UC5cfIE2d/?igsh=MXNxbTljM2xhejE5eg==

# 530
  • София
Имайте предвид, че на границите се слиза. Не се спи цялата нощ. Wink Лошото е, че вече и с кола да си, пак задължително трябва да слезеш заради камерите. Другото лошо на влака в случая на ronicat е, че не може да си купи предварително билетите. Не се продават онлайн, а доколкото си спомням не могат и много време предварително да се закупят.

За времето за разглеждане на Емиргян и Кукенхоф - В Кукенхоф стояхме около 4-5 часа. В Емиргян ни стигат 3-4 часа. Но много зависи и какво се прави. В Емиргян има само външни цветя. Няма тематични зали като в Кукенхоф. Но пък има пейки с красиви гледки, ресторанти, детски кътове, от които децата не искат да си тръгват. Има и маси като за пикник. Спокойно могат да се занесат някакви сандвичи и да се обядва на масите. Та и там при желание може да се откара цял ден. Wink

Откакто открихме азиатския парк Гьозтепе, задължително отиваме да видим и неговите лалета. Там няма много фигури като в Емиргян, но пък лалетата са много на сравнително малка площ. И посетителите са доста по-прилични. Почти няма смачкани лалета. Логично е. Автобусите карат екскурзиантите до Емиргян. Wink И не говоря за нашите екскурзии. Ние сме капка в морето. Simple Smile

За аквариума във Флоря отделихме над 3 часа. Не сме ходили в търговския център, нито сме яли в ресторантите, нито влизахме в лабиринта и 3Д киното. Обикаляхме само в самия аквариум.

На децата сигурно ще им хареса гледката от небостъргача Сапфир. И Цистерната Йеребатан е много впечатляваща. За дворците зависи от интересите. За мен Топкапъ е по-интересен, но тъй като няма много мебели, за много хора бледнее пред Долмабахче. Може би изгледайте предварително клипчета и снимки и преценете кой ще е по-добре да видите.

Света София не я препоръчвам. Няма нищо общо с това, което съм виждала преди 10 години. А и нали някой спомена, че туристите вече ще плащат вход. Sad По-добре да се види Синята джамия. Поне очакванията са за джамия, а не за нещо християнско, което обаче е добре закрито. Йени джамия до Египетския пазар също може да се види. Тя е още по-автентична. Сюлеймание също е много красива, но е по-далече от повечето туристически маршрути.

# 531
ronicat
Пак  стигнахме до Истанбул с влак м.септември 2023г. Онлайн закупуване на билети няма.
И в двете посоки влакът имаше закъснение .
Двуместно купе, има хладилник, мивка, течен сапун, кърпи за ръце няма ( поискайте си от шафнера) ,   климатик, температурата индивидуално се регулира, шафнерът раздава пакетирано спално бельо,  има дебели одеала.
Дават малко натурално сокче, вода,  солети десертче .
На отиване на Капъкуле се слиза с багажа , две проверки има паспортна и скенер на багажа. От българска страна не се слиза минават в купето.
На връщане на Капъкуле има само паспортна проверка слиза се пак.
Пристигайки на гара Халкалъ се качихме на Мармарай. Заредихме Истанбулкарт. Цена на пластиката е 70 лири,   автоматът за закупуване и зареждане на Истанбулкарт не работи с банкноти от 200 лири.
Има автомат за закупуване и зареждане на Истанбулкарт с дебитна/ кредитна карта.
На гара Халкалъ все още няма откъде да си купите храна и напитки.
Отседнахме отново в хотел Aslan home apart в Сиркеджи , стаята ни беше на първи етаж ( изрично бях посочила в резервацията ) . Резервация чрез Букинг. Плащане кеш в хотела. Без закуска е.
Хотелът е с много добра локация, не е луксозен.
За децата музеят на Рахми Коч, аквариум, музеят на Мадам Тюсо, разходка с корабче по Босфора ( корабчета на Шехир Хатларъ) , музеят в комплекса към джамията Чамлъджа безплатен е има страхотно светлинно шоу.
Да добавя в азиатската част има също красиви дворци Кючюксу и Бейлербей по- евтини са и по- малки са. Можете да се повозите с кабинков лифт ( Телеферик) до хълмът Пиер Лоти, чекирате се с Истанбулкарт.

# 532
  • Sofia
Малко зимен Истанбул споделям.
Снимките са от интернет.
Скрит текст:

# 533
Някой ползвал ли е златарски услуги в Истанбул?Имам един стар златен кръст,който има нужда от поправка...та съм в чуденка.Тук съм питала много златари,но трябвало някаква специална апаратура.Допускам,че там ще имат.

# 534
Ние ,на Капалъто,там е пълно със златари,не вски обаче имат работилничка там на място!

# 535
Ние ,на Капалъто,там е пълно със златари,не вски обаче имат работилничка там на място!
Благодаря,но умишлено споменах "кръст".Нали са мюсюлмани,да не възмутя някой златар.

# 536
  • на Мелмак
Ние сме ползвали на Египетския пазар. Как беше името, ще питам ММ утре. Много сме доволни и двамата Simple Smile
Елмаз се казва магазина , имат и собствени модели, така че мисля, че ще свършат работа.Simple Smile

# 537
Благодаря,но умишлено споменах "кръст".Нали са мюсюлмани,да не възмутя някой златар.
То ако е така,защо ще ги продават,ако немогат да ги ремонтират Blush

# 538
Не бъркайте вярата с бизнеса😉

# 539
  • Варна
И ние се върнахме вчера от Истанбул - пътувахме със самолет, но ще ви обобщя (малко по-късно днес) за впечатленията ни от хотел, ядене, входовете за музеи и други, за зимата и два дни с деца Wink
Само да вметна за Истанбулкарт - купих си две карти от някъде около спирка Sırkecı - заредих веднъж банкнота 100, и ми даде баланс 30 естествено. След това сложих банкнота 200 - прие я, но на бележката ми пише че лимитът е 2750, а не 500 както очаквах

Общи условия

Активация на акаунт