🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 59 687
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте скъпи дами и господа, искам съдействие от Ваша стара със съвети и препоръки какво да видим/посетим за 3дена в който ще бъдем началото на ноември и по възможност как да стигнем с обществения транспорт(който го е ползвал и знае ).
На първо четане  ще напиша какво искаме да видим което не сме успели досега:
1.музея Рахим Коч-знаете ли каква цена е входа сега?
2.кулата Галата
3.желязната църква Св.Стефан
4.принцовите острови(обещал съм на булката да я заведа, знам че събота и неделя е фраш затова ще ходим петък от сутринта)
5.пл.Таксим и ул.Истиклал
    Ще се пробваме да извадим Истанбулкарт и ще пътуваме с нея където може в това число и с корабчетата до островите, като ще я заредя с максимума ако позволява до 1000тл.
   Кой МОЛ да изберем за зяй пазар и мотаене-били сме в Сапфира и пеещите фонтани.
   Досега се посетили :двата аквариума, около капалъто всичко+ самото него,кулата сапфир, пеещите фонтани в МОЛа, Долмабахче, ТопКапъ и разходка по Босфора, джамията  Чамладжъ.
  Със сигурност има нещо което изпускам ,но ще пиша ако се сетя.

# 166
  • Бургас / UK
mitko, 1 и 3 може да ги съчетаете , защото са разпиложени на Златния рог. Малко след моста Галата хващате трамвай Т5 и слизате на спирка Балат за Св. Стефан. Малко ще се върнете назад , но е съвсем близо . Разглеждате.От там се връщате пак към линията на трамвая, но вече ще гледате за спирка на корабчето по линията Халич, вижда се , няма как да се объркате.Гледате обаче да хванете това , което е посока Еюп. Слизате на Хаскьой и там отивате на музея Рахми Коч. Като разгледате пак обратно на пристанището и вече чакате корабче да пише Юскюдар и може да слезете на Каракьой , после отива на Юскюдар.
Другото , което може да съчетаете е Галата с Таксим и Истиклял. Аз бих ви посъветвала да хванете метрото М2 да слезете на спирка Таксим и от там надолу през площад Таксим по Истиклял и ще стигнете до кулата. От там още на долу и излизате на Каракьой с моста Галата . Естесвено може и по обратния ред , но от Каракьой нагоре към кулата си е бая баир , така че въпрос на "крака" 😀 Повечето го предпочитаме надолу.
За Принцовите острови някой да помогне, че съм ходила преди "100" години и не помня от Каракьой ли хванах кораб или от Кабаташ😜 .

# 167
Митко,
1. За Рахми Коч - с корабче от терминала в Каракьой по линия Халич, посока Еюп, до Хаскьой и там на 2 крачки е музеят.
За цена друг да каже, аз съм ходила отдавна.
2. За Кулата, Истиклял, Таксим и т. н. -  с фуникуляра (Тюнел) от Каракьой стигаш горе до  Кулата, после по Истиклял вървиш до Таксим, а оттам пак с фуникуляр (от станцията на метрото се хваща като следваш табелите с F) стигаш до пристанището на Кабаташ. И оттам с корабче до островите.
Но не всичко наведнъж или пък може. 😂
Това е накратко, че още не мога да се наспя. 😂
Подробностите може някой друг да ги напише или аз като оживея след нощното пътуване.
Междувременно Чефи ти е писала и за църквата.

Нашата Истанбулкарт от 2013 година е с лимит 500 лири, но на нас ни стигнаха този път поради леката ни програма и повече ходене пеш (за проба опитах с 20 лири над лимита, изплюва ги категорично 😂).
Честно казано винаги, когато не бързахме (освен с багажа от и до автогарата), избягвахме трамвая.
Вечно претъпкан и в жегата хич не ни беше приятно.
Но зависи и къде сте отседнали.

Последна редакция: нд, 15 окт 2023, 17:19 от pepel_ot_rozi

# 168
  • Бургас / UK
Съгласна съм с Пепелчето за трамвая, но този по новата линия Т5 беше добре, но ние ходихме неделя след обед и може за това да беше спокойно. Балат е четвъртата спирка след Еминьоню, така че не ни отне много време да стигнем.
Ето едно фото от корабчето, даже и трамвая съм хванала.

# 169
Чефи, 😍 съгласна съм с тебе, че всичко зависи в кои часове на деня ще се случи да пътува човек .
Но ние някак все в час пик попадахме - или като отиват, или като се прибират от работа.

С Т5 пътувахме в ранния следобед и не висяхме на вратата, даже за малко поседнахме.
Приятно возене беше- още са чистички, нови и май по- плавни 😊, и по-бързи трамваите.

Всичко е на късмет, но този път уж тръгнахме в 16ч. за автогарата, а успяхме да се натикаме в 3-тия трамвай. 😂
И си беше изпитание с багажа в жегата. 😅
А понякога в единия край вагоните са почти празни, а в другия- като сарми в тенджера притиснати един до друг. 😂 Много задушевно и да не дърпам дявола за опашката, но чудничко да ти бръкне някой в чантата. 😂

Затова винаги гледам, където може да ползваме морския транспорт макар и малко по-скъпичко (15 TL vs 23 TL).

# 170
Дами Благодаря за бързата реакция, забравих да напиша къде отсядаме, поне досега 3 пъти вече в този хотел Avrasya Port Hotel ( е на 10 минути от Капалъ чарши, на 15 минути от Синята джамия и музея Света София, на 4 минути от Аксарай и Трамвайни спирки Yusufpaşa, на 1 минута пеша от метростанция Yenikapı, Yenikapı Denizköy Намира се на 10 минути пеша от автобусния кей.),доволни сме, а има и паркинг където да спираме , там май се води квартал Аксарай гледам че може да се води и Лалелй, моля да ме извините ако бъркам ,не е много далеч от капалъто. Ще разгледам спирките, но като чета май ще вземем Т1,само на него съм се возил .
Досега като ходихме се с колата обикаляхме, като предварително съм си свалил от гугъл какво искам да посетя и само пускам локацийте Simple Smile , но сега искам да се науча и да се движа с техния транспорт Simple Smile

Последна редакция: нд, 15 окт 2023, 17:46 от mitko_dvd

# 171
  • Бургас / UK
Точно от Йеникапъ ще хванете М2 посока Haciosman и ще слезете на Таксим. От там съм писала накъде 😀  Ето спирките

С Т1 отивате до Еминьоню и Кабаташ . Еминьоню е на моста Галата , там слизате от Т1 , минавате под един подлез и излизате от другата страна на трамвай Т5 . Има табелки, но са малко миниатюрни, затова се оглеждайте. Изтегли си оффлайн навигация на Гугъл мапс на Истанбул  и горе долу ще се ориентираш по картата. Аз така правя като се замотаме някъде. 😀  Другия вариант да питаш "трамвай Те Беш" и те ще ти сочат накъде ...Изобщо не се притеснявай да питаш , било за зареждане на карта , да слезеш някъде или някоя посока на метроро или трамвая.

# 172
С тази картинка Чефи ме подсети, че от сп. Шишхане има изход на Истиклял до Шведското консулство, което пък е близо до Кулата, ако ви е в плановете.

Въобще всичко, което си намислил много добре ти се подрежда  в един кръг и лесно можеш да си го разместваш според прогнозата за времето и настроението на булката  ти сутрин ( или обратно 😂).

Последна редакция: нд, 15 окт 2023, 20:30 от pepel_ot_rozi

# 173
За кулата Галата - с М2 на спирка Шишхане. Спирката е много близо до кулата.

# 174
Да, благодаря, неволна грешка (пак мисля за Мол). 😂
Връщам се да коригирам.

# 175
  • Бургас / UK
Дам , Шишхане е близо до кулата, но те искат да видят площад Таксим и Истиклял за това препоръчах слизане на спирка Таксим и от там надолу да минат по всички набелязани места.

# 176
Може да ви е интересно, а може и да ви е от полза.

Понякога дори една дума на турски  се оценява и прави чудеса.

https://youtu.be/f-lUPEU8_Us?si=xt15n0EREiqkVkfw

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 10:33 от pepel_ot_rozi

# 177
Здравейте! Интересувам се как да стигна до Kiz Kulesi. От къде се хваща корабче, каква е цената? Работи ли сега кулата и някой сядал ли е в ресторанта там, изобщо всякаква информация. Благодаря предварително!

# 178
Здравейте!
Уикенда ще ходим до Истанбул, нямам търпение вече.
Отиваме предимно за пазар, в неделя искам да отидем до Юскюдар. Знаете ли хубаво заведение да хапнем кюнефе в близост до пристанището? В Хафъз  Мустафа дали има? Мога ли да видя някъде меню с цените?
Благодаря!

# 179
Момичета, в неделя пътуваме за Истанбул, исках да заведа мъжа ми в аквариума във Florya, но четох, че има затворени зали.  Моля, дайте ми мнение за другите аквариуми, кой да посетим?

Общи условия

Активация на акаунт