Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 58 475
  • 753
  •   1
Отговори
# 330
Вела,хормоните проф.Щерев каза,че не ми трябват не защото са ниски,не са,а защото съм с двустранна мастемтомия ,каза че хормони се пият за да няма метастази и рецидив,при ин ситу мети не се очакват,а рецидив точно на дуктален при махнати гърди било под 1% вероятно,защото все пак млечни жлези няма.Иначе за лв доц .Маслянков ми каза ,че прави сентинелна биопсия,но при  мен не било удачно,защото имам суспектен на ЯМР,затова и се съгласих само на 1 ниво.Точно за тях ,бях ,категорична ,че ако има заразени по добре да легна пак да ме режат,отколкото да махаме насляпо възпалени,от предното рязане защото ме боляха и беше ясно,но явно наистина много зле са изглеждали ,за да не си спази доцента обещанието.Въпреки,че по пътя на логиката и то при ин ситу....Но както казах минало е вече,не можем да ги върнем и така.Гледам напред и се моля ,да ми се разминат терапиите♥️

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 20:32 от renji

# 331
Вела, Опосумче - прегръдки за вас, благодаря ви Heart Exl

Момичета, държа ме над водата тази темичка, светла й памет на Хули, тя спаси много жени - от безпътие, мрак, дезинформация. От самота.

Аз доста се дистанцирах от стандартния си приятелски кръг последните месеци и ако не бяхте всички вие тук, тази половин година от живота ми.. не знам как би минала, наистина.
Човек в такава ситуация иска да си говори и споделя най- вече със себеподобни.. знам, че приятелките ми винаги биха ме окуражили и мога да очаквам само добро от тях, но... болен със здрав да говори..знаете как е - или трябва да му се жалваш на другия човек, или да говорите за стандартни, дъвкани теми, да се разсейваш уж..да, ама на теб съвсем не ти е до клюки от квартала, на кой зетя и снахата, дъщерята, новите обувки, почивката, и вилата, и шефа му ..
Ако го нямаше това малко общество, което е тук..трудно би ми било.

С една прекрасна дама почнахме химиите заедно, тя ми даде много кураж в началото. И помня, наред с всичко ми каза- няма да ровиш, няма да четеш в интернет нищо, разсейвай се. Мисли за друго.
Преди месец и нещо пак се засякохме с нея (разбъркаха ни се графиците на вливките и взехме да се разминаваме)..и.. тя беше започнала да ходи на психолог. Не леко понасяше нещата от ментална гледна точка.

Така, че - Благодаря на всички, на темата, че съществува и се поддържа. Благо е. Светлина е. Flowers Hibiscus

# 332
Момичета, мина моята операция.
Резултати от сентинелата биопсия не му хареса на доктор Иванов.
Колкото разбрах ми е махнал около 10 възела първи и втори ред.
Цялото тяло ме боли. Тук съм много мили.
Преди операцията обсъждахме с него И каза че можеш да махне само първи ред но след това може да се наложи реоперация казах му той да прецени което е най-добрия вариант

# 333
keit79 ,не го мисли това ,а се възтановявай.♥️И при мен точно,така се получи с възлите ,не сме правили биопсия ,но се разбрахме за 1ниво,е махнахнати са ми 11.При мен не са им правили хостология на момента.Екипа които беше в операцията ми и доцента ,бяха убедени,че ще има заразени от гледката на място.Но за моя радост не те ,а аз се оказах права и всичките излязоха чисти.Стисксм палци и при теб да е така ,и да няма заразени.За болките те разбирам,но се движи повечко и бързо ще се възтановиш.Не знам,каква ти е операцията ,но от моята две в едно ,така се въстанових ,с много движение от ден 1,така и дреновете бързо стават излишни.Ръката също я движи и прави упражнения и мисля,че после ще ти е по лесно.Моята я вдигнах нагоре още в ден 2 и спотед мен това ме спаси да не се скове и да имам проблем с определени движения.Сега три седмици по късно още я чуствам скована на моменти,но всеки ден правя упражнения и няма движение,което да не мога да правя.Надявам се обаче това сковаване и изтръпване да отшуми все някога.Успех ти желая и бързо възтановяване.

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 13:49 от renji

# 334
  • София
Кейт, кураж, ще мине, искай си обезболяващи. Щом е махнал - значи е трябвало. Сега бързо възстановяване и дано да излезе скоро резултата и да си наясно какво следва.

renji, много се радвам за теб, наредили са се по най-добрия начин нещата! Звучи супер, че няма да имаш терапия, дано и проф. Дудов потвърди. Не съжалявай за ЛВ, не е такава драма това, на мен и от двете страни са ми махнати, нищо особено не усещам, по-голям проблем е от страната, където е правена лъчетерапия - когато много натоваря усещам тази страна повече.

# 335
При мен - никакви ефекти по ноктите. Ходих обаче на гел лак за ръцете до скоро, но бях винаги със светъл гел лак. Сега и това махнах, че нещо чух за тази синя светлина, която суши гел лака, че нещо повреждала ДНКто.. не съм проучвала истина или не, но ми се струва логично и затова реших да сваля гел лака за сега. Или поне да не го ползвам с такъв интензитет. На краката бях лакирана с тъмен лак - но и там го свалих- нищо. Ноктите ми са супер здрави на всичкото отгоре. Имам коса още, въпреки, че сериозно окапа след втората червена. Но пък след това започна нова да ми расте, която не капе. И мигли и вежди ми порастнаха.

При мен имаше супер странни странични ефекти - постоянно издухвах кръв от белите химии, а от червените- венците ми се отдръпнаха, боляха ме. Направо по едно време имах чувството, че ще започнат да ми се клатят зъбите да ми падат. Е, Слава Богу- не стигнахме до там. Помогна ми вода за уста Елудрил.

Момичета.. приключвам го! Утре отивам на последна червена.
6 месеца...какъв живот, какъв режим.

Но и това се минава, преодолява и никак не е толкова страшно. А много, много ме беше страх от това. Страх ме беше от лечението. Нямало е за какво. Каквото и в тоя живот да лекуваш, няма лесно и приятно, но си мислех, че това е непреодолимо и нетърпимо. НЕ Е ТАКА. Момичета, в началото на пътя - спокойно, само това ще кажа. Минава се.Heart Exl

Относно ефективността на химиото - при мен доста се е стопило образуванието, но все още ми се струва, че нещо напипвам, но не съм сигурна.. Ще се види на скенерите..Но да, има дами съвсем им се е стопило. Но чак да не се налага операция - за това не съм чула. До колкото знам, затова се маркира мястото преди неоад. лечение, после това място все пак се оперира и изследва за ракови клетки. (който не е за мастектомия бил определен, де)
Благодаря за отговора. Аз затова питам, защото чувам за момичета, които са били трвтирани само с химия и не се наложило оперативно вмешателство. Каза ми го и др Йорданов в сити, както и др Иванов младши в Плд, но не съм сиг дали го разбрах правилно Иванов. За маркирането зная, но в моя случай образуванието е ин ситу и разпръснато в мастопатия и не може да се локализира и маркира. Ще бъда за мастектомия аз, но все пак съм на неоад. химия. Чудех се дали накоя от вас тук не е била сходен случай като тези, за които чух, но наистина логиката и здравия разум водят към мастектомия. Дори нищо да не “светне” на контролите… мастопатията, която е развила рак в себе си е редно да се махне…

# 336
Olive,знаеш ли ,твоята история и на още няколко момичета тук, ми дадоха сила и кураж,да действам радикално,да преосмисля приоритетите си ,да осъзная сериозността на нещата .И така взех  решение,че ако мога да сваля риска от завръщане на болестта ,просто го правя ,докъто имам този шанс.

# 337
  • София
Кейт, щом е трябвало по-добре, че са махнати ЛВ. Сега се възстановявай и раздвижвай ръката. Аз имам само два отстранени, раздвижена е ръката, но има моменти, когато се посхваща и като я вдигам например усещам дърпане. Изтръпнал ми е и трицепсът и вече си мисля, че така ще си остане винаги, но нищо не мога да направя.
Еа, честито! Сигурно е много хубаво като приключи човек с химията. Тя най-страшна май ни изглежда, а като се замисля по-гадно от нея е дългогодишното пиене на хормони после.
Сетила съм се нещо да питам - някоя от вас ходили на фитнес при Ива Филипова май се казваше в Лозенец. Тя е една от нас и е сертифициран инструктор за жени с РМЖ та се замислям след химиите дали да не тръгна при нея. Не знам защо, но на мен нещо от тези химии ми се отвори апетит и килограмите, а и после с хормоните още повече, тръгват нагоре. А знаем, че не е хубаво да дебелеем тези, които сме с хормонозависим.

# 338
  • Плевен
Да ви се похваля/оплача-днес ми е последен ден, в който приемам хормоналните таблетки/Золадекс, след 5години терапия....Равносметка- нямам рецидив (пу-пу) , имам си 10кг в повече, болежки тук-там, нооо, съм тук! Здрава съм, поне си живея като здрава, старая се да не обръщам внимание на глупости, не планирам като преди години напред, радвам се на всичко, което ми се случи, здраво ме приземи! Както казвах тия дни на мъжа ми-за тия 6години, откакто съм болна, ако бях се гътнала още тогава, досега да сте ме забравили, а той видиш ли, ми се разсърди...
 И да не е само лирично отклонение, като минали някои оттам, какво да очаквам след хормоналната терапия-дали ще имам цикъл, гадно ли ще е, какво да очаквам- на 44години съм вече, на 39 започнах хормоналната терапия- Золадекс и Тамоксифен, после след удебеляване на лигавицата минах на Фемара 2години.Честно да ви кажа, свикнах с вълните, а без цикъл си ми е супер-такова ПМС гадно съм имала години наред, че сега цвете ми се видяха вълните и всичко останало след първоначалното напасване....

А как ми липсва Хули, да ми нашие няколко виртуални шамара, и да ме прати да си живея живота....

# 339
  • Добрич
keit79, радвам се, че операцията е вече минала и се възстановяваш. С всеки ден ставаш все по-добре, сама ще видиш. Дано лимфните възли излязат чисти.

renji, наистина е странно за ин ситу да се махат лимфни възли. Нали уж при ин ситу няма инвазия и няма разпространение в лимфните възли. Важното е, че са били чисти.  А и позитивизмът ще ти помогне да се справиш по-добре.
Възстановяването след едномоментна реконструкция е по-бавно от възстановяването след само мастектомия. И с упражненията не трябва да се бърза, специално питах д-р Хатър за това.

Обаче още на четвъртия ден успях без да вдигам много лактите да си сплета рибена кост. Това ми беше прическата от деня преди операцията до първата цялостна баня. Е, два пъти ми я сплетоха близките (втори и трети ден), а през другото време сама си я правих, че косата по-малко се цапа и изглежда по-добре.

Момичета, в Уни Хоспитал препоръчват специален ръкав за тези, на които са отстранени не само сантинелни лимфни възли. Изглежда, като неопренов и предпазвал от подуване, оттичане и пр.

При раздвижването и упражненията на мен ми беше по-трудно с другата ръка, защото пет пъти ми сменяха абоката и имаше оттоци.

Когато се стигне до периода след операцията, възстановяването и свободата на движението  с всеки следващ ден стават видими.

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 10:20 от Вела

# 340
keit79, дано са чисти лв, ти имаше нисък ki67, и ако са чисти, може да спестиш химиотерапията. Аз я правя само заради микрометастазата, направо ми иде да се изям от яд, че не се прегледах малко по-рано.
Искай си обезболяващо да ти слагат. Те може и да не се сещат, че те боли, така че си казвай. Няма защо да се мъчиш.
Аз и после вкъщи пих ибупрофен.
Не знам как има хора, които не ги боли на втория ден още. Мен ме боля силно докато имаше дренажи. И много ме боля подмишницата и задната част на ръката. Остра болка при всеки допир на дреха. И досега нося всички блузи наобратно, заради ръбовете. С времето мина, сега на пипане боли малко, но е тъпа болка, която се надявам да отмине съвсем. Имам и едно безчувствено петно, което даже ме дразни повече и от болящите области, много ми е гадно като го пипам и нищо не усещам. Но наистина се надявам да отминат с времето тези неща.
Говорих с хирурга, той ми обясни колко много нервни окончания и снопчета има точно там и няма как, все нещо е пипнато при операцията.
Аз почнах да се опитвам да движа ръката още първия ден. Вдигах я само до устата, колкото да се наям вечерта. На втория ден се сресах и пълзях малко с пръсти по стената. И така до петия ден се мъчих да я вдигам колкото мога лекичко нагоре.
След петия ден вкъщи разгледах упражненията с тояжка и почнах да ги правя, обаче без тояжка, защото нямах нищо подходящо. Но пак помогнаха. Първо правих по три пъти, после по 4, 5 и така докато ги докарах до 10 всяко. Слагах си и ръката нагоре като лежа.
Сега като ми сложиха порта, малко ги занемарих, че и той боля, докато не ми махнаха конците, но мисля да го възобновя, защото се чувствах като цяло по-добре от тях, не само за ръката.
И във връзка с това, че понякога близките ни не ни разбират....
С моята свекърва много се разбираме и като разбра за диагнозата и операцията, тя ходила да говори с една съседка, която е минала по този път, тоест да събере информация. И баба Дечка и казала, че отишла, седнала на леглото и както си била в съзнание, извадили и тумора и лимфните възли, станала и си тръгнала. Нито я боляло, нито нищо. После ходила на терапиите с тролея и нямала никакви странични ефекти, чувствала се чудесно.
И стана така, че свеки ме пита как съм след операцията и аз честно си казвам, че ме боли и не мога да си ползвам много ръката. И се почва - ама как така, тя баба ти Дечка каза, че....
Много ме дразнеше това. Опитах се да обясня, че при баба Дечка може да е друго било, не същото е, извадени са и лимфните възли, два разреза е имала и нищо и нямало.
Отказах се да споря, но вече и като ме питат - добре съм. Споделям единствено с ММ вече, защото не искам да слушам как съм силна и не трябва да чувствам това и онова. Жал ми е за него, но това е положението.
Всъщност и тук се оплаквам, така че не е само на него. Blush

# 341
Изписаха ме, вече съм при братовчед ми. Вече движа ръката, сама се облякох в болницата. Болка има, но е търпима. Утре съм на контрола и превръзка.
Очаквах да махнат само 3 възела и малко съм разочарована, но каквото такова. 9 шишета с материал е взел и ще ги пратят на Калчев, а после на Факирова ще ги нося. Каза че не е засегнал нерва на ръката и добре е минало. Кото цяло съм доволна от отношението, всички бяха много мили и внимателни. Д-р Иванов мина да ми смени превръзката преди 8.

# 342
Вела,нямам идея защо ,но очакваха ,че след операцията, диагнозата ще се смени и затова са махнали толкова Лв ,въпреки че нищо очевадно не е имало в гърдата.Колкото до възстановяването ,да, операциата е доста тежка,но следвах правилото, движението ускорява оздравяването,болкоуспокояващо ми слагаха само в ден 1,от тогава съм без.Питах  ,кога да почвам упражнения,казаха веднага ,стана ми странно, знам че по принцип уж не трябва, заради имплантите,но действах и не съм имала проблем.Другото странно беше ,че ми казаха,че не проблем шофирането и на ден 6 вече шофирах на близки разтояния, до магазина например.Общо взето бих казала ,че зор е било само втория ден и то защото не си поисках обезболяващи и беше тегаво малко.Дреновете ги махнахме на 7 ден,нищо че на болната гърда ,казаха че може още на третия,но го оставиха ,заради този на другата гърда.От около седмица,дори спя на страни по малко,нямам идея ,дали е редно ,но само по гръб е убийство.Явно всичко си е строго индивидуално.След тази операция  първите дни се чуствах все едно ме е блъснал камион,но общо взето само гледах да не напрягам ръцете,иначе хранене,обслужване,обличане сама си действах от първия ден.

# 343
Мислех дали да го кажа, но ще го напиша все пак. Не е конкретно за някой лекар или случай тук. Просто общо наблюдение от прочетеното през последните месеци.
Някои лекари като станат популярни и почнат да ги спрягат за светила и корифеи, почват да си вярват, че действително са такива и да пренебрегват науката и техниката, за сметка на опита си.
За мен добрият лекар е този, който ще се съобрази с желанието на пациента максимално, освен ако не е напълно сигурно, че така ще му навреди и е спешно. И който ще използва всяка новост в науката и всеки нов апарат, който има възможност.
Много е самонадеяно да си мислиш, че с просто око, може да видиш същото като с прецизен микроскоп или че си по-добър от патолога. Затова хирург и патолог работят ръка за ръка, а не "аз прецених така на място". С поглед само...
А премахването на лв не е операция по спешност и винаги може да се направи втора. Но първо да се реже всичко и после да се изследва не го намирам за правилно, освен ако няма наистина сигурни доказателства от предходни изследвания.
А ако имаш знанията и апаратурата, да не правиш сентинелни биопсии е направо нелепо.
В други страни е повсеместно, тук и който може да прави такива биопсии се наслъндисва и вади наред, защото може би така му е по-лесно.
Ние чакаме на опашка пред техните врати, не е обратното, лекари все повече и повече не достигат. Нямат конкуренция и почват да не се стараят в отношението си към пациента.
Пак казвам, не визирам конкретен случай, просто много четох през тези три месеца след диагнозата и често срещах "извадиха ми 15 лв, всичките чисти".
Ами не е добре това, надявам се ние да се научим да изискваме повече като пациенти и младите лекари да са по-отворени към науката и съвременната медицина.
Извинявам се за дългото мнение, но ми се искаше да го напиша това. Blush

# 344
Опосумче,съгласна съм с теб,въпреки че съм наясно ,че в медицината 2+2 не винаги е 4.Конкретно при мен се получи тъпо,намерих лекар отговарящ на всичките ми условия,съгласих се ,че биопсията на лв, в моя случай не била удачна,нищо че той прави такава.Понеже ги усещах болезнени ,още тогава обяснох,махаме 3/4макс ,ако трябва ,после режем пак , бях сигурна че са възпалителни и предвид диагнозата сметнах,че риска си струва.Първото нещо ,което чух обаче след операцията,беше съжалявам не си спазих обещанието,но лв изглеждаха много зле,здравето е преди всичко.Ами яд ме е ,големи хора сме,аз за себе си бях преценила риска,а и не е намерен нов тумор,че да се очакват мети  в тях ,ясно е ,че ако бяха тогава нещата се решават на момента от хирурга.Странно ми е още решението,не намирам логично обяснение.Но минало,не мога да върна времето,привкуса само е малко кофти,защото за друго си легнал там.Лекарите сигурно си знаят защо така действат,дано в повечето случаи да е за добро.Иначе всичко друго беше ок,отношение,внимание и тн.Резултата от реконструкцията ,не мога да коментирам,защото си изисква време.

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 15:25 от renji

Общи условия

Активация на акаунт