Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 59 289
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
  • Русе
Според мен няма никакъв смисъл от мамографията. В случаят Пет е достатъчен, а в периодите до новия, ехограф е напълно достатъчен. При съвмнения тогава мамограф.

# 541
Момичета,  понеже често се коментира вредата от облъчването при образните изследвания,  искам да ви споделя едни думи на покойната професор Чакалова от Онкологията.  Лекарка имаше съмнение за нещо видяно на ехограф, но не искаше да ми прави друго изследване,  за да не ме облъчвала.  Отидох за мнение при професорката и и разказвам ситуацията. 
Погледна ме и каза - ние тук се борим за Живот,  какво значи излишно облъчването.
Така, че понякога то е по- малкото зло.
Бъдете здрави всички!

# 542
  • Добрич
Споделям публикация/видео за дама, която живее 20 години с рак в IV стадий без химиотерапия.

Изключително позитивна!

Последна редакция: ср, 22 ное 2023, 22:33 от Вела

# 543
Излезе ми резултата от ендопредикта. Утре ще отида да го взема и да коментирам с проф. Щерев. Качвам го и тук, за да споделите как ви се вижда

# 544
  • София
Кейт, не би трябвало да имаш химия според този резултат. Браво. Утре като отидеш искай да се видиш с д-р Петров в Трансхеликс. Той подробно ще ти обясни всичко.

# 545
Кейт, не би трябвало да имаш химия според този резултат. Браво. Утре като отидеш искай да се видиш с д-р Петров в Трансхеликс. Той подробно ще ти обясни всичко.
Мама Мони, казаха че мога да се чуя с него, ако не е там.

# 546
Момичета, тестването на генетични мутации brca 1 и 2, препоръчвали ли са ви го? Аз съм вече след 4та терапия и ме карат да го направя, за да преценят дали само едната или и двете гърди да ми мастектомират превантивно… чудя се при колко от вас се е наложило да се прави това изследване. Аз нямам раци в семейството си и от майчина и бащина линия…

# 547
  • Добрич
Момичета, тестването на генетични мутации brca 1 и 2, препоръчвали ли са ви го? Аз съм вече след 4та терапия и ме карат да го направя, за да преценят дали само едната или и двете гърди да ми мастектомират превантивно… чудя се при колко от вас се е наложило да се прави това изследване. Аз нямам раци в семейството си и от майчина и бащина линия…

И аз съм първата в семейството. Според онколозите ракът (ми) е генетичен.
Никой не ме е карал нито да правя тест, нито двустранна мастектомия.

Изчетох доста информация (публикации и споделени мнения) Доста случаи има с рецидиви, а и моят тумор беше лобуларен и мултифокален. При него по-често се получава образувание и в другата гърда. Чисти лимфни възли. Лумимален тип А.

Реших, че не желая да си причинявам същото преживяване втори път. Направих двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция. Решението беше изцяло мое.

# 548
Тестове за BRCA 1 и BRCA 2 мутации се правят при определени случаи по принцип - при тройно негативен рак, при диагноза в млада възраст или при много случаи в семейството на рак на гърдата или на яйчниците. Аз се тествах - на 41 г. ме диагностицираха с тройно негативен рак на гърдата. Носител съм на BRCA 1 мутация, първата в семейството съм с рак на гърдата, явно при мен е станал дефекта 🤣. Лекарите по принцип знаят в кои случаи е добре да се изследват пациентките за мутация.

# 549
  • София
Утре ми е последната вливка, след седмица скенер и после живот здравей Simple Smile))

# 550
Тестове за BRCA 1 и BRCA 2 мутации се правят при определени случаи по принцип - при тройно негативен рак, при диагноза в млада възраст или при много случаи в семейството на рак на гърдата или на яйчниците. Аз се тествах - на 41 г. ме диагностицираха с тройно негативен рак на гърдата. Носител съм на BRCA 1 мутация, първата в семейството съм с рак на гърдата, явно при мен е станал дефекта 🤣. Лекарите по принцип знаят в кои случаи е добре да се изследват пациентките за мутация.
Дано не звуча отново като мрънкало, благодаря за отговорите ви. Откровено казано изпитвам страх от това изследване, от това как ще бъде интерпертирано, страх ме е от хипердиагностика. Силно се надявам, че интерпретациите на резултатите от генетичните тестове са точни и ясни…. Защото се наслушах на истории за случаи на пациентки, които не са били с ядни резултати за хер, недобре фиксирани хистологични тъкани за изследване от патолог, опитващи да изпратят стъкла в Плевен и в София и с върнати стъкла с обяснение, че пробите не са достатъчно акуратни за категоричен резултат… С една жена, с която лежах при една от вливките ми разказа, че дъщеря и е в щатите и е правила тест от типа на ендопредикт за необходимост от химия, срещу сумата от 6000 лева и спомена нещо от типа на това, че в Бг реактивите били по-малко и затова я посъветвали в чужбина да праща ако има възможност…
Не мрънкам момичета, просто съм отчаяна и тревожна, ще платя каквото е нужно, просто ме е страх от грешки … знаете ли по-добри, доказани лаборатории дори в чужбина да е. Благодаря от сърце на всички, които четете и отговаряте на истеричните ми питания.

# 551
Mimache, напълно те разбирам. Аз правих изследването два пъти. За съжаление, и на двете места не получих по-разширено тълкуване освен, че съм носител на мутацията. Затова правих двустранна мастектомия, напрололет ще правя и пълна хистеректомия, че даже се замотах нещо. Доколкото съм чела, е възможно да се каже къде риска е по-голям - за млечната жлеза или за яйчниците, но на мен никой нищо не ми каза, освен заучените фрази от учебниците, както се казва. Не, че не питах, но нокой не ми отговори. От генетиците имам предвид. Иначе онколозите са ясни - да се маха всичко превантивно.
Въпреки всичкия стрес, аз съм на мнение, че знанието е сила - по-добре да си наясно с нещата, каквито и да са те, за да действаш правилно и навреме.
Успех и всичко ще бъде наред!

# 552
А има ли тук дами, които са направили генетичен тест за брка 1 и 2 и са излязли отрицателни? Щото по мои наблюдения, кой не е направил, той не е излязъл притежател на мутации 😅

# 553
Аз съм правила с отрицателен резултат. Grinning

# 554
И аз съм с отрицателни резултати. Леля ми беше с рак на гърдата, тя беше на 50 г. Тъй като аз съм на 45 г., тук в Германия здравната каса поема тестовете за мутации. От общо 30, най-важните мутации, с 0 мутации съм. Ракът ми не е от леля ми.

Общи условия

Активация на акаунт