Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 58 406
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря момичета ❤ Живот и здраве в Сряда като си взема резултатите и блокчетата, ще ги занеса при Д-р Факирова.Честно казано ми иде, да направя още една биопсия.Тази не стига, че беше без Ехограф но си беше цяла пародия.През цялото време сестрата се раправяше за някакви 50лв, не си сложи ръкавици и д-ра и направи забележка, не му асистираше и той се изнерви.Влезна друг лекар и започнаха да си говорят едната проба вместо където трябва я пльосна върху престилката и  дънките си и започна да се тюхка, че са му заминали дънките и поиска нещо си да чисти кръвта.Бях ви писала каква стискане на гърдата падна.Една девойка писа, че Д-р Василев бил голям опит чудесно, но за мен в 21 век това е несериозно и има някакви стандарти .Сестрата която премяташе парите и беше без ръкавици тръгна, да ми слага лепенката и и се залепи за пръстите разлепи ги и ми я сложи .И видиш ли не трябвало, да я махам една седмица.Повечето писахте, че имате еднафситя точка от иглата.На 10-ия ден направих снимка всичко ми беше синьо лилаво от натискането просто изглеждаше зловещо! Извинявам се за дълги пост, но всичко беше толкова неадекватно и всичко ми минава през главата.Ами ако е объркала пробите беше сериозно неадекватна.Те бебета разменят какво остава за едни флакончета.И като за капак в епикризата ми пише, че ми е правена отворена биопсия и де що се сетите като изследване, сърце, черен дроб и т.н Явно от Кор биопсията прибират по-малко пари от здр.каса! Грозна работа как да имаш доверие за каквото и да било и да им се оставиш в ръцете!

# 136
  • Добрич
Mimbarii,

Ако образуванието се е виждало под кожата, може докторът да е решил, че без ехография ще вземе пробата. Ако обаче е навътре, не го разбирам този доктор.

Въобще цялата процедура е била смущаваща.

Какъвто материал са изпратили на патолога, той това е изследвал.

А за разминаванията в епикризите: навсякъде се среща. Вече няколко пъти от епикриза научавам кой е лекуващия ме лекар. И само съм му чувала името преди това, без да съм го виждала някога...

Скрит текст:
Най-интересната ми "находка" е, като разбрах от здравното си досие, че когато дъщеря ми е била на 15 години мен са ме прегледали за първа бременност. Даже и ехограф са ми правили. И то по някаква програма " Майчиното здравеопазване" за неосигурени лица.

Съпругът ми се смя и вика "Аз що не знам за тази бременност?"Grinning

Първо бях страшно възмутена, после няколко дена ни беше весело вкъщи.

Малко преди това бях ходила при същия доктор, заради честа и обилна менструация.  То си го пише в досието...

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 13:13 от Вела

# 137
Вела нямам идея какво е взимал, но в гърдата имам киста с размер 11mm и образованието с размер 20mm Когато ми правиха мамографията и на ехографа образния каза, че образованието е под кистата.Дефакто от външната страна на гърдата първо е кистата а навътре образованието.Затова и си правя свободни съчинения и ми е притеснено 🙄

# 138
. Здравейте и хубав ден на всички !  Правили са туморни маркери на мама . Малко съдействие може ли за резултатите ?

# 139
Туморните маркети са миродавни при рецидив.
При мен беше 10 преди операцията...

# 140
Здравейте, днес бях при проф. Щерев и се оказа, че съм 1во за операция и после за онколог. Съвсем се обърках.
Каза да направя операцията час по скоро при хирург, който прави сентинелна биопсия. Запазих час при Гаврилов за 11 октомври, но ми се иска да имам още едно мнение. Каза, че такава биопсия има в Александровса и в бол. Щерев и се правела докато ме оперират, за да се прецени колко лимфни възела са махнат.
Моля, ако има запознати да споделят, че днес съвсем се сринах от притеснение.
Keit79, а защо си се объркала още повече? Нали това е целта на онколога, да те насочи и да ти каже какво е най-доброто лечение за теб. Ето че имаш мнение за операция и мисля, че това е нормално, нали трябва тумора да се махне. Доколкото си спомням, ракът е хормонално зависим и ако туморът е малък, може да няма смисъл да се прави предварителна химиотерапия.
Ако професорът ти вдъхва доверие и вярваш на преценката му, действай за операция. После ще отидеш при него или при друг онколог за назначаване на терапия.
Ако мислиш, че това не е най-добрия вариант за теб, консултирай се с друг онколог. Има и онлайн, става по-бързо, например проф. Тимчева.
Няма защо да изпадаш в паника.
Не казвам да не се притесняваш, то е неизбежно да ти е притеснено, но не изпадай в паника, защото това ще ти попречи.
Най-важното е минало - има диагноза и може да започне лечение. При рака това е страшното, ако не знаеш за него и се развива. Довери се на някой онколог, следва се пътя на лечение и след няколко месеца всичко ще е минало.
И още нещо - проф. Гаврилов е хирург онколог. С него може да се посъветваш само за операцията. А ако искаш второ мнение за цялостното лечение, тогава трябва да отидеш отново при медицински онколог, какъвто е проф. Щерев.
Доколкото знам проф. Гаврилов не прави сентинелна биопсия. Той вади лимфни възли по негова преценка, въз основа на изследванията и опита си. Повечето пациенти казват, че е най-добрият и винаги оперира толкова, колкото трябва.
Повечето лекари в България действат така - като премахнат тумора, изваждат и лимфни възли по тяхна преценка и въз основа на образните изследвания. Може да е първия ред, може два реда, може и всички. Ако се извадят всички, има риск от лимфедем и подуване на ръката, но пък имаш сигурност, че няма останали туморни клетки в лимфните възли.
Има някои лекари, които прилагат сентинелна биопсия. Това е нова технология, при която ти инжектират в гърдата вещество, което оцветява пътя на лимфата и показва кои са най-близките лимфни възли, така че се премахват само те. Изследват се след операцията и в зависимост от резултата се решава какво да се прави по-нататък. Обикнокновено сентинелните възли са един, два, но могат да бъдат и повече. Моите бяха четири.
Има малко хирурзи, които работят с този метод, защото освен умения, трябва и съответната апаратура, а тя явно е скъпа и не всяка болница може да си я позволи.
Така че няма нужда от паника.
Ако се довериш на проф. Щерев, намираш хирург и се прави операцията, с или без сентинелна биопсия. Има избор. Виж какво ще каже и проф. Гаврилов, но имай предвид, че той е малко груб и навиква някои пациенти. Ти щом от проф Щерев си се стресирала, който е супер добронамерен и приятен човек, да не вземеш съвсем да се притесниш при Гаврилов, ако ти се развика.
Ако не се доверяваш на това, че веднага трябва се направи операция и смяташ, че първо трябва химиотерапия, консултирай се с още един медицински онколог и виж какво ще  каже.
Но при всички положения не се бави много.
Opossum, аз по скоро се стресирах, че се бавя. Щерев се държа много добре, просто се изненада, че вече над 2 месеца не съм се оперирала. Сега трябва да си избера хирург и болница, където да се направи операцията. След това идва ред на генетичния тест, за да определим лечението. Утре съм пли д-р Петков в Александровска, сряда при Гаврилов и дано излезе резултата от 2то мнение до сряда.
Ти при кого ще се оперираш?

# 141
  • София
Кейт,
Гаврилов не прави сентинелна, а болница Щерев не е ли само за репродуктивни проблеми? Там правят ли операция на гърда изобщо?
Знам,  че в София доцент. Маслянков прави. Аз поне не намерих друг миналата година.
Моли, проф. Иван Щерев от Надежда е медицински онколог, този с репродуктивните проблеми е проф. Атанас Щерев. Уточнявам, защото и аз на няколко пъти се обърках:
https://nadezhdahospital.com/doctor/prof-ivan-shterev/
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D … D1%80%D0%B5%D0%B2

Кейт, избирай хирург и действай. Ти не беше ли с импланти - не си ли правила всяка година ЯМР заради тях, нищо ли не се е видяло преди това?
Тези, които сте с импланти - минавате ли всяка година Ямр? Аз правих вече 3 години, но този път в Сити предложиха пак скенер след предишния отпреди 6 м., не съм сигурна дали не сбърках, че не настоях за ЯМР.

# 142
Оливче,
Точно така е. Но понеже мацката беше написала "болница Щерев", затова я питам за тази дали изобщо там  се занимават с операции при нашата диагноза. Там само бебета правят, мисля Simple Smile А проф. Щерев си е онколог в болница "Надежда" и не е хирург, знам .

# 143
Не е грешка това за болница Щерев, която професор Щерев от Надежда е препоръчал.
Има там и лекар гръден хирург - д-р Василева. И прави сентинелни биопсии.
Ето това е сайта и:
https://raknagardata.com/
В него има информация, нейни интервюта и също има едно интервю, където разказва как става дисекцшя на сентинелни лв:
https://youtu.be/xAnHS9rOICE?si=4MN8QlcrNRBlnyxj

Keit, разбрала съм те погрешно, че те е объркала препоръката на проф. Щерев за операция.
Ами значи си наясно какво да правиш и няма да се бавиш повече. Тази седмица ще избереш хирург и действай на първата възможна дата.
Няма какво да чакаш второто мнение хистология и ихх, не смятам, че ще повлияе на операцията, а до терапиите имаш време.
Късмет в това да намериш твоя хирург! Heart
Редактирано: сетих се, че накрая си ме питала при кого ще се оперирам. Аз вече се оперирах, днес става точно един месец от операцията. Чакам резултата от Ендопредикт и ще се виждам с проф. Щерев да почвам терапия. Аз пък се притеснявам, че с това се забавих.
Оперирах се в Каспела - Пловдив при д-р Валентин Иванов младши.

# 144
  • София
Опосум, не мисля че си се забавила. На мен ми казаха, че до 3 месеца след операцията трябва да се започне лечението. Стискам палци да ти е под 9 % Ендопредиктът и да не се налага химио. Въпреки че аз явно съм някаква странна птица и даже като че ли лекичко се радвам, че имам химия. Така се чувствам  май по-защитена. Луда работа е моята Simple Smile

# 145
  • София
Здравейте мили момичета !Чета ви от много време-може би от около 2.5 години,но досега не съм се изявявала в писането.Оперирана съм 2021г /мастектомия /.Изкарах всички лечения-химии,лъчета и сега съм на хормонотерапия.Правя си скенерите през 6 мес и всичко изглежда наред,но поводът за да ви пиша беше/това се отнася за ветеранките/че неотдавна разбрах,че Хули вече не е сред нас.Не искам да повярвам на това.Толкова изключителна жена,такъв несломим дух,такова уникално чувство за хумор...............беше наистина великолепна.Нека си спомним за нея и бъдете сигурни че ни гледа някъде отгоре.Така -на всички желая да сте много здрави,да не се плашите  от нищо и да си слушате лекарите.Успех на всички и повече усмивки.Прегръщам цялата група.

# 146
Хули е тук с нас духом🤗
Сигурна съм, че не ни е оставила😘

# 147
Момичета,привет♥️
Минавам да се отчета.Имам, три различни мнения от хистлогията.
Др.Алексов-ин ситу папиларен и киброформен тип,инвазивен туболарен 3мм.
Проф.Христова ин ситу папиларен,кибриформен и на места комедо структори.Микроинвазивен папиларен 1мм.Отхвърля туболарния карцином с ихх и го определя,като туболарен аденом.Ихх на нейната инвазия не е пуснала,незнайно по какви причини.
др.Факирова-ин ситу папиларен ,киброформен и комедо.Няма инвазия .Утре ще си получа резултата от нея ,тъй като в петък не беше готова ИХХ.
Аз си действам по план и това не ми пречи особено,но все пак нямам идея кой е прав от тримата.Хубавото е ,че говорим за малка или никаква инвазивна част,но все пак три различни мнения е тъпо.
Аз си чакам датата за операция и гледам да съм спокоина,но ми се иска да попитам нещо.Ще прикача ЯМР ми и може ли някои да ми каже имал ли е подобна ситуация с пръснати аденозни фокуси около тумора ,които не се доказват ,като малигнени,но са подозрителни и какво са му обясноли.Аз имам и тук ,две различни мнения и си сверявам часовника само🙂
Хубав ден ви желая момичета!

Последна редакция: нд, 08 окт 2023, 11:01 от renji

# 148
Момичета, пак аз
Вчера се чух с д-р Йорданов за съвет за хирург и той е на мнение, че трябва да е със сентинелна биопсия, за да не премахват излишно лв.
Като доктор ми препоръча единствено д-р Вълкан Иванов. Моля ви, ако има оперирали се при него да споделят как става. Първо трябва до отида до Варна на преглед, а после за опероция ли?
Йорданов сподели, че деня преди операцията в София ми инжектират вещество, правят ми пет скенер само на мишница и на другия ден операцията е във Варна. Така ли е?
Отделно сряда имам час при Гаврилов, но с това вадене на здрави лв се притеснявам.
Отделно топчето ме наболва след биопсията и вече се чудя дали не си въобразявам
Извинете за дългия пост Heart

# 149
Кейт,
Писала си ми на лично, но ти е пълна кутията и не мога да ти отговоря.

Общи условия

Активация на акаунт