Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 58 461
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
Има система наречена ПИС на НЗОК
https://pis.nhif.bg/main/
Много е полезна . Там може да си следиш протоколи, лекарства, прегледи, хоспитализации, стоматологични прегледи. Аз влизам с ПИК на НАП, но има и други варианти. Онагледявам, малко съм изрязала, че има и лични данни

# 256
Много е полезна . Там може да си следиш протоколи, лекарства, прегледи, хоспитализации, стоматологични прегледи. Аз влизам с ПИК на НАП, но има и други варианти. Онагледявам, малко съм изрязала, че има и лични данни

Супер, благодаря много. Със сигурност ще я ползвам, само дето се чудя защо никой от лекарите, комисията, прочие не ми го каза това Simple Smile Старая се да запазя самообладание Simple SmileSimple SmileSimple Smile Хайде дано скоро имаме единна електронна система и лекарите да задвижват всичко вместо пациентите да ходим напред-назад като, да не казвам..
Тенк Ю

# 257
  • София
Ако имаш Золадекс по протокол, настоявай за него, слагала съм 3 години Золадекс, сега от 2 г слагам Резелиго, защото в Сити изписват само него. Золадекс е с много по-малка игла и с по-хубав механизъм, усещам го не само аз, но и сестрите, които ми го слагат. Иначе активното вещество е едно и също и няма значение.
На Телк комисия за определяне % увреждане ще те изпрати ЛЛ с направление, щом ти свършат болничните.

# 258
  • Добрич

Откакто съм диагностицирана честичко проверявам и определено не всички прегледи, процедури и пр. ги качват. Нямам идея от какво зависи. Даже диспансеризирането ми не е отразено..

# 259
Платени прегледи не качват. Само процедури и хоспитализаци, които минават по Здравна каса. От друга страна, имам правени две сцинтиграфии и по спомен май не са качени в досието ми. Силно се съмнявам, че Сити клиник не са си взели парите за тях.

# 260
Кой ви слага золадекса? Въпреки че съм хоспитализирана заради лъчето се оказва, че не е техен ангажимент, май. А в същото време искат да ги информирам за всичко и ако имам нужда от нещо, то да се обръщам към тях. Не мога да ги разбера!  Ако ЛЛ откаже да ми я бие, явно ще трябва да потърся някой на платена услуга, или сама. Сава ли ще си следя датите, не трябва ли да се вписва в досието ми?! Имали ли сте дилема къде и кой ще ви инжектира? Изгледах сума ти клипчета как да го правя сама в домашни условия, но малко ме е страх, сякаш. Ако се падне почивен ден 28-я ден какво ще правя?! Чуденки разни в главата ми Simple Smile

# 261
Аз я слагам в Надежда, където ми е диспансерът и минах химия. На частно поставянето е 15 лв. Ползвам Торакс. Ако я биете например в сряда, всяка следваща инжекция ще е отново в сряда: интервал от 28 дни няма как да измести деня от седмицата Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 22:46 от GERy@K

# 262
Сама си ги поставям. Личната ми лекарка настоя да се науча. Направи ми първата, втората си я направих аз, под нейно наблюдение и вече 3 години си ги правя сама. Намирам разлика в  самите спринцовки - Золадексът се поставя по-леко от Резелигото. Като действие и странични ефекти са еднакви.

# 263
Днес звъннах на личната да поискам направление за пкк и кардиолог, казах че другата седмица ми е операцията и тя ми отказа. Водело се предоперативно и трябвало от болницата да ми ги направят. Била съм и извивала ръцете, не било правилно. Има ли право да ми откаже?
Не кисна постоянно за направления.

# 264
  • Добрич
Платени прегледи не качват. Само процедури и хоспитализаци, които минават по Здравна каса. От друга страна, имам правени две сцинтиграфии и по спомен май не са качени в досието ми. Силно се съмнявам, че Сити клиник не са си взели парите за тях.

При мен не е така. Имам качен платен преглед, а некачени по НЗОК. Освен това на някои пише "отказано плащане".
И аз мислех преди, че не качват платените, но май зависи от доктора/лечебното заведение. 
В същото време ми е интересно как си вземат парите за тези, които са по касата, като не са качени. Разгледала съм всички менюта.

Днес звъннах на личната да поискам направление за пкк и кардиолог, казах че другата седмица ми е операцията и тя ми отказа. Водело се предоперативно и трябвало от болницата да ми ги направят. Била съм и извивала ръцете, не било правилно. Има ли право да ми откаже?

Да, те наистина правят кръвна картина, но когато операцията не е по здравна каса, става сложно. Ако се обадиш в здравната каса или кажеш на личната лекарка, че ще се обадиш да попиташ, като онкоболна не ти ли се полагат тези направления/процедури, най-вероятно ще ти даде. Щом не ти е дала, все още не си и извила ръцете. И без това те обвинява, поне да има защо. Ако операцията ти беше по касата трябваше и за нея да ти даде направление. Това не ѝ ли е ясно?...

# 265
  • София
Кой ви слага золадекса?
Мед. сестра при ЛЛ, в Сити клиник също поставят на 4 ет., срещу 15-20 лв., най-леко ми я слага мъжът ми, за съжаление често пътува и не винаги може. Опитах веднъж сама да си сложа - няма как да си го забия това, респект към момичетата, които сами си я слагат.

# 266
Няма право да ти отказва, моята даже я помолих да ми пусне втори пъти направление, че по първото направление ми се сториха много малко изследваните неща за преди операция. И аз съм на мнение да настояваш, че в противен случай свикват и се възползват да ти отказват. Слава Бога, моята лична никога, ама никога не ми е отказвала направление.
А, Кейти, по-важно е да имаш време кървене и време съсирване.

Браво, Корен, браво! И аз ще гледам да се науча, само да не оплескам пейзажа в някакъв момент Simple Smile

Последна редакция: чт, 19 окт 2023, 08:15 от anonymous78

# 267
Да се обадя набързо
Минах миналата седмица планираните от онколога мамография и УЗ
Не знаех че при пълна мастектомия може да се прави мамография, но успяха

Уж нищо притеснително не се вижда
И според оператора в останалата гърда имало предимно мастна тъкан
Чакам разговор с хирурга да планираме реконструкция за догодина и мисля да искам мастектомия и реконструкция и от другата страна, преди отказаха, но както пропуснаха тумора ми се ще да съм сигурна, че там е чисто

Золадекс ми слага сестрата от поликлиниката
На 50 м от нас е, бързо и удобно
Слагам час преди това обезболяваща лепенка и нищо не усещам
Моят първи път там (първите три бяха в онкологията за да следят за евентуални реакции) ѝ беше и на нея първи път, на мен се учи как се слага
И за промиването на порта (правеше се всяка седмица) нямаше опит, та им бях опитното зайче Simple Smile

Относно порта
Аз имах, във вената на ръката
Слага се под ултразвуково наблюдение и с местна упойка
После веднага последва първата вливка
Но пък след нея се наложи престой в болница заради левкоцити и неутрофили на нула и портът бе идеален за взимане на кръв и венозен антибиотик
Махнаха го веднага след четвъртата вливка, зарастна за около седмица
Мина точно година от тогава, не се вижда къде беше дупката

Успех на всички нови

# 268
Здравейте, момичета! Моля ви помагайте, че съвсем се изгубих 🙄 Преди малко си взех ревизията от д-р Факирова. Инвазивен дуктален карцином, G2 .Какво значи това G2? Нооо на първата Имунохистохимия  диагнозата е Инвазивен плеоморфен лобуларен карцином, всичко друго почти се припокрива с изключение на видовете карцином!Моля обяснете ми каква е разликата.Имам назначена дата за операция с оглед, че лобуларния карцином на 60/70℅ може да се появи и в другата гърда взех решение за двойна мастектомия с едномоментна реконструкция.Но вече се питам правилно ли е?За Лобуларния казаха, че не трябва да правя химия преди операцията.Всъщност кой от двата е.Нова ревизия ли да правя или направо да се оперирам, така или иначе ще изледват пак изрязаното.Наистина се уморих последните 15-ина дни от сутрин до вечер съм по лекари.Извинявам се за дългия пост, но наистина съм много объркана! Благодаря предварително за съветите и насоките, които ще ми дадете.Без тях съм изгубена! Бъдете здрави 🌹🍀

# 269
Здравейте, момичета! Моля ви помагайте, че съвсем се изгубих 🙄 Преди малко си взех ревизията от д-р Факирова. Инвазивен дуктален карцином, G2 .Какво значи това G2? Нооо на първата Имунохистохимия  диагнозата е Инвазивен плеоморфен лобуларен карцином, всичко друго почти се припокрива с изключение на видовете карцином!Моля обяснете ми каква е разликата.Имам назначена дата за операция с оглед, че лобуларния карцином на 60/70℅ може да се появи и в другата гърда взех решение за двойна мастектомия с едномоментна реконструкция.Но вече се питам правилно ли е?За Лобуларния казаха, че не трябва да правя химия преди операцията.Всъщност кой от двата е.Нова ревизия ли да правя или направо да се оперирам, така или иначе ще изледват пак изрязаното.Наистина се уморих последните 15-ина дни от сутрин до вечер съм по лекари.Извинявам се за дългия пост, но наистина съм много объркана! Благодаря предварително за съветите и насоките, които ще ми дадете.Без тях съм изгубена! Бъдете здрави 🌹🍀
Привет! Консултира ли втората ревизия с хирурга? Сякаш е добре, даже задължително да консултираш и да му изпратиш всички хистологии,  да те прегледа пак, ако трябва, да обсъдите преди да се подложиш на операция.. ох, направо не знам, миличка.. аз бих говорила с лекаря хирург, той съответно би следвало да обмени мнение с патолога,  с образния, и така..
Из нета, а и в началото към темата, мисля, че има разяснения на стадирането:
G – класификация –  С нея се определя до колко е злокачествен рака- какъв е характера на туморния растеж и неговата диференциация и инвазивност. Тя бива следната:

Gх – не може да се определи степента на диференциране туморните клетки

G1 – добре диференциран тумор. Той нараства бавно

G2 – умерено диференциран. Туморът расте средно бързо.

G3 – ниско диференциран или недиференциран тумор. Този тип рак е силно агресивен и много злокачествен

Последна редакция: чт, 19 окт 2023, 15:48 от anonymous78

Общи условия

Активация на акаунт