ХАМАС нападна Израел

• 540 000
  • 8 960
  •   1
Отговори
# 2 130
  • София
Пак за Грета -
на снимката по-горе има син октопод /в дясно/ бил символ на антисеметизъм /за първи път чувам за този символ/ , но Грета е махнала оригиналния пост и е направила нов, в който синия октопод е махнат. Някой ѝ е направил забележка в коментарите, че е символ за антисемитизъм.

# 2 131

Да, дронове, инфо за щетите няма.

# 2 132
Ние абсолютно погрешно се опитваме да обясним историята, сякаш участниците в нея са виждали, знаели и планирали как ще се развие. На практика всички много рядко са познавали резултата дългосрочно.
Ленин не си е представял сталинизма вероятно. Да не говорим за Маркс преди това.

Един хубав и скорошен пример е войната в Ирак. Не знам дали само аз имам дежавю по отношение на част от риториката.

Но да припомня - Ирак щеше да стане модел за демокрация в БИ. Потиснатите нямаше да са потиснати повече и щяха да заживеят щастливо. А Америка щеше да спечели "hearts and minds", защото обикновените хора щяха да решат, че си е струвало семействата им да загиват във войната.

А, да - и "french fries" бяха за малко "freedom fries" заради опозицията на Франция срещу войната.

Само част от резултата: 400 хиляди цивилни жертви. Дестабилизиране на БИ, дезинтеграция на Сирия + появата на ИДИЛ, засилване на влиянието на Иран върху Ирак. Емигрантските вълни към Европа.

И по-индиректни следствия - всеобща загуба на вяра в световния ред, изграден на правила - и текущия дневен ред на Русия (а и Китай) в резултат.

Изпускам няколко неща - като кюрдския сюжет, но така - в най-общи щрихи - да си припомним как беше.

Ретроспективна оценка на участниците: много иракчани вярват, че са живели по-добре със Саддам, а 65% от американците смятат, че войната е била грешка.

Засега никой не се е извинил или поел отговорност.

Разбира се, ако умерените гласове срещу войната бяха чути, никой нямаше да получи похвала, че е предотвратил всичко това.

Последна редакция: сб, 21 окт 2023, 16:36 от jp

# 2 133
Аз пък си мисля, че Хамас си дават сметка, че не постигнаха това, което искаха. И вместо да извадят очите на врага му изписаха веждите. С всеки изминал ден Израел затвърждава, че са по-улегнали, по-развити и по-мъдри, а палестинците точно обратно. Точно днес ди мислех, че ще започнат да пускат заложници, за да могат поне малко да наберат позитиви. Смятам, че загубиха огромен брой симпатии от заблудени "фенове"
Грешиш, постигнаха точно това, което искаха - вкараха палестинския въпрос в дневния ред на света.

# 2 134
Факт! Но въпросът е дали ще постигнат каквото искат. Желанията им далеч не са само палестинска държава. По скоро да ги натирят в още по дълбоки гори тилилейски и да очистят групировките им, друго не виждам да успеят да постигнат.  А пропагандата е навсякъде, не само в Израел.

# 2 135
Граничният пункт "Рафа" между Египет и Ивицата Газа е отворен за доставка на хуманитарна помощ за палестинския анклав, блокиран след нападението на "Хамас" срещу Израел, съобщи Ройтерс.

Египетската телевизия показа как камиони преминават през пункта.

От "Хамас" казаха, че помощта включва "лекарства, медицински консумативи и ограничено количество храна (консерви)". По данни на палестинското ислямистко движение конвоят се състои от 20 камиона, информира БТА.

Граничният пункт Рафа между Ивицата Газа и Египет е отворен, съобщи по-рано посолството на САЩ в Израел.

Не знаем колко дълго ще остане отворена границата, така че чужди граждани да могат да напуснат Газа, предупредиха от мисията. 

„Очакваме, че много хора ще се опитат да преминат, гражданите на САЩ, които се опитват да влязат в Египет, трябва да очакват хаос от двете страни на пункта при преминаването“, добавят от посолството.

„Ситуацията остава динамична и променлива, а средата за сигурност е непредсказуема“, се казва още в съобщението.

# 2 136
Съобщават, че пункта пак е затворен.
А преговорите на САЩ, Израел и Катар с Хамас за пускане на още 50 заложници са се провалили.

# 2 137
Изгледах репортажа за българчетата които са в Газа с майка си. Тази жена не знам с кой акъл се грабва с три деца без друг възрастен (най-малкото е на 5 месеца) и отива в Газа на гости. Както каза съпругът й у един техен приятел. И сега България била отговорна и виновна според бабата. Даже не знам те защо се водят български граждани, майката ли е българка или какво? Бащата и бабата са с арабски имена и говорят трудно със силен акцент.

# 2 138
Да, затворили са Рафиях след 20 тира. Изглежда ще го отворят пак на 23.10.

Германия и Франция също заявиха, че ще депортират симпатизанти на Хамас, но още чакаме първия депортиран.

Гръцката църква - несъмнено поредната трагедия, има жертви. Броят е неясен. Причините са неясни, в момента израелците провеждат разследване. Сградата на самата църква си е съвсем здрава. Пострадал е намиращият се в съседство кампус. Самата църква се намира в северната част на Газа, откъдето отдавна трябваше цивилното население да се е евакуирало.

Нещата всъщност са доста прости и се свеждат до екзестенциално ниво. Искат ли Хамас да унищожат Израел? Искат.Оттам нататък всички действия на Израел са очаквани и логични. Не знам какво се очаква от тях - да вдигнат ръце и да се оставят да ги избият доброволно. Никой не жали за стотиците хиляди израелци, които трябваше да бъдат изселени от домовете си по северната и южната граница. Никой вече не жали за стотиците брутално заклани и запалени. За жалене са само хората, които подкрепят терористите.
Чета, че Израел има намерение просто да прекъсне всякакви контакти с Газа. Никаква работа, КПП-та, ток, вода, гориво, храни, нищо. Само отбрана. Не знам дали и това ще проработи. За тези 2 седмици от Газа са изстреляли около 7000 ракети. После защо ги обстрелват. Дали някой жали, че Израел също е под обстрел?

Последна редакция: сб, 21 окт 2023, 12:18 от Petrof

# 2 139
Сухопътната операция ще е ад, Хамас са добре подготвени за това - буквално ще стрелят от всяка руина, дупка или останала здрава сграда. Отделно заради тунелите няма да има ясно изразена фронтова линия, а във всеки момент ще могат да изкачат в тила на предните части на IDF. Изхода е само буквално сриване на всичко, както и бомби проникващи дълбоко в земята и разрушаващи тунелите в дълбочина. С две думи, няма да остане нищо в районите на бойните действия. Цивилни там - с много малък шанс за оцеляване. И след като очевидно на Хамас не им пука за което, с самите цивилни си ги поддържат същите тези Хамас, защо на външния свят трябва да им пука?

# 2 140
Египет провежда в Кайро среща по урегулирането на конфликта. След дълбок размисъл и по "сигнали от партньорите от САЩ" са решили да не канят ирански представители. Само остават в тесни контакти.

От Белия дом са отрекли, че САЩ натиска Израел да отлага сухопътната операция, докато се измъкнат цивилните заложници с посредничеството на Катар. Байдън не бил чул журналистически въпрос, оттам било объркването Smile

# 2 141
Дали освободените две американки са разказали нещо?
Моля, ако някой има инфо да сподели.

Изгледах репортажа за българчетата които са в Газа с майка си. Тази жена не знам с кой акъл се грабва с три деца без друг възрастен (най-малкото е на 5 месеца) и отива в Газа на гости. Както каза съпругът й у един техен приятел. И сега България била отговорна и виновна според бабата. Даже не знам те защо се водят български граждани, майката ли е българка или какво? Бащата и бабата са с арабски имена и говорят трудно със силен акцент.

И аз се чудя.
Как България е отговорна затова, че жена с бг гражданство доброволно е отишла в територия на която нон стоп се водят военни действия.
Бабишкерата да ходи да търси сметка на Израел, на Хамас, на палестинците, на Египет, на Иран, на Русия.
Ама на България да иска - я се скрий.

Последна редакция: сб, 21 окт 2023, 12:44 от Не се сърди, човече

# 2 142
Защо са освободили само тези две американки, и то с медиаторството на Катар? Има още американци. Радвам се, че и двете са живи, дано са и здрави напълно психически и физически. Прочетох нещо, че ги освобождават по здравословни причини...... а онова дете, което беше с аутизъм защо не го освободиха, а го застреляха?

# 2 143
T.Valcheva , може да е било на случаен принцип освобождаването.

# 2 144
Винаги е хубаво да има някой друг виновен. Все пак всички знаем, че палестинците се борят за свобода и за нищо никога не са виновни.
Даже когато подкрепят откровени изверги, пак си имат основателни причини.

Двете освободени заложнички са вече в Израел, минали са през границата с Газа.

САЩ и Израел обсъждат план за съставяне на временно правителство в Газа след операцията под контрола на ООН. Наивно ми се струва, но както и да е.

Общи условия

Активация на акаунт