ХАМАС нападна Израел

• 536 377
  • 8 960
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Имат известен потенциал засега, но влязат ли сухопътно, всичко свършва /в познатия вариант/. На какво се надяват е въпроса, дали няма да има изненади и какви биха могли да са те? Видя се, че заложниците не са фактор.

# 226
Бе какво оправдание и знак за равенство слагате между загиналите деца в Газа, като колатерал и тези извлечени от ръцете на майките си в Израел. Никоя държава не е цвете, но някои нечовешки зверства са характерни за едни конкретни общества. Абсолютно крайна съм и да, искам да ги няма изобщо.

Не е редно да се слага знак за равенство между Хамас и жителите на Газа. При едни избори днес, Хамас биха имали около 30-35% подкрепа. Останалите 2/3ти от населението НЕ ги подкрепят, въпреки всичко, което преживяват. С други думи, ако в България някой маргинален елемент отиде на границата със Сърбия или Македония и направи същото, което Хамас направи в Израел, аз не желая да бъда асоцииран и отъждествяван с него. По никакъв начин.

Пиша горното с ясната уговорка, че Израел има пълното право да нахлуе в Газа в момента и да измете Хамас, както сметне за добре. Просто съм сигурен, че и в самата Газа има не малко хора, които са потресени от случващото се и, като минимум, не са съгласни с него.

Е да де, ама са гласували за тях.
Мисля си, че малцина от палестинците не подкрепят Хамас. Другите подкрепят.
Ми да, да нахлува и да измита всичко.

# 227
Бе какво оправдание и знак за равенство слагате между загиналите деца в Газа, като колатерал и тези извлечени от ръцете на майките си в Израел. Никоя държава не е цвете, но някои нечовешки зверства са характерни за едни конкретни общества. Абсолютно крайна съм и да, искам да ги няма изобщо.

Не е редно да се слага знак за равенство между Хамас и жителите на Газа. При едни избори днес, Хамас биха имали около 30-35% подкрепа. Останалите 2/3ти от населението НЕ ги подкрепят, въпреки всичко, което преживяват. С други думи, ако в България някой маргинален елемент отиде на границата със Сърбия или Македония и направи същото, което Хамас направи в Израел, аз не желая да бъда асоцииран и отъждествяван с него. По никакъв начин.

Пиша горното с ясната уговорка, че Израел има пълното право да нахлуе в Газа в момента и да измете Хамас, както сметне за добре. Просто съм сигурен, че и в самата Газа има не малко хора, които са потресени от случващото се и, като минимум, не са съгласни с него.

Е да де, ама са гласували за тях.
Мисля си, че малцина от палестинците не подкрепят Хамас. Другите подкрепят.
Ми да, да нахлува и да измита всичко.

През 2021 г 53% от палестинците с а покрепяли Хамас.
И предполагам не са само тези, живеещи в Газа, а и в САЩ, Европа, Канада и то второ, трето поколение емигранти , съдейки по възрастта на тези, които се радват от зверствата на Хамас в Израел

# 228
А нещата щяха да са толкова по-прости, ако Израел го бяха направили в Австралия или - да кажем - в Мисури.

Все е земя, даже е по-хубава.
С това не съм съгласна. Където и да е, конфликт с местните ще има. Исторически също е резонно да са там. Как се съжителства го видяхме в бившата Югославия и все повече ще виждаме от бившата СССР.

Аз мисля, че на евреите щеше да им е по-комфортно сред западни общества - съчетано с изобилие на земя. Много ми е трудно да си представя, че някога ще живеят в мир в БИ.

За Газа - не знам защо си мислите, че шефовете на Хамас седят там и чакат да им падат бомби на главите. По-скоро ще останат хора, които няма никакъв начин да се махнат.

Последните избори в Газа са били през 2006. Тогава Хамас печели 44% от гласувалите - срещу 41% за Фатах. И според мен повечето обитатели на Газа не биха одобрили атаката срешу Израел. Не че вече има значение за тях.

# 229
Ама първите избори в Газа, при които е избран Хамас, са и последните проведени. Защо ли?

Since 2007, Hamas has prevented several attempts to hold an election, sparking anger by Palestinian voters in Gaza for being denied the right to vote in local elections compared to voters in the occupied West Bank, which has had regular elections over the years.

# 230
  • София
За Светите Земи говорим все пак, даже Саладин си застава зад дадената дума.

# 231
Хамас не управлява Газа като резултат от легитимни избори, а като следствие от конфликта между Хамас и Фатах през 2006-2007. В Палестина въобще не е имало президентски избори от 2005г насам и парламентарни избори от 2006г насам. Всички правителства на Хамас, управляващи Газа, базират своята легитимност именно на този конфликт, а правото им да управляват е подкрепено основно със сила.

Не твърдя, че са тотално непопулярни, защото това не е вярно; но и не са на власт в следствие на някакъв легитимен избор и НЕ може да се твърди, че населението бланкетно ги подкрепя.

Ще помоля, като се правят обобщения относно кой какво подкрепя и с какво се идентифицира, преди това да се запознаем поне с основни събития и дати в региона.

# 232
И да приемем че повечето в Газа са невинни и не са свързани с Хамас, Хамас трябва да се разкара.
Също както за да се разкарат нацистите в Европа трябваше да се водят битки в що-годе незамесени държави, така и тук ще се наложи да се направи.
Кофти за незамесените, но и не може престъпниците да бъдат оставени да продължат да планират и атакуват необезпокоявани.

# 233
Тъкмо изгледах разказа на една жена, чиято майка , сестра и племеннички (на 3г и на 5г) са взети за заложници.
Физически се чувствам зле от всичко чуто и видяно…
Толкова страдание на невинни хора и от двете страни Sad Не мога да го приема Sad

# 234
Колкото и да са ужасни перспективите от една сухопътна операция в Газа, перспективите пред липсата ѝ са още по-ужасни. Не знам някой да може да предложи друг път за демилитаризирането на тази зона. Мисля, че и самите палестинци ще мирнат, ако израелците поставят Газа под контрол. Вижда се разликата в начина на живот на арабите във и извън Израел.

# 235
Хамас не управлява Газа като резултат от легитимни избори, а като следствие от конфликта между Хамас и Фатах през 2006-2007. В Палестина въобще не е имало президентски избори от 2005г насам и парламентарни избори от 2006г насам. Всички правителства на Хамас, управляващи Газа, базират своята легитимност именно на този конфликт, а правото им да управляват е подкрепено основно със сила.

Не твърдя, че са тотално непопулярни, защото това не е вярно; но и не са на власт в следствие на някакъв легитимен избор и НЕ може да се твърди, че населението бланкетно ги подкрепя.

Ще помоля, като се правят обобщения относно кой какво подкрепя и с какво се идентифицира, преди това да се запознаем поне с основни събития и дати в региона.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hamas

# 236
Скрит текст:

Следваща статия в Уикипедия: Битката за Газа (2007); знам, че можете да си я намерите и да разберете какво произтича от нея.

Също така ще припомня, че през 2006 в България на власт бяха БСП, НДСВ и ДПС. Ако от 2006 до днес у нас нямаше никакви избори, колко представително щеше да е това правителство предвид настоящите настроения?

# 237
Колкото и да са ужасни перспективите от една сухопътна операция в Газа, перспективите пред липсата ѝ са още по-ужасни. Не знам някой да може да предложи друг път за демилитаризирането на тази зона. Мисля, че и самите палестинци ще мирнат, ако израелците поставят Газа под контрол. Вижда се разликата в начина на живот на арабите във и извън Израел.

Добре, може ли да не циклим на едно място? Да, в Израел се живее добре. Израел е страна, в която можеш да пътуваш, да внасяш и изнасяш стоки, да учиш.

Газа е място, в което не можеш да правиш нищо от това заради израелската блокада. Ако ти си един бизнес, който прави, примерно, ризи и трябва да внасяш копчета - ами не можеш да се сдобиеш с тях. Нито с шевни машини впрочем.

Не можеш и да изнасяш ризите си някъде. Това е - седиш си там и преживяваш на подаянията на международните организации. Същото е с всеки опит за бизнес.

Отделно, че разчиташ за ток на Израел и имаш ток 6-8 часа в денонощието.

Сега си представете, че София бъде изолирана за 20 години по този начин и как ще изглежда след тоя период. Дали ще има избори на всеки 4 години и кой ли ще е на власт?

# 238
Скрит текст:

Следваща статия в Уикипедия: Битката за Газа (2007); знам, че можете да си я намерите и да разберете какво произтича от нея.

Също така ще припомня, че през 2006 в България на власт бяха БСП, НДСВ и ДПС. Ако от 2006 до днес у нас нямаше никакви избори, колко представително щеше да е това правителство предвид настоящите настроения?

демократично. Каквото имат Русия и Турция:)
И там корени са пуснали Путин и Ердоган, но никой не е казал,че не са демократични държави с демократични избори

# 239
Не знам кой е този “никой”, но Русия отдавна не се класифицира като демокрация. Извадка от “любимата” ми Уикипедия:

Авторитарна диктатура не е синоним на демокрация, да не стане объркване. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт