ХАМАС нападна Израел

• 540 039
  • 8 960
  •   1
Отговори
# 2 085
Скрит текст:

Както и да е, ако наложим начина на справяне на западното общество с всички новодошли в Европа и го приложим там... ми не мисля, че се справяме адекватно честно казано, в БГ си го казваме свободно, но явно и в Германия ще се покаже вече недоволство в тази посока, колкото и да се мълчи и да се правят на коректни.. Всичко звучи много хубаво - да се образоват, да могат да работят, да се управляват от нормални хора - ама всичко това не става от днес за утре - това виждаме и в нашата държава колко години отнема - 34 години са минали от 1989... и процеса да можем да пътуваме, работим, учим навсякъде беше много дълъг и никой не ни го даде на готово - колко изисквания трябваше да се покрият, колко пъти трябваше да се доказваме....И в Африка ми направи впечатление тяхното мислене - ама защо не ни давате да пътуваме и да дойдем свободно да работим в Европа - ама , чакай малко  бе, на мен кой ми е давам да ходя в Европа само преди 20 години, аз можеше ли да уча там ако искам...? Замислете се колко неща ни бяха забранени съвсем до скоро. Всчико отнема време и си има цена и изисквания, която трябва да се спазят.... Та кой ще ги чака палестинците всичкото това време, наложено в тяхните желания и среда имам в предвид, като те са със съзнание на терористи и това е единственото, което ги интересува и така си решават проблемите... Някъде в миналото жестоко се е скъсала нишката с всякакво нормално развитие и момента ми се струва тотално изпуснат за контрол и каквато и да е била положителна промяна. Кой е виновен в цялата ситуация ми се струва тъпо да се търси, а по - скоро да се търсят решения. Очевидно такова не е намерено толкова години...
А за Израел - със сигурност трябва да се притиснат и да се спазват поне териториите отредени за тях... Каква им е целта с такава политика не разбирам, освен да си навлечеш още повече неприятности....

Naneto, съгласна съм с теб.

Какво да се прави - аз очевидно нямам рецепта. Мисля, че трябва да се прави, каквото трябва, за да се защитят нормалните хора (с цялата условност на израза). Понякога това включва и тежки решения, и страдания.

Но не трябва да е самоцел и не трябва да бъде водено от омраза и генерализации като "ама те са мързеливи животни, трябва да се избият".
Ако конкретен някой е получил шанс и е мързелив - да си ходи. Ако го е използвал, за да се развие - да му се помогне.
И трябва да се мисли в перспектива - така че да не създаваш повече проблеми, отколкото решаваш.

Интересно е, че правиш паралел с нашата действителност. Да, една част от хората се оправят всякак - пътуват, учат, борят се, не се оправдават с другите. Но те са - колко? 20%, 30%, 50% - от всяко общество, което търпи катаклизми?

Без да искам да политизирам излишно - ама изпадналите постепенно стават я от "Атака", я от "Възраждане", я нацисти, я от Хамас. Щото за мен това е много подобен процес по отношение на случващото се в човешките глави.

Да, обстоятелствата варират и се надявам крайният резултат - също. Но като механизъм се вижда доста консистентно, поне в моя живот.

# 2 086
  • София
Да напомня, че не толкова отдавна в Европа беше създадена нова мюсюлманска държава, заради етническо прочистване от армията на вече бившата им държава.
Именно!
Хубаво ще е някой да пита Йордания и Египет защо не я създадоха през 20-те години в които владееха палестинските земи.
Опа, намерихме си виновници. Не че не са отхапали и те своите залци....
Всъщност писах повече в поста си, но редакцията не е отразена. Чак се чудя аз ли не помня или модераторите нещо са правили.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 18:18 от Cuckoo

# 2 087
Като сравняваме, че условно отпаднали отиват във Възраждане например  или Хамас, разбирам сравнението, пресилен пример, и го използвам - във Възраждане гледам "учени " хора начело с шефа им, не върви да са отпаднали и  от това   тръгнали радикално.

# 2 088
Ние говорим за Израел като за едно нещо, но той има има много лица. Има ги образованите евреи в Европа, Голда Меир, Ицхак Рабин (убит от своите си фанатици) и Ехуд Олмерт.

Абсолютно!

Хубаво ще е някой да пита Йордания и Египет защо не я създадоха през 20-те години в които владееха палестинските земи.

Какво са владели Йордания и Египет в 20те години? Това когато те не са били независими държави, или как?

Колко кръв се проля, за да се създаде Косово, насред уж цивилизована Европа, и с какво желание я пуснаха да стане независима, и колко международен натиск трябваше, колко пари се изляха там?

След войната срещу Израел от 1949 до 1967 Египет окупира и притежава Газа, а Йордания окупира и притежава Западния бряг.
Това реално са териториите които са били определени от оонето за създаването на палестинска държава паралелно с еврейската.
Арабските страни отказват да го направят и задържат за себе си тези територии докато Израел не ги завладява след войната от 1967.

# 2 089
За съжаление все повече страни призовават гражданите си да напуснат Ливан.
Последно Белгия. Не е добър знак.

# 2 090
Трябва да си луд за да останеш в района ако имаш възможност да напуснеш.
Притеснителното е че правителствата трябва да го напомнят на гражданите си.

# 2 091
Призовават ,защото после казват държавата е длъжна вместо да помолят изтегляне. Да си спестят грижи по голяма група хора ,че всички няма как да послушат.

# 2 092
Всички народи получават исторически шанс, и то не веднъж, но палестинците сякаш отново избират да са срещу Израел, а не за Палестина.
Докато подкрепят действията на Хамас, положението им ще е все така безнадеждно, за съжаление.

# 2 093
То защото тия на Западния бряг където имат политическо ръководство, което отрича насилието са цъфнали е вързали.

Египтянина преди малко на срещата със Сунак.

Egyptian President Abdel Fattah El-Sisi said: "We appreciate your understanding that we must not allow a civilian exodus from Gaza to Sinai because it would be a very dangerous matter that could end the Palestinian Cause and we are keen that it will not happen"

# 2 094
  • Paris, France
То защото тия на Западния бряг където имат политическо ръководство, което отрича насилието са цъфнали е вързали.

То защото Египет и Ливан, които си имат свободни държави, управлявани от самите тях, а не от Израел цъфтят и връзват в момента.

# 2 095
Ние да не сме цъфнали и вързали.

# 2 096
  • Paris, France
Ние да не сме цъфнали и вързали.

В сравнение с Египет и Ливан сме рай земен. А през 1950 и 1960те Ливан е бил перла, в която са ходели да живеят французи.

# 2 097
Това си е техен избор.
Ама да се твърди, че ако не подкрепят Хамас положението им ще е по-добро е абс. невярно.

Нещо повече предстои да ги изгонят окончателно или в най-добрия случай да ги заселят в Нагев.

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 19:54 от flambe

# 2 098
Със сигурност не им носи и никакви ползи, дори в момента ги връща към каменната ера.

# 2 099
Но се е тяхна работа ,техния начин на живот .Нашата т.е. на политиците ни е да ги държим по-далеч и да не ги прави  зорлем "европейци"

Общи условия

Активация на акаунт