Мухъл в микровълновата?

• 943
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте, преди 2 години взех микровълнова за вграждане Електролукс втора употреба. През това време на ползване уреда задържаше влага постоянно и хващаше мухал. Почистваше се редовно, но въпреки това мухлясваше от вътре. Накрая случайно видях, че има някакви хлебни акари, ако съм проучила правилно какви са тези малки буболечки, естествено се наложи да се  разделим с уреда.
Сега търся нова микровълнова, която да отговаря на мястото за вграждане. Въпроса ми е какви са причините да се появява влага и мухъл в микровълнова за вграждане и какво трябва да гледам и търся, за да нямам този проблем? Тези от вас, които имате микровълнова за вграждане забелязали ли сте такъв проблем и има ли някакви трикове при поддържането на уреда?

# 1
Топлите храната непрокрита, затова. И то пръска, овлажнява се... и като стои постоянно затворена и нормално мухлясва.
Минали са ми сигурно десетина микровълнови, нито една не е мухлясвала. Но всичко винаги топля покрито.

# 2
Да, наистина не използвам капак, защото микровълновата не е от тези с въртящата чиния, а има тава и решетка като фурна и много трудно се събира и капака. Значи сега трябва да гледам да не е с решетка и тава, но пък тези въртящите са само малки размери и няма да ми стане в нишата за вграждане. Каква е въобще идеята на тези с решетка, да се използва и като фурна ли?

# 3
Каква в тая решетка? Има едно кръгло като решетка на крачета. Аз това не го ползвам. Ама то се маха .. и отдолу си има чиния. Снимайте? Нещо не мога да разбера ..

# 4
Трябва да отваряте вратичката за да се проветрява и изсъхва. Всяко нещо в микровълновата отделя влага, даже да топлите с капак щом влагата се задържа  - печката ще мухлясва. Без значение дали има въртяща се чиния или е топленият съд стистатично.  Същото като с пералните - след пране ако не оставяте вратичката отворена за проветряване ще се вмирише

Последна редакция: пт, 13 окт 2023, 23:39 от _re_ge

# 5
Не е нужно да се ползва точно капак за микровълнова, може да е чинийка някаква... даже и кухненска хартия съм слагала, ако няма нищо наоколо. Но никога не позволявам вътре да гърми, защото става мазало.
Дай да я видим тая решетка, защото ми стана интересно.
Нещо такова ли е модела?
https://www.mebeliarena.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BA … D0%B0%D1%82-30952

# 6
Докато имахме микровълнова винаги я оставяхме леко отворена.

# 7
  • София
Моята не е вградена, но винаги стои затворена и не ползвам капак. Никога не е мухлясвала. Отстрани си има отвори за проветрение. Предполагам, че и тези за вграждане имат.

# 8
Не е нужно да се ползва точно капак за микровълнова, може да е чинийка някаква... даже и кухненска хартия съм слагала, ако няма нищо наоколо. Но никога не позволявам вътре да гърми, защото става мазало.
Дай да я видим тая решетка, защото ми стана интересно.
Нещо такова ли е модела?
https://www.mebeliarena.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BA … D0%B0%D1%82-30952
Да, точно такава е вътре като фурна. Модела също е на Електролукс. И сега е проблем, че микровълнови с такъв размер от другите въртящите не намирам. Големи са само тези като фурна. Вкъщи ме карат да почисти добре тази и да си я сложим пак, а на мен хич не ми се иска. Ще продължа да търся, дано намеря.
Мlv, преди съм имала обикновени модели, не за вграждане и никога не е за държала толкова влага, вярно, че често съм ползвала капак, но все пак. И аз се замислям дали не е затова, че е вградена. Като свърши работа бръмчи и духа нещо още 3-4 минути, уж да изкара влагата, но явно не успява

# 9
Почисти я, разбира се. Нищо й няма. Просто я почиствай по-често и захлупвай с нещо да не пръска.
Оставяй чат-пат открехнато да се проветри и няма причина да мухлясва.
Една камара пари струва, как ще я хвърляш. Просто явно иска повече внимание, когато се ползва.

# 10
  • Варна
Направо съм изумена, че фурна може да мухляса. Не ползвам капак и никога не оставям да се проветрява. Няма мухъл, даже ми е трудно да си представя как би изглеждал мухъл във фурна. Не се ли изпържва при всяко нейно включване?

# 11
И аз това се чудя. Никога не съм виждала мухъл в микровълнова. Може би има конструктивна разлика между самостоятелните уреди, които действително имат отвори за проветряване и уредите за вграждане, които пък нямат (защото иначе ще мухлясват шкафовете). Може би проблемът ще се реши, ако след всяка употреба вратичката на уреда се оставя отворена за няколко минути, за да излезе влагата?

(Откровено казано малко ме хвана страх в какво може да еволюира този мухъл, щом микровълните не са го убили и явно не му влияят. Ако проблемът рецидивира и с нов уред, май не е много безопасно да се яде храна, претопляна в него)

# 12
  • Пловдив
Имам вградена микровълнова Siemens на повече от 13г и няма мухъл,през ден затоплям вода в нея за домашен хляб в хлебопекарната,нищо не покривам.

Общи условия

Активация на акаунт