Третиноин/Ретин-А/Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди - 12

• 69 828
  • 749
  •   2
Отговори
# 360
  • Reasonford Manor
Содата е с pH 8, а като се смеси с вода и повече, т.е. алкална; човешката кожа - pH 4.5 - 6.
Нанасяйки нещо алкално на лицето, се поврежда кожната бариера, казано най-просто. Алкалните продукти нарушават киселинната мантия на кожата, променят естествения микробиом и активността на ензимите в горните кожни слоеве. Най-лошото е, че тази щета е кумулативна.
Содата действа като механичен ексфолиант и нищо повече, никакви ползи за кожата. За целта, обтриване с обикновена кърпа, напоена с топла вода върши и по-приятна и по-безвредна работа. А ако е задължително да е ексфолиант с частици - има десетки продукти на пазара, които са поне с подходящо pH.

# 361
Между деугото моя приятелка има розацеа и като се възпали маже със сода.Така от много години.Не знам как, но ѝ помага.
 Продават ли се още триците”Кастания”( от кестени), бяха страхотни.Намерих нещо такова:
https://www.domashna-kozmetika.com/product/trici-kesten-50g

Последна редакция: сб, 16 дек 2023, 22:49 от ДХ3

# 362
На такива бабини деветини не вярвайте и не ползвайте.
Другата такава е хлорнитромицин да се разтваря в салицилов спирт. Добре че въведоха електронните рецепти и секнаха бързо покупките. В момента е невъзможно да се купи хлорнитромицин ако на егн-то нямате изписана опаковка.
Нещо ако има ефект, се ползва, изхабява се опаковката и се забравя за проблема.
Щом се ползва с години, значи ефект няма.
Ако имаше ефект, щяхте да ползвате 1-2 пъти и да приключите.
Затова има дерматолози и се доверете на тях.
Не на ЕЖК, стринката това правила, не знам коя какво правила.

# 363
  • Berlin
Всъщност беленето на кожата нормално ли е или не? Аз въвеждам от 2 седмици, ексфолииране и CR3 по 2 пъти седмично, от тази седмица през ден ретинала и не виждам нещо различно, единствено мека и гладка  кожа на пипане и не знам дали работи комбинацията, а може би е рано още. Усещам и маалко по-суха като че ли от обикновено, но може и да е от времето.

Как съвместявате маските за лице напр. в рутината или друга специална грижа? Ако слагате маска, колко време е добре да се изчака преди ретинола, а ако е маска за през нощта, просто пропускаме предполагам?

# 364
  • Reasonford Manor
Всъщност беленето на кожата нормално ли е или не?
Нормално е. Беленето на кожата се получава, защото ретиноидите ускоряват скоростта, с която се отделят стари кожни клетки - т.нар. „обновяване на клетките“. Новообразуваните клетки изместват старите, които трябва да отидат някъде, все пак.
Но зависи от вида ретиноид и концентрацията му.
CR3 няма да причини белене, защото ретиналът дава рядко и слаби странични ефекти. Аз и от СR20 нямам никакъв дискомфорт.

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 16:54 от Catalano

# 365
  • София
Беленето, категорично не е нормално, подозирам че е и до кожа, но при мен не е имало белене дори с 1% Ретиридес. Вкарвам всичко супер внимателно.

# 366
  • Reasonford Manor
Беленето, категорично не е нормално
Предполагам, че има различни възприятия на думата нормално.
Когато се въвежда третиноин, се допуска евентуално белене, раздразнение, изсушаване. В този смисъл, това са нормални странични ефекти. Това, че са нежелани, не ги прави ненормални.
Но да, абсолютно е до кожа - индивидуалните ретиноидни рецептори на кожата, и не само, комплексно е, има значение вида, формулата, честотата на употреба на продукта.

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 14:12 от Catalano

# 367
В как не е нормално като е.Аз не спрях да се беля.

# 368
  • пустинята Гоби
Аз даже си мисля, че е хубаво да има белене. Кожата се обновява по този начин, става по-чиста, по-гладка. Разбира се, стига да е в някакви граници и да не предизвиква дискомфорт.

# 369
При мен беленето е признак, че кожата е раздразнена. Когато започне, спирам трета и другите активи и хидратирам, докато се успокои. Иначе съм на 1% турски трет повече от година и в останалото време кожата ми е спокойна. Като съм забелязала, че при смяна на сезоните ми се случва, както и от чистата ферулинова киселина на ТО.

# 370
  • София
При мен беленето е признак, че кожата е раздразнена. Когато започне, спирам трета и другите активи и хидратирам, докато се успокои. Иначе съм на 1% турски трет повече от година и в останалото време кожата ми е спокойна. Като съм забелязала, че при смяна на сезоните ми се случва, както и от чистата ферулинова киселина на ТО.

А колко често нансяте трет 1%?

# 371
Всеки ден. Като в момента пак съм включила дериват на вит.С и ферулинова киселина на Ординъри. Имах белене първите два дни и го бях спряла, но сега си вървя с обичайната рутина.

# 372
  • 1st floor
С aDream си разделихме двойната опаковка серум с вит Ц на Миша. Правилно ли съм разбрала, че се слага всяка сутрин на почистено лице, след това хидратиращ крем с фактор (заради ретинола вечер)? Или бавно се въвежда през ден-два? Вчера сутринта сложих и нямах реакция.

# 373
И аз това щях да попитам Blush
Има ли тема за третиране на кожата с вит. Ц?
Вие с потупване ли го слагате, както пише на опаковката или го размазвате като крем?
Гледала съм, че го правят и по двата начина, но кой е правилният?
Благодаря ви Heart

# 374
  • Бургас/Пз
И аз това щях да попитам Blush
Има ли тема за третиране на кожата с вит. Ц?
Вие с потупване ли го слагате, както пише на опаковката или го размазвате като крем?
Гледала съм, че го правят и по двата начина, но кой е правилният?
Благодаря ви Heart
Аз го слагам с потупване, той попива много бързо и прави кожата много хубава. Изчаквам малко след него, не повече от 5 минути и слагам слънцезащитата , след което се гримирам. Този витамин С на Миша е много нежен и аз лично го започнах всеки ден още от самото начало. Не съм имала дразнене на кожата

Общи условия

Активация на акаунт