Хитринки за всякакъв случай - 37

• 45 376
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
Момичета, помагайте,  как да си спася блузата? Яркожълта и слънчева, излезе с големи светли черни петна след последното пране (в смисъл, не са наситино черно). Явно някоя дреха е изпуснала, макар че винаги пера на 40° стандартна програма. Блузата е 70% акрил, 30% вълна. Това, че е с вълна не й е влияло, на 40° не се е свила и т.н.

# 646
Накисни я в хладка вода за час и след това изпери само нея.
Когато переш смесени цветове, е добре да използваш цветоулавящи кърпички.

# 647
Врътни я отново докато е мокра. Не съм сигурна дали ще стане, но аз съм спасявала дреха така. Не беше вълнена.

# 648
Когато переш смесени цветове, е добре да използваш цветоулавящи кърпички.
Освен ако някоя друга материя не в по-цветоулавяща от кърпичките... Щото ми се е случвало. Розово-боядисана дрешка, кърпичката като нова.

# 649
Ами уж по-светли цветове бях отделила, но явно съм пропуснала и нещо тъмно. Не съм очаквала на 40 градуса някоя дреха да изпусне. А блузата отдавна вече не е мокра, видях петната когато я облякох.
 Ще опитам да я накисна само нея. С препарат или без?

# 650
Абе, уж са ни по-напреднали технологиите, пък оцветителите пускат и още как, дори и на ниска температура, не лежи вече на тая кълка Simple Smile
Навремето съм прала (и всички, предполагам) цветно и на 60 градуса, бяло на 90, ама днес почти нищо няма да оцелее на този режим.
Не мога да си спомня на коя страница, но точно в тази тема по-назад беше обсъждано точно как да стане накисването и изпирането на такава дреха, върни се около месец-до два назад, ако досега не си я прочела.

# 651
Да, ама навремето нямаше толкова строги екологични изисквания, както и за вредност, и затова имаше толкова здрави бои. Но и тогава някои дрехи пускаха, и сега много не пускат. Но споменатото от мен е само един фактор, който да се има предвид.

# 652
  • София
Аз съм имала петна по дрехите, които установих, че са от омекотител семана.

# 653
Да, ама навремето нямаше толкова строги екологични изисквания, както и за вредност, и затова имаше толкова здрави бои. Но и тогава някои дрехи пускаха, и сега много не пускат. Но споменатото от мен е само един фактор, който да се има предвид.
Не са и екологични боите, просто се гонят икономични производства, че и цените на масовите стоки да са достъпни и на принципа - днес купиш, утре хвърлиш, че идват нови "колекции" и тонове парцалки.
Днес дори храните бъкат от химия и не се ядат, че боите ще са екологични.
Има и такива, които не пускат, да. Ама като сравним цените на масовите продукти и по-скъпите, чак тогава се вижда разликата в материала, в оцветителите, във всичко.
Значи скъпото може да се произвежда неекологично и вредно, един вид, ако приемем, че това е разликата...

# 654
Фактор калпави бои и калпави дрехи има.
Правилото е: НОВА дреха се пуска сама, за да се види пуска ли.
Не наравно с пълен барабан с други дрехи.

Хем го знам правилото, и лятото пуснах една нова кърпа за плаж от пепко, микрофибърна, та наоцвети всичко в пералнята.

Последна редакция: вт, 23 яну 2024, 13:24 от teta75

# 655
Не са и екологични боите, просто се гонят икономични производства, че и цените на масовите стоки да са достъпни и на принципа - днес купиш, утре хвърлиш, че идват нови "колекции" и тонове парцалки.
Днес дори храните бъкат от химия и не се ядат, че боите ще са екологични.
Има и такива, които не пускат, да. Ама като сравним цените на масовите продукти и по-скъпите, чак тогава се вижда разликата в материала, в оцветителите, във всичко.
Значи скъпото може да се произвежда неекологично и вредно, един вид, ако приемем, че това е разликата...

Екологичното качествено вече е много скъпо, там е въпросът. А и не знам какво визираш под "масови продукти". Има магазини за "парцалки" в които изобщо не влизам, вероятно тях.

# 656
Фактор калпави бои и калпави дрехи има.
Правилото е: НОВА дреха се пуска сама, за да си види пуска ли.
Не наравно с пълен барабан с други дрехи.

Хем го знам правилото, и лятото пуснах една нова кърпа за плаж от пепко, микрофибърна, та наоцвети всичко в пералнята.
Би трябвало изкуствените и синтетични материи да задържат по-добре боите и да не пускат (в сравнение с памучните тъкани), ама ето на, и това е станало...
Аз вече се видях в приключение откъде и какви цветни дрехи да купувам за ежедневно, главно домашно ползване, че и пижами. Преди 2-3 години на Лидл цветният текстил беше сравнително качествен и не съм имала дълго пускащи боя техни дрехи, миналата година купих мъжка пижама и някаква тъмно зелена тениска - още пускат боя след N на брой пранета и съм спряла въобще да купувам оттам.

# 657
  • на последния етаж
Знаете ли от къде да купя капачки, с които да затварям отворените вече консерви и така да ги съхранявам в хладилника?

# 658
Знаете ли от къде да купя капачки, с които да затварям отворените вече консерви и така да ги съхранявам в хладилника?
Пресипвам в стъклен буркан с винтова капачка.

# 659
Преди време имах и много ме е яд че ги изгубих и двете... Бяха си заедно с някакви консерви които бях купила, просто така се продаваха с пластмасова капачка която приляга плътно на тези широките консервни кутии. Идеална работа ми вършеха, но така и не намерих после пак, щях да си купя каквото е там само заради капачката. Не помня вече какво беше, говорим за преди доста години. Но още се сещам от време на време, наистина ми бяха много удобни.
Тия силиконовите дето са като капачка но се разтягат и прилягат плътно на почти всичко, няма ли да свършат работа?

Общи условия

Активация на акаунт