Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 3 181
  • 106
  •   2
Отговори
Тук ще продължим да обсъждаме, всичко за етажната собственост. Разбирания между съседи, проблеми с плащания, ремонти и други.

ЗУЕС https://lex.bg/mobile/ldoc/2135614516

Наредба за безопасната експлотация и технически надзор на повдигателни устройства, в частност асансьори:
https://tehnad.com/asansori

Старите теми:
Тема 14

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 00:52 от bubanka

# 1
Пиша на потребителката, която питаше за абсорбатора/съседа който ги обгазява от долния етаж. Той няма право да се включва така. Решението е просто, защото вие имате преимущество. Запушете въздуховода отгоре, като надуете един балон.  Нека започне да му връща и да не му работи  уреда и сам ще дойде при вас.

# 2
Пиша на потребителката, която питаше за абсорбатора/съседа който ги обгазява от долния етаж. Той няма право да се включва така. Решението е просто, защото вие имате преимущество. Запушете въздуховода отгоре, като надуете един балон.  Нека започне да му връща и да не му работи  уреда и сам ще дойде при вас.
Я да се поясите - как трябва да се включи абсорбатора в общия въздуховод?

# 3
  • София
При нас имаше голям проблем с връщане на миризми в кухнята, дори дим се е случвало. ММ прегледа връзката, където тръбата на нашия абсорбатор влиза в стената и се оказа че хич не са се старали да я запушва като са правили кухнята. Замаза там със силикон, направо запечатано стана, сложихме и много хубава клапа при абсорбатора. Вече поне 3 години нямаме никакъв проблем, супер стана.

# 4
  • София
Пиша на потребителката, която питаше за абсорбатора/съседа който ги обгазява от долния етаж. Той няма право да се включва така. Решението е просто, защото вие имате преимущество. Запушете въздуховода отгоре, като надуете един балон.  Нека започне да му връща и да не му работи  уреда и сам ще дойде при вас.
Принципно са полезни мненията ти по темата, но това е изключение, освен че е абсурдно.

# 5
  • София
Пиша на потребителката, която питаше за абсорбатора/съседа който ги обгазява от долния етаж. Той няма право да се включва така. Решението е просто, защото вие имате преимущество. Запушете въздуховода отгоре, като надуете един балон.  Нека започне да му връща и да не му работи  уреда и сам ще дойде при вас.

Благодаря за идеята! И аз ще я ползвам, защото имам същия проблем със съседа над мен.

# 6
Изобщо не е ясно каква е идеята? "Нама право да се включва ТАКА"...? Как? Направо във въздуховода ли? Той нали е за това? Няма право да се включва в комина. Няма право да се включва в отдушника на банята. Но, според мен този на кухнята е точно за това.
Вие в същото време нямате право да възпрепятстват функциите на общите комуникации. Ако утре някой реши да запуши комина пак ли ще го приветствате.
Ами ако съседа на 7ер. сложи балон заради този на 6ти, а вие сте на 4ти и всичко дойде у вас?
Изобщо тези съседки неудобства трябва да се решават разумно, с преговори или като търсите самостоятелно решение.

# 7
Изобщо не е ясно каква е идеята? "Нама право да се включва ТАКА"...? Как? Направо във въздуховода ли? Той нали е за това? Няма право да се включва в комина. Няма право да се включва в отдушника на банята. Но, според мен този на кухнята е точно за това.
Вие в същото време нямате право да възпрепятстват функциите на общите комуникации. Ако утре някой реши да запуши комина пак ли ще го приветствате.
Ами ако съседа на 7ер. сложи балон заради този на 6ти, а вие сте на 4ти и всичко дойде у вас?
Изобщо тези съседки неудобства трябва да се решават разумно, с преговори или като търсите самостоятелно решение.
Има право да се включи в отклонението за неговото жилище, а не директно в  централния въздуховод.
Като не иска да се разбере доброволно, ще стане доброзорно.
Тези смрадове се получават заради такива нахалници. Тъкмо да си намери неговата дупка, а не да обгазява всички по редицата.

# 8
Ако е НС тръбата (въздуховода) най-често е една и само са пуснати разклонения. Не е ясно как е изградено.
Бих пробвала с клапа от типа, който предложих, ако още не са.
Ако са се включили не където трябва, могат да се оплачат в строителен надзор в общината.

# 9
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Вие проверихте ли как е изградена инсталацията?
Такова нещо "неговата дупка" има само в едно от жилищата ни - кооперация на три етажа с три жилища общо, което има три тръби, по една за трите апартамента.

В по-общия случай има една тръба (колектор) в която се включват всички кухни по вертикала.
Т.е една за вентилация на кухнята и друга за отдушника в банята. В по-старите блокове има и комин за печката на твърдо гориво.

За да е по-ясно. Той може и трябва да си включи пароуловителя в тръбата за кухнята. Не в тази за банята и не в тази за комина, ако има такъв.
Ако имате проблем, това означава, че някъде по вертикала над вас някой е запушил тръбата и ароматите се връщат обратно.
Намерете този серсем, който е "усвоил" тези 20 кв. см. и го накарайте да възстанови тръбата и отвеждането на въздуха от кухните навън.
Ако успеете - честито.
А дотогава просто си сложете добър клапан

# 10
Аз съм в НС и мисля, че при нас тръбата е само една, защото съм на последния етаж, но се случва от по-долните етажи при мен да достига миризма, особено ако се готви риба. Миризмата се разпространява от банята ми, където е тази/този въздуховод. Като включа вентилатора в банята, изчезва сравнително бързо. Когато аз готвя, абсорбаторът ми винаги е включен и в банята няма миризми, как исчезват толкова бързо навън, нямам никаква представа.

# 11
  • София
С нашият съсед не става с добронамерени разговори.  Той прави каквото на него му е угодно. И е скандалджия.

# 12
Ние също имаме проблем с миризми от готвеното в апартамента на първия етаж … в тоалетната Simple Smile
Това, което обаче искам да питам е къде следва да се подаде сигнал ако се разкопава общинска улица без разрешително за строеж ?!

# 13
Вие проверихте ли как е изградена инсталацията?
Такова нещо "неговата дупка" има само в едно от жилищата ни - кооперация на три етажа с три жилища общо, което има три тръби, по една за трите апартамента.

Скрит текст:
В по-общия случай има една тръба (колектор) в която се включват всички кухни по вертикала.
Т.е една за вентилация на кухнята и друга за отдушника в банята. В по-старите блокове има и комин за печката на твърдо гориво.

За да е по-ясно. Той може и трябва да си включи пароуловителя в тръбата за кухнята. Не в тази за банята и не в тази за комина, ако има такъв.
Ако имате проблем, това означава, че някъде по вертикала над вас някой е запушил тръбата и ароматите се връщат обратно.
Намерете този серсем, който е "усвоил" тези 20 кв. см. и го накарайте да възстанови тръбата и отвеждането на въздуха от кухните навън.
Ако успеете - честито.
А дотогава просто си сложете добър клапан
Има такова нещо като неговата дупка, защото тези безочиливи хора местят мястото на отвора и затова се получават тези неща. Пречи им я на шкаф, я на нещо друго и решават, че могат да тормозят всички останали.
Та, запушвам отвора с един балон на връвчица (за да може да се извади като се спука) докато му дойде акъла на нахалника. Той неслучайно отказва комуникация, защото знае какви ги е свършил.

# 14

Няма как да стане това, въздуховода от всеки апартамент тръгва индивидуално и на горния етаж се включва в общия, тоест вие изобщо нямате достъп до общия въздуховод през вашата дупка.

Общи условия

Активация на акаунт