Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 3 251
  • 108
  •   1
Отговори
# 45
Ще проверя със съседи в други къщи … знам, че
имат камера, но не съм сигурна дали са го направили по законния начин, защото реално те снимат път по който се движат и хора извън тяхната ЕС ??!!
Тъй като имам повреди по конкретно движимо имущество много ми писна и нямам друг вариант да видя кой е тоз смелчага Simple Smile
Монтирайте камерата насочена към Вашата врата. Към улицата ако не е частна няма право да се заснема.
Иначе се събират подписи с обикновено мнозинство на ОС на ЕС, когато камерата е на нейна територия.
А ако е вътрешна улица за комплекс , не е от затворен тип ?!

# 46
Ще проверя със съседи в други къщи … знам, че
имат камера, но не съм сигурна дали са го направили по законния начин, защото реално те снимат път по който се движат и хора извън тяхната ЕС ??!!
Тъй като имам повреди по конкретно движимо имущество много ми писна и нямам друг вариант да видя кой е тоз смелчага Simple Smile
Монтирайте камерата насочена към Вашата врата. Към улицата ако не е частна няма право да се заснема.
Иначе се събират подписи с обикновено мнозинство на ОС на ЕС, когато камерата е на нейна територия.
А ако е вътрешна улица за комплекс , не е от затворен тип ?!
Ако е вътрешна улица част от тях са частни и влизат в парцела собственост на живущите. Може да се провери в КАИС. Ако се снима към такава улица решение на ОС. Ако има няколко ЕС отделни в ЗУЕС пише как се свиква то.
Ако се снима към вратата на гаража и не засяга улицата не е проблем.

# 47
Ясно, значи няма вариант ?!

# 48

Слагай си камерата, гледай да не бие много на очи и толкова, ако някой се заяде тогава  ще му мислиш, вече под път и над път има камери, да не мислиш, че всички са с разрешение. Знам, че сега някой ще ме оплюе, ама това е положението.

# 49

Слагай си камерата, гледай да не бие много на очи и толкова, ако някой се заяде тогава  ще му мислиш, вече под път и над път има камери, да не мислиш, че всички са с разрешение. Знам, че сега някой ще ме оплюе, ама това е положението.
Да, това ми е ясно, но предполагам, че хората от “моята” сграда ми правят зулумите и ако могат да ми направят проблем, ще го направят Sad

Затова споменах съседи, които са сложили на тяхната сграда (това го разбрах наскоро) и определено камерата им гледа към вътрешна улица, по която се движат всякакви хора, тоест и те са го направили не по правилата … но никой не е разбрал !!

# 50
Имаме си съсед във входа, който отказва да плаща дялов капитал, който заделяме във Фонд за ремонтни дейности.
Желанието му е да плаща въпросната сума, само ако се наложи ремонт на входа.

Въпросът ми е - според закона трябва  ли ежемесечно ли да се заделя такава сума от всеки апартамент или е важно сумата да е налична при ремонтни дейности, без значение дали е платена наведнъж ?

# 51
  • София
Трябва да се заделя ежемесечно.

# 52
Ежемесечно.
Покажете му чл 50 ЗУЕС

# 53
Като е с минимален доход, нищо не може да му се вземе, даже и таксата за входа. Ние в единия блок имаме един неплащащ нищо.

# 54
  • Бургас
Все пак има желание да плаща при ремонт този съсед…
Ние също сме решили да нямаме такъв фонд, няколко пъти сме правили ремонти и тогава се събира съответната сума - 200-300-400 лв на апартамент се е падало макс, понеже това се случва рядко, засега е нямало драми, аз също като касиер не желая да има такъв фонд, ако с години няма ремонт- трябва да пазя парите, да ги яде инфлацията и да ме гледат накриво, че искам пари без да има нужда

# 55
Аз не разбирам масовото желание на българите да не спазват ЗУЕС. Да си гласуват разни измишльотини, да живеят в мизерия и всичко това, защото се минава през съд, за да се възстанови реда и неспазващите си мислят, че никой няма да се хване.
Фонд Ремонт се събира ежемесечно, точно за да не идва на нагорно на неплатежоспособни собственици. Все пак говорим за сума от 12 лв за най-малкия апартамент в сградата и да речем 20-30 за най-големия.
Интересно ми е при аварии и счупени врати, лампи от къде се набавят пари за поправка, защото от режийните се подменят крушки, купуват се препарати за почистване да речем, хартия, разписки и т.н.?  
Разсъждавам си просто: защо като има закон, всяка ЕС и живущите се считат за компетентни и решават да играят ролята на законотворци?
От друга стара на Запад много ни харесва да им гледаме опънатите сгради....

# 56
  • Бургас
Чисто психологически никой не иска да дава авансово пари за бъдещи неясни разходи, а и при общите работи винаги има съмнение, че изразходващият средствата нещо ще открадне… бг манталитет, а при свършен ремонт- има договори, фактури, знаеш за какво си дал пари, вече няма как да не платиш
В нашия случай сме малка кооперация с десетина жилища, нямаме бедни съседи, рано или късно всички се издължават, случва се да плащам с лични средства и после да събирам, но за мен не е проблем

# 57
  • София
Чисто психологически никой не иска да дава авансово пари за бъдещи неясни разходи....
На база на какво е това заключение?
Ние сме 26 апартамента и всичките 26 попълваме ФР ежемесечно.

# 58
Ако са пенсионери, им идва много 40-50 лева на месец, ние събираме по 30 без фонд Ремонт,  на то само таксата на домоуправителя е 12 лева.

# 59
  • Бургас
Как се определят сумите за фонд ремонт, логически, ако е малка сума- при ремонт няма да е достатъчна и пак ще трябва досъбиране… ако пък е голяма сума и с години не е необходим голям ремонт- тогава и аз не виждам смисъл да стоят така пари, хем инфлация, хем ако си продам апартамента, ще съм давала едни пари примерно 4-5 години, а евентуално ще ги ползва новият собственик след време, за мен наистина психологически ми се струва по- редно да събираме пари за конкретна нужда
Колко пари би трябвало законово да събираме във фонд ремонт, процент от МРЗ ли беше, спрямо какво се смята

Общи условия

Активация на акаунт