Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 3 724
  • 115
  •   1
Отговори
# 60
По закон е 1% от МРЗ, но ние събираме по 5 лева и пак имаше 2000, ама ги охарчиха за глупости.

# 61
Как се определят сумите за фонд ремонт, логически, ако е малка сума- при ремонт няма да е достатъчна и пак ще трябва досъбиране… ако пък е голяма сума и с години не е необходим голям ремонт- тогава и аз не виждам смисъл да стоят така пари, хем инфлация, хем ако си продам апартамента, ще съм давала едни пари примерно 4-5 години, а евентуално ще ги ползва новият собственик след време, за мен наистина психологически ми се струва по- редно да събираме пари за конкретна нужда
Колко пари би трябвало законово да събираме във фонд ремонт, процент от МРЗ ли беше, спрямо какво се смята
А ако се случи авария - някоя тръба се избие, което по теорията за "всеобщата гадост" /просто израз/ се случи в почивен ден, работен ден или когато и да е, как се реагира бързо? На мен /касиер съм на ЕС/ ми се е случвало и не само веднъж, за съжаление - всички майстори в такъв момент ти "извиват" ръцете. Плащала съм и по 320, 400, 450 лв. Ако ги нямах тези пари налични какво щях да правя? Не винаги можеш да извадиш такава сума от твоите в този момент. За мен е правилно да се събира ФР, дори и в по-малък размер за такива по-форсмажорни обстоятелства, а ако се наложи по-голям ремонт, може допълнително.

# 62
Точно за такива случаи са тези по 1% от МРЗ. За големи ремонти по идеални части се събира накуп, но ако години не имало нужда, ще се събере по по-малка сума.
А за глупости тези пари не могат да се харчат. Само за неотложен и необходим ремонт е без решение на ОС (в ЗУЕС са обяснени), за други ремонти само с решение на ОС, освен ако сами не сте решили друго.

# 63
Точно за глупости ги харчат, без да питат искаме ли, не искаме ли.

# 64
  • Бургас
Чак такива спешни аварии да се реагира за един ден сме нямали, не смятам, че това се случва често, а и да нямам кеш, ми ще намеря за 5 мин банкомат, някой съсед ще помогне, все ще се оправим с някаква дребна сума, за мен наистина събиране на някакви хиляди лева не е оправдано, кажете вие колко пари събирате, аз имам 11 % общи части и толкова плащам при ремонт на покрива например, ако сега дойде някой проф домоуправител колко пари ще ми иска месечно за фонд ремонт

# 65
Сериозно ли питаш....
Зависи от сумата. На 50 000 лв за покрив, 11 % са 5 500 лева. Просто пример....понеже питаш

# 66
  • Бургас
Не питам това, то е повече от ясно, при ремонт си плащам 11% от сумата, която е платена, питам колко трябва да внасям месечно във Фонд ремонт, ако има такъв

# 67
Минимум 1% от мрз ...нагоре колкото реши ОС.

# 68
  • Бургас
Значи според закона за гаража ми, който има 1 % общи части и за апартамента ми с 10 %  общи части ще дължа съответно 1% и 10 % от МРЗ така ли

# 69
Не.
Нали писа че знаеш как се смята процент от сума?
Каква е вашата сума която сте решили да събирате на месец?

# 70
  • Бургас
Защо не, нали вноските са според процента идеални части, при нас има гаражи с по 1 % и апартаменти между 5-10 %, аз затова питам, ние нямаме фонд ремонт, искам да разбера, ако имаме и решим да събираме минимума този 1% от МРЗ, да кажем 6 лева, както е по закон, колко ще ми е месечната вноска във фонда, тези 6 лева за най-малкия обект ли са, тоест ще дължа 6 лева за гаража и 60 лева за апартамента ли, това ми беше питането този 1% или 6 лева за най-малкия или най- големия обект се дължат

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 14:13 от bur02

# 71
Ние плащаме на апартамент, независимо дали е гарсониера или тристаен.

# 72
И при нас ежемесечните вноски за ФР са еднакви за всички /20 лв./. При голям ремонт /сега ремонтирахме покрива по-основно/ бях изчислила дължимите суми по процент ид.ч. Тъй като ние сме 20 ап. със 16 собственика и се разбираме като цяло, закръглих сумите, за да станат почти еднакви по видове апартаменти /те и ид.ч. не са с големи разлики/, а също се съобразих донякъде и с материалното положение на някои, но всъщност се оказа, че всички искат повече ремонти. Ние сме НС, ама ново, на 20 г. вече и си има амортизация, но хората преценяват, че по-добре е да се плаща и поддържа, за да се запазва стойността на имотите.

# 73
Bur02, най-малкият апартамент колко % ид.ч.има? Той плаща 10.77 лв ако неговите са да речем 5.5 % ид.ч., а Вие имате 11%, то Вие ще дължите 21.54 лв за ФР. При нас гаражите плащат % от 10.77 лв, т.е. аз с 1% плащам 1.08 лв.
Ако решите да събирате минимум 15 лв, то за апартамента си ще платите 30 лв и т.н.

За друг имот събираме и ние еднакво - по 10 лв/ап. според решение на ОС. Там най -голямата разлика беше 0.5% в ид.ч.

# 74
Да..вноската на ап.с най-малкото ид.части следва да е най-малко 1% МРЗ или около 10 лева...не я знам точно колко е мрз...тоест от 10 лв до колкото там реши ОС нагоре.
Това по ЗУЕС..на практика както решите.
10% много високи ид. части бе...ние сме с по  около 2%.

За гараж с 1% ид.части - минимум 10 лв.
За 10% - 100 лева...минимум.
Драго е изпуснала една нула..Thinking

Общи условия

Активация на акаунт