Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 3 238
  • 108
  •   1
Отговори
# 75
  • Бургас
Малка сграда сме, затова са ни много процентите за всеки апартамент, общо имаме 11 апартамента, 3 гаража и 9 паркоместа в подземен гараж, гаражите и паркоместата са около 1% ОЧ, апартаментите- между 5% и 11 % ОЧ
Ако сметнем тези 10 лева за апартамента с 5%, съответно апартаментите ще имат вноски между 10 и 22 лв, тогава вноските за гаражите трябва да са 2 лева- това не противоречи ли на закона
Ако пък приемем, че за гаражи се плаща по 10 лева, тогава за апартаментите вноските стават между 50 и 110 лева
Кое е правилно, според закона май вторият вариант, но с него сумите стават високи, бая тлъст фонд ще стане
Това ми е питането, защото ако някога се реши да правим Фонд Ремонт, ще настане голям смут как да се определят вноските, просто ми е любопитно кое е правилно съгласно закона

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 18:50 от bur02

# 76
Ами той закона не е предвиден за новите реалности в които има паркоместа и гаражи.
По новому гаражите понякога формират отделна ЕС..зависи по нотар. актове какво точно пише - ид.части от кое точно притежават...и малко става каша...

Иначе по закон като имаш предвид стар соц блок - апартаменти само в сгродата/блока...е лесно. Тогава сборът от ид.ч.на всички ап е сто или единица и лесно се смята.

# 77
Не съм изпуснала нулата Simple Smile. При нас така го гласуваха съседите, защото става безумно висока таксата и измислиха своя логика. Поне пари се събират.
Другото предложение ни беше на апартамент вземат най-малкото ид.ч. и почват от 10 лв. После на гараж вземат най-малкото ид.ч. и той пак плаща 10 лв.
Кота сутерен е със собствено площообразуване. Там пак вземат най-малките ид.ч. на гараж или ПМ, а за складчетата се плаща пак по 1-2 лв. В противен случай 3 кв.м. склад трябва да плати 10 лв за 0.45 % ид.ч., а гараж 100 лв. В същото време гараж на кота 0 със същата квадратура е с 1% ид.ч. и би платил 10 лв, а този в сутерена 50 лв при еднаква площ. Някакъв ужас е просто. В сгради, където няма гаражи като едно време работата с % работи, но с гаражи става страшно.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 23:33 от drago_2008

# 78
  • Бургас
при нас пък има офиси, които са малко по големи от гаражи или дори като гаражи големи и ако те плащат по 10 лева, нагоре етажите трябва да плащат по 50 и нагоре - това с един процент от заплата не е добре измислено както трябва- трябват си изменение в ЗУЕС

# 79
  • София
И аз питах преди време. Законът определя, че най-малката вноска трябва да е 1% от МРЗ - 10,77 в момента. Обаче той не задължава вноските да са справедливи, т.е. вноската да расте пропорционално на идеалните части.
Това значи, че ако имате малко ИЧ и при пропорционално изчисляване да дължите 2 лева /примерно/ не може да плащате по-малко от 10,77 лв. И всички обекти с изчислена вноска под този 1% от МРЗ, в момента би трябвало да плащат минимум 10,77 лв. Това значи, че е възможно паркомястото да има същата вноска като едностаен или двустаен в зависимост от сумата, която се събира общо за сградата.
Не знам дали успях да обясня добре.

# 80
  • Бургас
Да, но няма как обекти с различни проценти ОЧ да внасят еднакви вноски, за да се спази закона трябва да се увеличават вноските на големите обекти, които стават доста високи
Заради такива недомислици не се спазват тези разпоредби, би трябвало да се махне това 1% от МРЗ, а ОС да си решава каква сума да се събира във фонда, за малки сгради 200-300 лева годишно са предостатъчни, така или иначе при големи ремонти ще се доплаща

# 81
Абсолютно, не намирам за нормално гараж да плаща 100 лв месечно за фонд Ремонт, само защото на същата кота има склад с 10 пъти по-малка площ, който минимум да плаща 10.77 лв.... Ако се спази, в нашата каса месечно биха влизали около 2000 лв само за кота сутерен.
От друго страна складовете имат ид.ч., но не са самостоятелни обекти и би следвало, предполагам, да се добавят към апартамента на същия собственик, тогава математиката би била по-нормална.

# 82
При нас ежемесечната вноска е еднаква и като цяло живущите са съгласни с това. При големи ремонти се изчислява на база ид.ч. на апартамент + ид.ч. от мазета. Аз имам една таблица от преди 20 г., от строителя и гледам по нея. Който иска да изчислява със стотинки и запетайки, е добре дошъл да се занимава с тази дейност, още повече че аз върша това без заплащане, така тръгна от самото начало, но ако знаех как понякога ми отнема време и занимавка с цифри, надали щях да го правя.

# 83
  • Бургас
Drago, складове, изби и тавани, които нямат идентификатори, не са самостоятелни обекти, те са прилежащи към други обекти, дори и да имат отделни проценти, те просто се събират
Jfallen, Редно е да има някакво възнаграждение, при нас сме решили да не плащам месечната такса 15 лв,  за тази символична сума не се престаравам да правим всичко по закон като събрания, протоколи, отчети, по-скоро съм касиер, събирам вноските и то в началото на годината накуп и плащам разходите, никой няма претенции и не му се занимава, за проф. Домоуправител като чуха, че ще плащат двойно и им се изпари желанието…добре, че сме малко собственици, с голяма етажна собственост сигурно е ужас

# 84
Drago, складове, изби и тавани, които нямат идентификатори, не са самостоятелни обекти, те са прилежащи към други обекти, дори и да имат отделни проценти, те просто се събират
Jfallen, Редно е да има някакво възнаграждение, при нас сме решили да не плащам месечната такса 15 лв,  за тази символична сума не се престаравам да правим всичко по закон като събрания, протоколи, отчети, по-скоро съм касиер, събирам вноските и то в началото на годината накуп и плащам разходите, никой няма претенции и не му се занимава, за проф. Домоуправител като чуха, че ще плащат двойно и им се изпари желанието…добре, че сме малко собственици, с голяма етажна собственост сигурно е ужас
Знам, че не са. От друга старана не можем просто да ги прибавим към апартаментите в нашата сграда ако искаме да сме коректни, защото се намират на кота сутерен, която е със собствено площообразуване, т.е. на етажите с апартаменти имаме РЗП около 3700 кв.м. с техни ид.ч., а на сутерена РЗП 670 кв.м със свои. От там стигнахме при нас да вземем най-ниските ид.ч. на един гараж/ПМ, да му начислим 10.77 лв ФР и около 1.90 лв за склада, който е над 5 пъти по-малък.
Но определено има нужда да се събират ежемесечни вноски за ФРО, защото все нещо се чупи.

# 85
Здравейте,
тук случайно да има домоуправител ЕС, който е осъдил нередовно плащащите си апартаменти без помощта на адвокат?

# 86
И да ги осъдите, ако са с минимален доход, нищо няма да вземете, само ще се набутате още. Спрете им достъпа до асансьора, нищо друго не можете да направите.

# 87
  • Бургас
И да ги осъдите, ако са с минимален доход, нищо няма да вземете, само ще се набутате още. Спрете им достъпа до асансьора, нищо друго не можете да направите.
за да им се спре трябват средства асансьора да се направи с чип, а чиповете постоянно дават бъгове - почти всеки ден ще викат асансьорен техник

# 88
не са социално слаби (собственичката се хвалеше, че получава 2к пенсия). Има добър шанс да си вземем дължимото, а и дори да не стане, пак предпочитам да им направя мръсно и да имат ЧСИ на главата от колкото да пием една студена вода - това са супер нагли хора, които с години тероризират входа и създават напрежение.

Та има ли някой с опит? Имам няколко конкретни питания:
- Как да установя дали вписания собственик в домовата книга е актуалния и точния им адрес? Пуснах молба към общината да проверят в имотния регистър за целите на изпълнение на задълженията на домоуправител, но вече месец няма развитие по молбата. Това може да се счита като мълчалив отказ и не знам как да процедирам за да потвърдя данните.
- Поканата за доброволно плащане преди съдебна процедура е желателно да се изпрати с препоръчано писмо, но официалните собственици на проблемните ми апартаменти не живеят на адреса във входа. Дори да няма промяна в собствениците, то аз нямам адресите на които да ги намеря(на място живеят децата им а другия апартамент е празен);
- Процедура която възнамерявам да задействам е чл. 410 ГПК - който е минал по този път да коментира дали има някакви подводни камъни и пречки - имам решение от ОС че са съгласни да се гонят длъжниците и имам решенията с които се доказват задълженията на съответните апартаменти

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 17:57 от rhin33

# 89
В единия ни блок осъдиха такъв неплащащ, разполага с много пари, но официално е под минимума, нищо не може да му се вземе, не можеш да му спреш достъпа до жилището, само дето дадохме 600 лева за съд, сега може да е и повече. Това са нагли и нахални хора, свикнали все на аванта, но си знаят правата и не чувстват нито срам, нито нищо и гледат ехидно и подигравателно, ,,видяхте ли, че плашите гаргите".

Общи условия

Активация на акаунт