Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 3 313
  • 110
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте!
Бихте ли споделили към кои банки сте се насочили относно сметки ба името на ЕС. Попрочетох, че повечето искат ЕИК, което ще направим. Има ли нещо по-специално да се съобрази?
Не ми харесва как се случва събирането чисто организационно и се опитвам да измисля по-оптимален вариант от обикаляне на апартаментите на еди-кое-си число.
Уникредит и ЦКБ са ужасни формалисти, с много документация и актуализиране. ОББ са с безобразно високи такси. Аз най-много харесвам ДСК, евентуално Пощенска. Самите банки нямат отношение към събираемостта.
Като цяло търсит банка, които има удобен клон е близост до вашето местоживеене или месторабота. Където ще ви е лесно да прескачат за вноски, нареждания теглене.

# 31
Изобщо не съм имала предвид, че банката има отношение към събираемостта, а че това е по-удобния вариант за поне 80% от живущите.
Харесвате ДСК конкретно за този вид сметка или по принцип?

# 32
  • София
В началото на годината ходих да променям нашата сметка на ЕС в ДСК - с новия протокол, нов управител и тн.
Голямо суетене беше, не правели сметки на ЕС вече, не знаеха какво може и не може да се прави с тази сметка.
В крайна сметка имам всичко, карта, банкиране, но нашата сметка е стара от преди 6 години. Според мен няма да имате особен избор на банка, по-скоро въпросът е къде ще може изобщо.
При нас 100% от таксите са по сметка, и предишния домоуправител и аз сега, пари на ръка не взимаме. Така е супер удобно и проследимо.

# 33
Ние сме в Изи пей.

# 34
Изи пей сме и ние. Няма такса за поддръжка на сметката. Имаме тяхна карта с безплатно теглене на техни банкомати. Безплатно плащаме комунални услуги. Другите преводи са по 1 лв.

# 35
някой знае ли за промени в закона последно време по отношение на смяна на статута на обекти в сградата?
става дума за изискванията за промяна на гараж в помещение за жилищни нужди. Преди време строителя на нашия блок беше преустроил гаражи на партера и там живееха служители строители. Но след сигнал и проверка от общината, тези помещения бяха освободени. Наскоро бе монтирана врата тип щора, която в горната част е стъкло и подозирам, че пак ще се ползва за жилищни цели, но не знам какви опции за смяна имат и са предприели. Тъй като предния път и глоба отнесаха. Може ли да дадете информация? Търсих, но все стари статии намирам

# 36
Няма промяна в тази насока в ЗУТ.
Освен новият чл 147а..но той вече не е толкова нов.

# 37
т.е. за да сменят статута на гараж изисква ли се съгласуването с останалите собственици на гаражи/магазини/апартаменти в сградата?

# 38
т.е. за да сменят статута на гараж изисква ли се съгласуването с останалите собственици на гаражи/магазини/апартаменти в сградата?
Не, могат да го направят на ателие и до там. Ако всичко е законно предполагам няма да е проблем за Вас?
 Но ако щяха да почват тази процедура, не виждам защо да си няма истински прозорци, направо си е задължително.

# 39
Не винаги е възможно да се смени предназначението без стр.монтажни работи по реда на олекотената процедура на чл.147а ЗУТ. Гледат се и др.неща освен желанието на възложител. Това първо.
И второ , за съгласието ..вижте чл.38, ал.5 и чл.185 от ЗУТ. Не, не се иска ваше съгласие, ако

# 40
Може ли пак разяснение относно поставянето на камери. Искам да сложа такава над вратата на гаража, който е външен за жилищната сграда - самостоятелен вход.
Има ли рестрикции или забрани ?!

# 41
Може ли пак разяснение относно поставянето на камери. Искам да сложа такава над вратата на гаража, който е външен за жилищната сграда - самостоятелен вход.
Има ли рестрикции или забрани ?!
Вчера четох в група във фейса ,че трябва са имате събрани подписи от живущите във входа нищо,че е гараж.

# 42
От изчетеното в сайта на КЗЛД - камерата трябва да гледа към входа на гаража и да не снима улицата..ако има такава.
Може да отвориш сайта на комисията...там има решения за такива камери.
Също https://cpdp.bg/home-default/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D0%B … 0%B5%D1%82%D0%BE/

https://cpdp.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89 … 0%B1%D0%BB%D1%8E/

https://cpdp.bg/%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B … 5-06-2021-%D0%B3/

# 43
Ще проверя със съседи в други къщи … знам, че
имат камера, но не съм сигурна дали са го направили по законния начин, защото реално те снимат път по който се движат и хора извън тяхната ЕС ??!!
Тъй като имам повреди по конкретно движимо имущество много ми писна и нямам друг вариант да видя кой е тоз смелчага Simple Smile

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 19:30 от rady_plovdiv

# 44
Ще проверя със съседи в други къщи … знам, че
имат камера, но не съм сигурна дали са го направили по законния начин, защото реално те снимат път по който се движат и хора извън тяхната ЕС ??!!
Тъй като имам повреди по конкретно движимо имущество много ми писна и нямам друг вариант да видя кой е тоз смелчага Simple Smile
Монтирайте камерата насочена към Вашата врата. Към улицата ако не е частна няма право да се заснема.
Иначе се събират подписи с обикновено мнозинство на ОС на ЕС, когато камерата е на нейна територия.

Общи условия

Активация на акаунт