Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 15

• 3 313
  • 110
  •   1
Отговори
# 15
Такива своеволия царят в строителството и в момента, че има и още как, за съжаление 😞 .

jfjallen, това пък е най-добрият вариант. Запушвате дупките, които са оставени за вас и си прекарвате индивидуални въздуховоди щом сте на последен етаж. При нас са точно до общите и имаше достатъчно място да излязат и те на покрива без къртене и т.н.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 14:16 от drago_2008

# 16
Една тръба обща е при майка НС. Строителят е спестил пари ....няма отделни тръби.

# 17
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не, тете, не са спестили нищо, навсякъде са общи. Как си представяш десет етажа блок с по десет тръби за всяка вертикала.

Кооперацията с отделните тръби е строена '40 години и е само за три апартамента. Затова са отделни.

Странно ми е да ви чета. От една страна как другите си позволяват своеволия, в същото време "запушете тръбата и да види той".
Sad
А ако не е местил никаква "дупка"? Розетката най-вероятно имате предвид, но през стената с розетката не се влиза директно в комин.
В най-добрия случай има нещо като кутия/комин, през който минават две тръби - едната за кухнята и едната за банята. Те са въздуховодите, не кутията е която са затворени от естетически съображения. Излизат на покрива. Не се смесват и не се събират никъде.

Ако се смесват потоците от кухнята и банята, значи някой е отрязал тръбите в своята част и е направил някаква "аЦка" далавера с усвояването на тая педя на педя площ в кухнята.

Не вярвам да ми обърнете внимание, но ако тръгвате така "рогата", съвсем естествено човека да отговори по същия начин.

# 18
Цитат
Здравейте !
Имам следният проблем.Съседите на долния етаж имат аспиратор,вклщчен в общият въздуховод на сградата.Газовете и миризмите от готвено нахлуват у нас. Как може да се реши този проблем законно.Собстеникът на долният етаж отказва всякакъв контакт с нас.

И при нас е така. Стар блок, има един тесен въздуховод с розетка в банята, до този на тръбите. Съседите отдолу са включили абсорбатора в него, пробили са стената от кухнята. Комининът в кухнята, който може да играе ролята на въздуховод и където е кухненската розетка, е махнат преди години в няколко апартамента и на практи няма такъв. Голям кеф като тръгнат миризмите отдолу.
Бяхме решили този проблем с автоматичен вентилатор Cata, който се затваря плътно. И когато е плътно хванат и към дупката в стената, не влизат миризми, когато вентилаторът не работи. Пускаме го, когато няма миризми. Ползваме го предимно за бързо проветряване при отворени прозорци в стаите, тъй като е мощен.

Мисля, че беше такъв, трябва да се внимава да съвпада диаметъра на отвора с този на вентилатора. те са с различни диаметри и мощност. На снимката е в отворено, работно положение. Когато не работи, предната част се прибира и го затваря.
https://baniastil.com/%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0 … s-(10)-10082.html

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 11:27 от Diorela

# 19
Аз имам жилище в нова сграда и през цялото време на довършителните работи, скитосвах по етажите при майсторите и гледах какво се прави.
Всички комини за кухните са общи, пробиват ги където им падне и си включват аспиратора.
Преди да знам, че е така, бях оставила отвор за вентилатор в нещо като гардеробна, но като разбрах, че отдолу има четири кухни, включени в този комин, бързо запуших дупката.
Понеже съм на последния етаж, направиха моят аспиратор да излиза на покрива със самостоятелна тръба.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 11:16 от Чи лу

# 20
Тръбата за кухненската аспирация е една на целия блок и дори всеки да я пробие където си иска - по нея се движи само едно - миризмата от готвеното. На който му мирише предприема действия за монтиране на добре затваряща клапа.
Проблем е когато кухненската аспирация се включи в тръбата за изпаренията от банята. Тогава миризмата навлиза в банята. Неправилно е от всякаква гледна точка. Вероятно клапите и вентилатори те са друг модел.
Ние купихме апартамент, строен '87 '88 с основе ремонт пет години преди сделката.
Полазвн след ремонта и две години след като ние го купихме основно за ергенска квартира. Като дойде снахата и започна да готви пържено с чесън и комшиите три етажа отгоре писаха. Моите разбутаха окачени таван и се оказа следното. Местен е кухнята и гениални те майстори за по-пряконвързалинкухненския абсорбатор в отдушника на банята.
Правихме го и няма след това оплаквания.
Тая работа с балони те категорично не я одобрявам. Не правиш нещо, което ти самия не искаш да получаваш от съседите. Установете какъв е проблема и се опитайте да го решите у вас. Ако не може, тогава занимавате институциите. Другото е самоуправство.

# 21
  • Бургас
има и друг момент, ако си писал до институциите за проблема, и те немогат или неискат да го решат. След това ако тръгнеш да се саморазправяш както знаеш, институциите пак нищо не правят, защото решенията им ще почнат да си противоречат

# 22
Ето да онагледява за какво пишем последните страници. Някои строители слагат метални тръби, но принципът е същия, само материалът се различава.

Тук нарушение на закона няма! Незаконно е само описаното - да включиш кухня към отдушник на баня.

# 23
И мен строителят щеше да ме набута в такъв комшийски скандал.
На последния етаж жилищата са по-различни от тези долу и никой не ми каза, че въздуховодът в който ще си включа аспиратора е на баните на комшиите. Добре, че обикалях при "колегите" докато бачкат и разбрах. Опнах един скандал и ми извадиха моя си тръба през покрива. Опитаха се да ме убеждават, че нямало да има проблем, защото миризмите отивали само нагоре, ама не им се получи😆

# 24
Тръбата за кухненската аспирация е една на целия блок и дори всеки да я пробие където си иска - по нея се движи само едно - миризмата от готвеното. На който му мирише предприема действия за монтиране на добре затваряща клапа.
Скрит текст:
Проблем е когато кухненската аспирация се включи в тръбата за изпаренията от банята. Тогава миризмата навлиза в банята. Неправилно е от всякаква гледна точка. Вероятно клапите и вентилатори те са друг модел.
Ние купихме апартамент, строен '87 '88 с основе ремонт пет години преди сделката.
Полазвн след ремонта и две години след като ние го купихме основно за ергенска квартира. Като дойде снахата и започна да готви пържено с чесън и комшиите три етажа отгоре писаха. Моите разбутаха окачени таван и се оказа следното. Местен е кухнята и гениални те майстори за по-пряконвързалинкухненския абсорбатор в отдушника на банята.
Тая работа с балони те категорично не я одобрявам. Не правиш нещо, което ти самия не искаш да получаваш от съседите. Установете какъв е проблема и се опитайте да го решите у вас. Ако не може, тогава занимавате институциите. Другото е самоуправство.
Глупости на търкалета.

# 25
Скрит текст:
Глупости на търкалета.
Кое е глупости на търкалрта? Ако може по-конкретно иначе е лична нападка против правилата на форума.

# 26
В нашия блок..стар е, има една аспирация за баня и кухня. Обща. Навремето са ги проектирали единствено за да отвеждат влагата от баните. Аспираторите/ширмове не са били навлезли и не е проектирано по начин по който да работят десет ширма в блока.

# 27
В нашия блок..стар е, има една аспирация за баня и кухня. Обща. Навремето са ги проектирали единствено за да отвеждат влагата от баните. Аспираторите/ширмове не са били навлезли и не е проектирано по начин по който да работят десет ширма в блока.
Ако е така и един шир е достатъчен да осмърди апартаментите нагоре.
Ако е от по-новите градежи, но само с една тръба за кухненската аспирация и с директно включване - тогава нищо не може да се направи, освен по-добра клапа в собственото жилище.
Потребителката, която има проблем просто трябва да провери какъв е случая с нейния блок и да действа съответстващо. Достатъчно примери се дадоха. Като напълно изключвам варианта на заяждащата се ПетяИванов.

# 28
  • Бургас
в повечето случаи има възможност за още една тръба

при нас има втора тръба, ама пластмасова - навярно са имали предвид за допълнителна вентилация, защото за аспиратор трябва да е негорима

# 29
Здравейте!
Бихте ли споделили към кои банки сте се насочили относно сметки ба името на ЕС. Попрочетох, че повечето искат ЕИК, което ще направим. Има ли нещо по-специално да се съобрази?
Не ми харесва как се случва събирането чисто организационно и се опитвам да измисля по-оптимален вариант от обикаляне на апартаментите на еди-кое-си число.

Общи условия

Активация на акаунт