Майчинството счетоводно - 97

• 47 275
  • 825
  •   1
Отговори
# 555
  • ново
От тази година 2 дни от работодател. Иначе обезщетението от НОИ е еднакво.

# 556
Здравейте! В майчинство съм от август 2022. В момента съм бременна с второто ми детенце, очаква се в началото на юни 2024, децата са породени, ще сливам майчинства.
Въпросът ми е мога ли да пусна голямото дете на ясла и кога да стане това за да не ми се прекъсне майчинството?
По-точно, ще имам ли 45-дневен болничен и може ли през него детето да почне ясла или си продължавам майчинство до раждането на второто и едва след това?

# 557
  • София-Младост
За да получавате същото обезщетение е добре 45 дневния да се застъпи с първото майчинство. След това не пречи детето да посещава ясла. През това време получавате обезщетение по болничния за второто дете и имате право на 1/2 от обезщетението за първото дете.

# 558
Здравейте!
В майчинство съм първа година за второто си дете.
Породени са децата ми,с 1г и 7м разлика.
Първото тръгна на детска ясла на 1ги 8м,а сега мислим да кандидатстваме за второто ,което през септември ще навърши 1 г.
Няма да се връщам на работа при настоящият  се работодател.
Това се разбрахме още когато първото ми дете беше на 6м.
Имаме бизнес и планирахме да се  включа изцяло ,сега вече е наложително.
Кога трябва прекратя майчинството си-когато детето е прието или когато тръгне на ясла/има период на отлагане и ако не ходи стабилно или не е проходило,ще се възползваме/и кога да подам предизвестие към настоящият си работодател и да бъда назначена от новият?
И ще получавам ли обезщетение за неизползвано майчинство през втората година при смяна на работни места?
Благодаря!

# 559
  • София
Кога трябва прекратя майчинството си-когато детето е прието или когато тръгне на ясла/има период на отлагане и ако не ходи стабилно или не е проходило,ще се възползваме/и кога да подам предизвестие към настоящият си работодател и да бъда назначена от новият?
И ще получавам ли обезщетение за неизползвано майчинство през втората година при смяна на работни места?
Благодаря!
Майчинството трябва да се прекрати, когато детето постъпи в ясла (в първия ден посещение), освен ако вие самата не искате по-рано да започнете работа и съответно да го прекратите. Предизвестието - четете в договора си какъв е периодът на предизвестие и преценявате от кога желаете да започнете работа при новия работодател, съответно изчислявате колко по-рано трябва да подадете предизвестието при стария. Ще получавате обезщетение за неизползвано майчинство за втората година и след смяната на работодателя, но трябва да подадете документи за това при новия работодател, а новият работодател да ги подаде към НОИ.

# 560
Здравейте, пуснах предизвестие на сегашното работно място и имам оферта за нова фирма с която ще подпиша през март.

Една седмица след като приех офертата и пуснах предизвестие имах положителен тест за бременност. Какво става ако бъдещия работодател реши да не ме наеме? Мога ли да отида на борса? После имам ли право на майчинство?

# 561
  • София
Здравейте, пуснах предизвестие на сегашното работно място и имам оферта за нова фирма с която ще подпиша през март.

Една седмица след като приех офертата и пуснах предизвестие имах положителен тест за бременност. Какво става ако бъдещия работодател реши да не ме наеме? Мога ли да отида на борса? После имам ли право на майчинство?
Щом по ваша инициатива напускате сегашната работа, ако не ви наеме новият работодател, ще имате право на минимална борса (18 лева за работен ден) за минималния период (4 месеца), ако новият работодател не ви наеме (и това при условие че имате достатъчно стаж, за да имате право на борса, и ако не сте се възползвали скоро от нея).
Безработните лица нямат право на майчинство от НОИ - трябва да сте работеща към момента на излизане в 45-дневния болничен преди термин и да имате поне 12 месеца осигурителен стаж, за да получавате майчинство от НОИ. Ако доходите на семейството са ниски и сте безработна към момента на излизане в майчинство, ще имате право на социално майчинство от Агенцията по социално подпомагане (200 лева/месечно за период от 12 месеца).

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 23:18 от *Lorena*

# 562
Дори и да Ви наемат на работа, то ще сте в изпитателен срок и закона не Ви защитава от уволнение, когато разберат, че сте бременна. И болничен да вземете, пак могат да Ви освободят. Така, че по-добре си обмислете вариантите.

# 563
Дори и да Ви наемат на работа, то ще сте в изпитателен срок и закона не Ви защитава от уволнение, когато разберат, че сте бременна. И болничен да вземете, пак могат да Ви освободят. Така, че по-добре си обмислете вариантите.

Ами какви да са ми вариантите, наистина не знам? Едва ли мога да оттегля предизвестието, по-скоро да се надявам да да ме наемат въпреки ситуацията.

# 564
Цитат
Според чл. 326, ал. 4 от Кодекса на труда всеки служител, подал заявление за напускане с предизвестие, може да го оттегли по време на срока на изтичане на предизвестието.

Тук законът разглежда 2 хипотези:

Ако решите да оттеглите предизвестието си за напускане в деня, в който сте го подали, то работодателят е длъжен да уважи тази промяна на решението ви и да не прекратява договора ви.

Ако обаче решите, че искате да оттеглите предизвестието ви за напускане по време на срока, в който тече предизвестието, то трябва да получите съгласието на работодателя ви. Според Кодекса на труда, работодателят има право да реши дали да уважи желанието ви за оттегляне на предизвестието ви за напускане или не. Затова съгласувай желанието си за оттеглянето му с прекия си ръководител, и ако той, след съгласуване с мениджмънта на компанията, няма нищо против да останете на работа при тях, попълнете приложената бланка и задвижете процеса по официалното ѝ приемане: поискайте заявлението ви да се разпише от Управителя, да му бъде поставен входящ № и дата, и да ви предоставят копие от него.

# 565
Много благодаря на всички 💐

# 566

Ами какви да са ми вариантите, наистина не знам? Едва ли мога да оттегля предизвестието, по-скоро да се надявам да да ме наемат въпреки ситуацията.

Предизвестието не може да се оттегли едностранно. Вече подадено от Вас, то само работодателят може да реши дали да го приеме или отхвърли. Ако аз бях на Ваше място, щях да звънна веднага на новата фирма, да обясня ситуацията и че не сте очаквали, но се е случило и имате пълното желание да си работите съвестно до край (сега дали здравословното състояние би ви позволило няма как да знаете и не бих го коментирала). Попитайте ги дали в такъв случай биха продължили с Вас. Ако отговорът в положителен, то тогава всичко е наред. Не взимате никакви отпуски и болнични 6м и така ставате дори с постоянен договор преди да родите. Ако Ви откажат - казвате на стария си работодател, че офертата Ви е пропаднала и че вече не търсят човек (не споменавайте бременността) и ако са окей да оттеглят напускането. И след майчинството вече търсите ново поприще.

# 567
Много благодаря, нещо такова мисля да направя. Първия ми преглед е в сряда и ако наистина всичко е наред ще говоря с бъдещия шеф и се надявам да ме вземе все пак. А ако се осигурявам сама има ли как после майчинство или си трябва работно място?

Предизвестието не може да се оттегли едностранно. Вече подадено от Вас, то само работодателят може да реши дали да го приеме или отхвърли. Ако аз бях на Ваше място, щях да звънна веднага на новата фирма, да обясня ситуацията и че не сте очаквали, но се е случило и имате пълното желание да си работите съвестно до край (сега дали здравословното състояние би ви позволило няма как да знаете и не бих го коментирала). Попитайте ги дали в такъв случай биха продължили с Вас. Ако отговорът в положителен, то тогава всичко е наред. Не взимате никакви отпуски и болнични 6м и така ставате дори с постоянен договор преди да родите. Ако Ви откажат - казвате на стария си работодател, че офертата Ви е пропаднала и че вече не търсят човек (не споменавайте бременността) и ако са окей да оттеглят напускането. И след майчинството вече търсите ново поприще.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 14:08 от Kristina001

# 568
Здравейте,
Работя по два трудови договори. Втората година се връщам на едното работно място където съм на 8 часа, а на другото,на което съм на 4 часа - не. Каква следва да е сумата на майчинството ми през втората година?

# 569
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Работя по два трудови договори. Втората година се връщам на едното работно място където съм на 8 часа, а на другото,на което съм на 4 часа - не. Каква следва да е сумата на майчинството ми през втората година?

Обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст е фиксирана сума, определена със ЗБДОО - тази година е 780 лева на месец.

Kristina001
, няма как да се самоосигурявате, без да осъществявате някаква дейност, а и за тази цел е нужна специфична регистрация и подаване на декларации ежемесечно. Не мисля, че е опция.

Общи условия

Активация на акаунт