Майчинството счетоводно - 97

• 47 320
  • 825
  •   1
Отговори
# 630
При завръщане на титуляра (вие) работодателят е длъжен да ви вземе обратно на вашата си позиция (а не да ви предлага друга позиция) и да освободи служителя, работил по заместване, или ако е решил да го задържи - на него да предложи друга, релевантна позиция.
Останалото е заобикаляне на закона.
Не подписвайте освобождаване по взаимно съгласие и като цяло нищо по ваша инициатива.

# 631
При завръщане на титуляра (вие) работодателят е длъжен да ви вземе обратно на вашата си позиция (а не да ви предлага друга позиция) и да освободи служителя, работил по заместване, или ако е решил да го задържи - на него да предложи друга, релевантна позиция.
Останалото е заобикаляне на закона.
Не подписвайте освобождаване по взаимно съгласие и като цяло нищо по ваша инициатива.

Благодаря много. За освобождаване по взаимно съгласие съм наясно. Надявам се да се включи и някой относно обезщетението.

# 632
  • София-Младост
За хипотеза 2 му трябва разрешение от ИТ, защото КТ ви защитава като майка на дете под 3 г.

# 633
Здравейте,
Предстои ми да попълня декларация за ползване на втората година от майчинството.
Питането ми е коя дата трябва да бъде посочена - денят на раждане на детето или денят на термина? В моя случай двете дати са различни.

# 634
  • ново
Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

# 635
Здравейте,
Предстои ми да попълня декларация за ползване на втората година от майчинството.
Питането ми е коя дата трябва да бъде посочена - денят на раждане на детето или денят на термина? В моя случай двете дати са различни.

Втората година е до рождения ден на детето. Тоест ако 2рия рожден ден на детето е 22.02, попълвате 22.02.

# 636
Здравейте! Признавам си прочетох малко по диагонал настоящата тема и не намерих конкретен отговор на въпроса ми, за това ще го задам.
В момента съм в отпуск по майчинство, тече 2рата година от него. Бременна съм с 2ро дете, терминът ми на раждане е 10дни след рожденния ден на първото дете. Тоест ще изляза в 45дневен болничен преди раждането приблизително месец преди голямото дете да навърши 2 години.
В такъв случай двете майчинства застъпват ли се? Какво обезщетение се предполага че ще получавам за този период на застъпване на болничен и майчинство и след това за 2рото дете?

# 637
Застъпват се двете майчиства. Базата ви за изчисление на обезщетението за първата година на второто дете ще е същата като тази за първото ви дете.

# 638
Здравейте! Аз съм в 45 дневен болнипен преди раждане. На някоя от вас случвало ли се е работодателя да поиска да си плащате сами осигуровките, които до сега той поема? Длъжна ли съм да го правя? Страх ме е да не ми прекратят договора,ако откажа да си плащам осигуровките

# 639
Здравейте! Аз съм в 45 дневен болнипен преди раждане. На някоя от вас случвало ли се е работодателя да поиска да си плащате сами осигуровките, които до сега той поема? Длъжна ли съм да го правя? Страх ме е да не ми прекратят договора,ако откажа да си плащам осигуровките

Нищо не плащате и няма право да ви иска такова нещо.
Да се обоснове с член в закона, като има такива изисквания.
Пък и какви осигуровки? 40 лева здравни? Вие сте в болничен и се дължи единствено тази сума, която е за сметка на работодателя.
А възможностите за едностранно прекратяване на договора от работодателя ви, докато сте в болничен и то за раждане на дете, клонят към нула, освен ако не фалшифицира молба от ваше име.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 12:37 от HoneyBee33

# 640

Нищо не плащате и няма право да ви иска такова нещо.
Да се обоснове с член в закона, като има такива изисквания.
Казаха ми, че в противен случей ще  ми прекрати договора. Осигуровките били вдигнати и не трябвало той да ги плаща а аз.
Здравните да

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 12:42 от Ani11.

# 641
Няма право да ви прекратява договора, докато сте в болничен за раждане на дете, нито да иска да си плащате осигуровките. Това което се опитва да направи е незаконно. Ако се наложи, подайте жалба в инспекцията по труда.

# 642
  • ново
Работодателят ви е некоректен, но за съжаление може съвсем законно да прекрати договора ви. Предполагам, че просто пробва, на принципа ако мине.

# 643
Осигуровките били вдигнати... да, от 37.44 на 44.78 лева здравни осигуровки при болничен, считано от 01.01.2024 г. Joy
Тоя не е с всичкия си. Пак ви казвам, нищо не плащате, докато сте в болничен. Точка. Съветвам ви да подадете жалба в инспекцията, ако продължава да настоява.

Законното прекратяване на договора (ако не сте в изпитателен срок) едностранно от негова страна може да стане само с разрешение от Инспекция по труда, а такова надали ще получи, особено ако им каже, че причината е че не искате да плащате осигуровки вместо него.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 13:23 от HoneyBee33

# 644
Моля Ви преди да давате подобни съвети да разберете всички обстоятелства, за да не остане дамата накрая попарена.
Уточнете дали сте на постоянен договор с приключил изпитателен срок и че не сте по заместване. Казал ли ви е прекратяване на какво основание и член? Позвънете и в НОИ, за да разпитате на база горните въпроси какви са вашите опции.
Само ще вметна, че има много злоупотреби и например фирмата, в която работеше сестра ми ги караше да преподписват нови договори на всеки 3м, защото все сменяха фирмата заради ДДС укриване. Нека сме по-предпазливи като даваме съвети, защото съм се нагледала на невиждани работодатели…

Общи условия

Активация на акаунт