Какво е нивото на доходите в България?

• 19 833
  • 503
  •   1
Отговори
# 330
  • Mediterraneo
Нимерия, не знам кое от коя чужбина си видяла, ама звучиш все едно си отскочила до Марс.
Работя нискоквалифицирана работа, позволявам си неща, които в Бг само съм си мечтала- чисто нова кола, например, почивки на Карибите, круизи и пр. В Бг не работех същото, бях на държавна работа, гордо закичила диплома. Не можех да си позволя нови гуми на колата, всеки път, когато пък тя се счупеше( трошка от класа), в бюджета ни лъсваше не дупка, а пропаст. И т.н., и т.н.

# 331
Нимерия, не знам кое от коя чужбина си видяла, ама звучиш все едно си отскочила до Марс.
Работя нискоквалифицирана работа, позволявам си неща, които в Бг само съм си мечтала- чисто нова кола, например, почивки на Карибите, круизи и пр. В Бг не работех същото, бях на държавна работа, гордо закичила диплома. Не можех да си позволя нови гуми на колата, всеки път, когато пък тя се счупеше( трошка от класа), в бюджета ни лъсваше не дупка, а пропаст. И т.н., и т.н.
Кога сте била на държавна работа?В последните години доста вдигнаха парите.

# 332
  • София
Държавната работа можеш да я смениш, без да сменяш държавата.
За нас тя беше старт и опит, вкл.път в чужбина, който ни даде още повече умения, с които се върнахме тук и реализирахме промяната.
Проблемът понякога не е в държавата, а в готовността да се рискува.

# 333
Хубава си ни е родината, спор няма.
Само ако можеше всички да получават по 4к минимум и да пооправят малко пътищата. Живот щяхме да си живеем.

Само че проблема е, ако всички получават 4К минимум, ще станат същите цени на услугите които Nimerya описва. Нали се сещаш, няма как да получиш 4К, и тоя дето те обслужва и той получава толкова и т.н. ....

# 334
Само ако можеше всички да получават по 4к минимум и да пооправят малко пътищата. Живот щяхме да си живеем.

Всъщност съм на обратното мнение. Пари в България може да се изкарат и да се докара приличен стандарт, но други неща влошават нещата наред с пътищата. В основата на всичко са хората с техния манталитет.  Все пак хората цапат, хората не пазят, хората се корумпират и поддържат корупцията, хората гласуват за демагози, хората спретнаха цирка с машините за гласуване, хората карат пили, друсани и говорещи по телефоните... Хората масово харесват Русия, Путин и всякаква лява демагогия също така.

# 335
Пари в България може да се изкарат и да се докара приличен стандарт, но други неща влошават нещата наред с пътищата.
Ама то стандартът не е само парите.

# 336
Пари в България може да се изкарат и да се докара приличен стандарт, но други неща влошават нещата наред с пътищата.
Ама то стандартът не е само парите.

Не е, ама аз отговорих на конкретен пост, който визираше само парите и пътищата.  Освен това повечето описани от мен неща, които не са ни наред, не влизат в дефиницията на стандарт.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0% … D0%B0%D1%80%D1%82

# 337
Стига бе, не бил само пари. Стандартът на практика е баш само парите и това, което получаваш срещу тях. Дали парите са заплата, данъци или държавен заем, все са пари.

# 338

Всъщност съм на обратното мнение. Пари в България може да се изкарат и да се докара приличен стандарт, но други неща влошават нещата наред с пътищата. В основата на всичко са хората с техния манталитет.  Все пак хората цапат, хората не пазят, хората се корумпират и поддържат корупцията, хората гласуват за демагози, хората спретнаха цирка с машините за гласуване, хората карат пили, друсани и говорещи по телефоните... Хората масово харесват Русия, Путин и всякаква лява демагогия също така.
Нали това бил смисълът и веруюто на демокрацията? Свобода и личен избор са ценностите,  което автоматично предполага нулев контрол, както се забелязва.  После хората цапали и шофирали пияни..ами да, имат тази свобода, ползват си я.

# 339
Свобода не е равнозначно на слободия.

# 340
Но явно има достатъчен брой хора, които така разбират нещата - няма да се съобразяват, ще карат пили, ще форсират на пешеходни пътеки и т.н. Проблемът е в липсата на санкции. Ако се натрупа една критична маса от одрусани с по няколкостотин и хиляди лева за шофиране с превишена скорост или неспиране на пешеходна пътека, нещата ще се регулират.

# 341
Свобода не е равнозначно на слободия.
При липсата на контрол е съвсем равнозначно, човешката природа навсякъде е еднаква.

# 342
  • Пловдив
Тарталета, вие имахте собствен бизнес, ако не греша? Не работиш по трудово правоотношение нискоквалифицирана работа.

# 343
  • Швейцария
Какво се захванахте с общите перални. Моят наем е 1500 CHF и си имаме обща пералня. Това е масово и не виждам нищо нехигиенично. Това е пералня, за Бога...Имам си и пералня в апартамента, която си е моя. Долу пера големите неща, горе всичко останало. Винаги като дойде някой от БГ нагости ме пита как така входът мирише на парфюм. От пералното помещение е. Много бани нямат място за пералня, а кухните винаги са с вградени уреди и също няма къде да сложиш пералнята. Може наемът да е много висок.

# 344
JennyBG, то е нормално, това което пишеш, Швейцария има един от най-ниските (42%) собствености на жилища в света, а България - от най-високите(85%, топ 20).

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate

Просто едни неща се приемат за обща норма в един тип общества, но не и в други.

Българинът е индивидуалист и предпочита да гради сам, колкото може, и затова му е важно да покаже, често по не много софистициран нагледен начин преимущество - я кола, я някое друго лъскаво притежание, което пък изпъква леко гротескно на фона на тоталното безхаберие към комуналното и съсобственото😉.

Общи условия

Активация на акаунт