Традиционна астрология

 • 2 261
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 357
За местата на планетите, или Тема Мунди-Или това е хипотетичната карта на сътворението.
Виждаме двете Светила разположени в Лъв и Рак и останалите планети хармонично разположени в знаците, които управляват. Имаме дневна и нощна секта.  Срещу Слънцето във Водолей е разположен Сатурн, като планета най-отдалечена от Земята в дневната секта. Срещу Луната,която е водещо светило в нощна секта, е разположен Сатурн в Козирог…. Предполагам, че можете лесно да се ориентирате за местата на другите планети къде са. Или в тази хармонична карта Уран, Нептун и Плутон нямат места на Сила.

# 1
 • в 1001-та нощ
 • Мнения: 16 401
Много добро и лесно за възприемане нагледно обяснение 👌 Благодаря 🙏

# 2
 • Мнения: 357
Много добро и лесно за възприемане нагледно обяснение 👌 Благодаря 🙏
Целта на темата е, тук да се публикуват материали по традиционна астрология, за да не се
губят в общите теми. Нещо като справочник.

# 3
 • Мнения: 357
Точна наука ли е Астрологията, и в какво се изразява нейната точност?
Птолемей казва че има два метода за предсказание, като първият е с помощта на който определяме аспектите при движението на  Слънцето, Луната и звездите помежду им и аспектите им спрямо Земята. А вторият е този, чрез който от характера на самите аспекти определяме промените, които те предизвикват около себе си.
Първият метод, който всъщност е наука и добър сам по себе си, макар и да не постига резултатите, давани от комбинирането му с вторият беше изложен и доказан най-пълно в отделен трактат. -Има се предвид трактата „Алмагест“,  който е Астрономия.
Комбинирането на двата метода е една сложна и много странна наука, и могат да се допускат грешки. Но това не е слабост на науката, а на онези, които я практикуват преди да са я изучили добре….
Истината, всъщност е, че движението на Небесните тела се извършва винаги в съгласие с божественото и е непроменима съдба. А промяната на земните неща е свързана с една природна и непостоянна съдба….
Трябва да се спомене, че редица неща връхлитат човечеството по глобални причини, а не в резултат на някоя индивидуална тенденция. Например, когато множество хора умират при пожар, епидемия или катаклизъм, това е следствие на чудовищни и неизбежни промени в обкръжението, като по-малката причина винаги отстъпва на по-голямата и по-силната. Други явления са в съзвучни с индивидуалния характерен темперамент в резултат на по-малки и случайни неразположения в обкръжението.  От така направените разлики става ясно, че всяко частно, или общо явление, зависещо от  от една първопричина, по-мощна и по-силна от всичко противопоставящо  и се, неизбежно трябва да се случи. И обратно, събитията, които нямат подобен характер, са лесно предотвратими, ако им се окажат съпротивителни сили. Това може да се наблюдава при всички събития, които не са резултат от естествени причини, а поради незнание, а не от влиянието на всемогъщи космически сили. Затова дири при камъни, растения и животни, а и при оскърбления, нещастия  и болести, някои са такива по природа, а други са такива само ако липсва противодействие. Така лекарите, които познават предварително заболяванията, знаят кои болести са фатални и при кои може да се окаже помощ. Затова, ако бъдещи събития са известни, но не се вземат мерки срещу тях доколкото е възможно, събитията ще се случват, следвайки курса на първичната натура, но ако съобразно натурата и съдбата предварително се вземат мерки, то събитията или няма да се случат, или ще бъдат с минимална сила.
Астрологията не определя точно количество, като с колко лева ще ни увеличат заплатата, колко струва къщата, която искаме да  купим примерно, но можем да се определи, че къщата, която искаме да купим е вероятно много скъпа, луксозна…, ще има увеличение на заплатата,, или приходите в бизнеса.
При прогнозирането се определя качеството на Времето, с помощта на Управители на Времето, или в определен отрязък от време са активирани определени планети, и техният потенциал ще се изяви…
Или астрологията е точно наука и с нея може да се определя качеството на живот във всеки момент от живота на човека.
Откъс от „Тетрабиблос“ на Птолемей

# 4
 • Мнения: 357
Зодиакална съвместимост/несъвместимост е някакво нововъведение в астрологията ,  защото в традиционната астрология не съществува. Когато знаем основните на традиционната астрология, то подобни твърдения, ще предизвикват усмивка.. Запозната съм с популярната астрология и съм се убедила в нейната безполезност, поради това ще се опитам да дам основни насоки за тези, които търсят информация.                                          
Зодиакалнията знак е енергийно поле със специфична енергия, и когато в движението си по еклиптиката, планета попадне в даден знак, тя го оживява, или указва на специфична енергия, в която действат планетите попаднали в този знак, съгласно домовете в картата, и това се използва във всички раздели на астрологията. Използването на знаците на зодиака можем да ги сведем до 4 основни категории.
1.Достойнства на планетите, а именно: Ще използвам знака Овен-дом на Марс, екзалтация на Слънцето, триплицитет на Слънцето в дневна карта, и на Юпитер, ако е нощна карта, има терми на 5 планети, Слънце и Луна нямат терми в нито един зодиакален знак. Фас, или Лице, всеки знак е разделен на 3 равни отрязъка по 10градуса и т.н....
2.Домове, които в астрологията отговарят за определени сфери от живота ни. Състоянието и природата на планетите в дома характеризират обстоятелства от живота. И тук искам да подчертая, че не съществува еднозначна връзка между домовете, знаците и управителите Или да е още по-ясно природата на АСЦ или 1 дом нне е свързана нито с Овен, нито с Марс, а природата на 2 дом няма връзка с Телец и Венера. Има силни и слаби домове.....
3. В някои ситуации специфичните характеристики на знаците получават голямо значение напр. човешки знак, четириног знак и т.н.....знака придава царственост, плодовитост....
4.Възхождението на знаците също е от изк....лючителна важност,особено в хорарна и мунданна астрология....
Или Планетите са тези, кото оживяват Знакците, или те са Указатели.
За да определим в една карта,  характер, дейност, брак и т.н.... ние използваме Планетите, те са Сигнификатори на която и да е тема от живота ни, а домовете и знаците моделират попадналата планета  в този дом , но не променят нейните основни качества качества. Основно качество на Слънцето е "сгрява"  Луната  "овлажнява", но в зависимост от фазите и има различна степен на овлажняване....
Ако в даден знак няма планета....търсим къде са управителите на този знак и така ще намерим информация за темите на този знак.
Темата е безкрайна и специфична, но тук не е място за обучение.
Все пак се се надявам да е разбираемо, че  НЯМА НЕСЪВМЕСТИМИ ЗНАЦИ.
При Планетите също няма НЕСЪВМЕСТИМИ, има Приятели и Врагове, има Благодетели и Вредители, но това е друга тема...

# 5
 • Мнения: 357
Умелият майстор е в състояние да предотврати много от влиянията на звездите, познавайки тяхната природа, предупреждавайки да се подготвим преди да настъпят събитията… „100 изречения“ 9 век Абу Джафар Египтянина
Какво точно и как най-общо можем да коригираме и променим? До каква степен и къде е границата между неизбежното и подлежащото на неизбежна корекция? Не можем да пренаредим планетите по време на раждането, или променим данните за раждане.
1. Преместване. Това няма да промени основната ни съдба-наталните показания, но значително може да ги коригира. Ако ви е дадена такава възможност. Ако ви е дадена такава възможност (и това също е „част от съдбата“), защото не всеки може да се мести, където иска. Ако ви е дадена такава възможност ( пътуване и преместване по желание), тогава сте сред тези, за които „твърдата предопределеност“ е разширена.
2. Да смените средата. Не общувайте с когото и да било, а съзнателно избирайте с кого да се сближите, с кого да правите бизнес….и кого да игнорирате.
3. Навици. Започването с малко може да доведе до страхотни неща. Дори в храната (особено в храната)
Тези 3 неща не са прописани строго в хороскопа, но те значително и качествено могат да променят живота и съдбата ви.

# 6
 • Мнения: 357
Явно здаването на въпроси е трудно, поради недостатъчна информация, затова изброявам примерни въпроси.
-Ще се състои ли днешната среща/срещата в неделя...
-Лъже ли ме Х?
-Ще подпиша ли договор с Х,?
-Ще ме съкратят ли/уволнят?
–Ще оздравее ли котката ми?
–Загубих важни документи, къдее да ги търся?
–Обича ли ме Х?
–Бременна ли съм?
–Ще ми дадат ли виза за...?
–Загубих си пръстена/обицата, къде да търся?
–Ще се оженим ли?
С тези примери надявам се, вече става ясно.
И всеки въпрос е придружен с описване на ситуацията.
И да поясня, че хорарните въпроси отнемат време, и ако не ви се отговаря, то вероятно казуса е сложен и е нужно да заплатите.

# 7
 • Мнения: 3 218
Поради непознаване на базови принципи в хорарната астрология хората често задават хорарни въпроси все едно е психологически портрет. Първото, което трябва да се знае, е че хорарната астрология не е психологически ориентирана. Тя показва състоянието на кверента или квезита, но не отговаря на въпроси "как бих се почувствала, ако...?". Хубаво би било и практикуващите астролози да го знаят, не само питащите.

Преди време в група на много популярна астропсихоложка бях видяла анализ на мунданно събитие (потъването на Титаник), представен като психологически портрет на човек. Бях в потрес просто! Но всички аплодираха. Защото нивото е такова, каквото е...

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 16:56 от Sotis

# 8
 • Мнения: 1 260
Бях писала  в другата тема,  но го изтрих. Астрологията описва абстрактни състояния. Така че потенциално може да отговори на въпроса "Как бих се чувствала ако ..." Макар и не конкретно.

# 9
 • Мнения: 3 218
Хорарната астрология не е абстрактна, тя е изключително конкретна и практична.
И няма нищо общо с астропсихологията и нейния прочит.

Карта на инцепция (събитие) също не може да се чете като психологически портрет. Това показва незнание и недостатъчна подготовка от страна на астролога, било то и някое известно име – пълно е с такива специалисти. ))

# 10
 • Мнения: 1 260
Сотис, да, хорарната астрология е конкретна, но това не изключва другото, защото хорарната карта както и рождената и мунданната карта, отразява едно и също. Условия и качества на времето, които се реализират през някаква призма. Интерпретацията на астролога зависи от контекста, не може личният, да е като мунданния, но какво пречи освен конкретни отговори на въпроси да се дават и потенциални възможни отговори на този въпрос ?

Аз не съм учила как трябва. Просто разсъждавам логично.

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 17:39 от starinthenightsky

# 11
 • Мнения: 3 218
В традиционната астрология, било то хорарна или друга, има правила за тълкуване, има афоризми.
В хорарната има определен ред за правилно задаване на въпроса, ако искаме да получим ясен и конкретен отговор. Тук няма никакви абстракции. Има описание на състоянието на кверента или квезита, но това не е психологически портрет. Аз съм 100% практик, на мен абстрактното философстване не ми се отдава.

Това, че цяла армия астропсихолози се опитва да измисля нова хорарна астрология, нас, които сме към традиционното направление, слабо ни вълнува. При нас има установени стандарти за работа при разглеждане на хорарна или друга карта, няма поле за абстракции.

Цитат
Интерпретацията на астролога зависи от контекста, не може личният, да е като мунданния...

Именно. Всичко зависи от контекста.
По същата логика и хорарният не може да е като наталният. Това са съвсем различни клонове в астрологията. И ти го знаеш много добре.

# 12
 • Мнения: 1 260
Каква е разликата между описанието на кверента и квезита и психологически портрет ? Аз не виждам такава ?
Имаш пример от древността, че в случаи,  в които не е известен не само часа, а дори денят на раждане, са използвали хорарни карти.  За нещо повече от конкретни въпроси.

# 13
 • Мнения: 3 218
Има съществена разлика. Можеш да се запознаеш като за начало с античната "катархен" астрология.
Все пак темата е за Традиционна астрология, за астропсихология са всички останали теми – там може да се ръсят бисери, а тук трябва да се познават добре правилата за работа с хорарните карти.

Цитат
Имаш пример от древността, че в случаи,  в които не е известен не само часа, а дори денят на раждане, са използвали хорарни карти.

Вероятно не си разбрала какво съм имала предвид с този пример, освен ако не го вадиш от първоначалния контекст.

Една потребителка беше питала дали е имало регистри на ражданията в античността.
Не, нямало е, защото астрологията е била привилегия само на царе и фараони.
За останалите (и пак не от простолюдието, тъй като се е плащало) се е ползвала Хорарна астрология, тъй като тези хора не са си знаели часа на раждане.

А това съвсем не означава, че като се е използвала хорарна астрология вместо натална и прогностична, им се е правил "психологически портрет" (не знам откъде се е пръкнала тази масова заблуда, че наталната астрология е само психологически портрет – та това е само уводно ниво за съвсем начинаещи, оттам нататък следва сложната част на анализа). Няма абсолютно никаква логическа връзка. Eleida по-горе е написала в какъв формат могат да се задават хорарни въпроси. Този формат съществено не се е променил – и в античността, и в наши дни все е един и същ.

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 18:14 от Sotis

# 14
 • Мнения: 357
Каква е разликата между описанието на кверента и квезита и психологически портрет ? Аз не виждам такава ?
Имаш пример от древността, че в случаи,  в които не е известен не само часа, а дори денят на раждане, са използвали хорарни карти.  За нещо повече от конкретни въпроси.
Хайде да опитаме с въпроса "Как бих се чувствала..ако се разделя със съпруга си"-това  част от въпрос- тук кверента трябва да опише какви са отношенията със съпруга. И има едни правила, които показват дали питащият сериозно задава въпроса, или решил да злепостави астролога-казва се РАДИКАЛНОСТ. ...Ако питащият е искрен, то значи е много глупав, след като му липсва обектвна преценка, а е нужно друг да му казва... Моят съвет е да се обърне към Бог, защото какъвто и отговор да даде астролога той би бил субективен. Да допуснем отговор -Тъжен, колко тъжен.., но пък клиентта няма как да провери верен ли е отговора, защото едновременно трябва да изживее двете състояния. Тъжен, и много тъжен....  Безкрайна ее темата и тя е фиилософска вече....

В древността, не се е правил психологически портрет-оценял се е темперамента, защото според темперамента се поверява някаква работа, а така също качеството на Ума. Това го има и при Валенс и при Доротей и при Бонати...
При хорарите са само с въпроси, които лесно могат да се проверят отговорите. Докато психологически отговор никой не може да каже дали е верен, Защото усещане, чувство е субективно и всеки по различен начи нещо изживява.....

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 18:34 от eleida

Общи условия

Активация на акаунт