Празнувате ли Коледа?

• 24 323
  • 431
  •   1
Отговори
# 315
Да де..не е, ама го правят някоИ.

На мен ми е интересно да чета какви различни спомени имат хората. Без частта с обидите де...

# 316
  • пустинята Гоби
Сега се сетих, че до основното ми училище има църква и попа беше дядо на едно дете от випуска. Никакви проблеми не е имало, даже сме ходили от училище при него.

И на мен ми е интересно да чета спомени. Обаче спомена "учителката ни каза" е доста субективен. Първо едно време пропагандата се използваше много в училище, второ не знаем учителката защо го е казала, каква е била, какво точно е запомнила потребителката (все пак е била първи клас). Няма нужда от сръдни, това е просто детски спомен, няма лошо да се сподели, ама няма как да е има особена тежест.

# 317
По тази логика никой субективен спомен няма особена тежест. В крайна сметка дори истината е повече или по-малко субективна. Обаче за конкретния човек, който е изживял конкретния момент, превърнал се след това в спомен, определено има голяма тежест. Нека проявим малко уважение и не спорим кой е по-прав от другия.

# 318
Затова нека се опрем на публикувани документи.

https://www.168chasa.bg/article/6810664

Има и много по-сериозни - и тежки - източници, но за целите на темата и това стига.

За по-сериозно четене - тритомника "ДС и вероизповеданията".

https://comdos.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%B8% … edaniyata-chast-1

# 319
Това със спомените е малко хлъзгава работа - ето как един политик научи, че излишно се е страхувал да слуша Многая лета на нова година - https://e-vestnik.bg/25987/boris-hristov-i-zabranite-pri-sotsa-k … silen-ot-faktite/

# 320
Бях забравила, че за Великденската литургия в Александър Невски раздаваха пропуски на свои хора...

Много са интересни тия сборници, човек си спомня забравени неща, а ако никога не ги е знаел, може да придобие съвсем обективна представа.

# 321
  • София
Аз пък ще ви споделя , че ми е по отегчителна Нова Година от Коледа.  Според мен всъщност тогава се готви повече и си сред повече хора .
Много обичах Коледа толкова много, че една година като дете си купих книга( която още пазя) от магазинчето до училище как се празнува  традиционно празника и какво се готви. Така тормозех майка да спазва още повече обичаите.
През годините обаче и сме празнували и сме отбивали номера така да се каже.

Сега имам дъщеря и племенница и ги уча най вече на  вяра и  на българските традиции, а не че човек облечен в червено ще донесе подаръците. И се вълнувам с тях.

Някога комунистите са вкарали в затвора бащата на мама и от там е заболял и след това починал . Преди да се родя аз.
На татко на сестрата мъжа и беше полицай той не присъстваше никога щом станеше нужда да се влиза в черква  я за кръщене ,я за опело.
Тайно от него кръстиха и неговите деца.
Татко за виц са искали в затвора да го вкарат ама дълга е тая тема.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 15:12 от puffeto

# 322
Много политическа започна да става темата, а не е това първоначалният замисъл.

# 323
Малко ще се отклоня и аз, но прави впечатление как хората, които се афишират за много праведни и религиозни са също така първите, които ще хвърлят квалификации и камъни по различните от тях.
Ние сме безпартийни, не религиозни, и все пак празнуваме Бъдни вечер и Великден. И родители, и баби, все така си е била "нашата"традиция. И съм кръстена в рилския манастир, едва ли са направили великото изключение за да кръстят едно обикновено дете от нормално семейство.

# 324
  • пустинята Гоби
Ами извинявайте, ама учителката каза, не е спомен, а спомен за изказване. Непроверено твърдение. Но добре, щом учителката Х го е казала в първи клас на едно дете, значи е вярно. Така или иначе имам близки учили в 6-то и които още живеят там, ще разпитам аджеба ходели ли са в Свети Седмичисленици или не.

# 325
Ами и аз мога да кажа, че пишеш големи глупости, но не го правя де.
Не са ме кръстили, майка ми казва, че ги е било страх.
Учителката ни забрани да влизаме в църквата. Та така.
Моите спомени се припокриват с тези на Ирис.

И с моите.

Някои хора си мислят че са топ оф дъ топа и само техните спомени са меродавни Grinning..леко смешнинко и не особено адекватно е..нооо..

Просто сподели своите спомени, без да квалифицираш чуждите. Простичко е, пробвайте...
Правилно, само че казвал, например. Брат ми са го кръстили в малко село, защото ги е било страх.
А не, тогава църквата беше забранена.

Ами не беше.

# 326
Аз нямам спомени някой да ни е забранявал религията. Но всичко си идва от семейството. Моето бяха атеисти и не ги вълнуваха тези неща, Коледа, църкви и т.н. Мен не ме дразни, че има Бъдни вечер и Коледа, а че са превърнати в задължителни светски празници с много ядене и подаръци. Уважавам истински вярващите хора, които спазват постите и скромно и тихичко си празнуват раждането на Христос.

# 327
Боже каква драма с моите спомени. Ама направете проверка, разследване, мога да ви дам и името на учителката, ако искате. За съжаление, едва ли е жива дамата, още тогава не беше първа младост.
И никъде не съм казала, че църквата е била забранена. Казах, че на нас не ни разрешаваха да припарваме до нея. И какво снизхождение към чуждите спомени Simple Smile.

# 328
Ами извинявайте, ама учителката каза, не е спомен, а спомен за изказване. Непроверено твърдение. Но добре, щом учителката Х го е казала в първи клас на едно дете, значи е вярно.
Защо продължавате да нищите това конкретно изказване? Да беше само то в подкрепа на дадената теза, разбирам, но и други хора се изказаха в (почти) същия дух.

# 329
Аз нямах предвид твоите спомени, а моите спомени. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт