Празнувате ли Коледа?

• 24 335
  • 431
  •   1
Отговори
# 300
Аз съм 76 набор, не съм свързвала Коледа и Великден за религиозни празници, а просто като весели семейни събирания. И баща ми, и майка ми все бяха по три деца, и всеки отделно с по две деца....една сюрия народ. Винаги беше весело и забавно. Все хубави спомени от това време имам, за големи пищни и много забавени семейни събирания.
За жалост много от тях вече не са сред нас.....
Спомням си живата елха( то няе бях чувала за изкуствена) чупливите играчки, гирляндите които изработвахме от гланцово блокче и памука имитиращ сняг Grinning и всичко толкова сантиментално и романтично...

# 301
Спомняш си, спомняме си де, живи елхи, защото изкуствена откъде? Внос нямаше, Китай далеч....

Братовчедите и сестра ми също са кръстени в църква, но тайно, набързо, и със страх.

# 302
Някаква учителка казала, че е забранено, а ние от училище ходихме на екскурзия и нощувахме една вечер в килия в Троянския манастир. На сутринта беше много романтично, защото ни събуди камбаната,все едно друг свят. А после имахме историческа беседа със свещеника, интересно беше. Краят на 70-те.

# 303
  • Plovdiv
След толкова нищене на комунизъм и празници пак стигнахме до извода, че всичко идва от семейството, в което си израснал и как то е гледало на празниците.

# 304
  • пустинята Гоби
А добрюутро. То по принцип всичко идва от семейството, не само празнуването на празниците. Не е задължително да си съгласен със семейните традиции, обикновено така се случва, ако са хубави. Коледа е един хубав празник, затова имам желание да го продължа.

# 305
Някаква учителка казала, че е забранено,

В смисъл оспорваш спомените ми, казаното от учителката ми, която между другото беше разкошен човек.
Да не ни позволяваха да влизаме в църквата, било е 81 или 82 г. в центъра на София. Не съм проверявала какво би станало, ако вляза, все пак бях първи клас.

# 306
Нищо не ти оспорвам какво е казала. Но е нелепо да се твърди, че щом някоя учителка е казала, това е било така. Ето, моите учители са били различни. Но да, хора всякакви е имало.

# 307
Аз не казвам, че навсякъде е било така, аз казвам, че за мен, моето училище и учителка е било така. Чак нелепо... Мъжът ми е кръстен тайно в едно забутано село, мен не са ме кръстили тогава.
Това, което си споделила, приемам за чиста монета. Не, че не мога да кажа, че е нелепо на фона на моите преживявания.

# 308
  • София
А, съм кръстена в църквата Св. Троица и цял живот сме ходили в нея (на метри от 3то районно в София е и досега и никой не ни е спирал). Възрастният отец живееше близо до нас и беше разкошен човек, царство му небесно.
В училище имаше различни приказки от учителките ни. Някои твърдяха, че религията е била само исторически етап от управлението на масите и не бива да се оставяме да ни "завлече". Други черпеха за именни дни, носеха открито кръстчета, едната ни разказваше за Библията и ни водеше да разглеждаме църквите в София. Пак си е било до хора и до личните им убеждения.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 14:20 от Fever Ray

# 309
Рискувала е доста, ако в училище е водела един вид религиозно възпитание в клас, четейки на децата библията,  създавайки впечатление, че според нея Бог съществува. Чудно, че колегите и не са я докладвали веднага.

Затова предполагам, че ви е водела в църквите като исторически паметници, макар че пак ми е странно - все пак това е организирана проява, да поведеш класа си има план, нас ни водеха в мавзолея, в музея на революционното движение, от училище не са ни водили в нито една църква .

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 14:03 от Iris04

# 310
Аз съм последната, която ще пише в защита на оня строй, ама големи глупости пишат някои. Кръстена съм в църква, брат ми също, и то в най- върлите години на социализма. И баба ми ме водеше на църква. Коледа си я празнувахме вкъщи, майка и баба готвене. За Великден яйца и козунак и пак на църква, както му е реда. Винаги съм ходила на църква.

# 311
Айде пак с обидите...не може ли да приемете, че вашата истина не е същата като моята и на Пенка?
Защо е нужно да обиждате....пък защитници на Коледата и религиозтите уж, баш те обиждат....супер сте, но в кавички.

# 312
Ами и аз мога да кажа, че пишеш големи глупости, но не го правя де.
Не са ме кръстили, майка ми казва, че ги е било страх.
Учителката ни забрани да влизаме в църквата. Та така.
Моите спомени се припокриват с тези на Ирис.

# 313
Ами и аз мога да кажа, че пишеш големи глупости, но не го правя де.
Не са ме кръстили, майка ми казва, че ги е било страх.
Учителката ни забрани да влизаме в църквата. Та така.
Моите спомени се припокриват с тези на Ирис.

И с моите.

Някои хора си мислят че са топ оф дъ топа и само техните спомени са меродавни Grinning..леко смешнинко и не особено адекватно е..нооо..

Просто сподели своите спомени, без да квалифицираш чуждите. Простичко е, пробвайте...

# 314
  • София
Не е нужно да се квалифицира, нито да се убеждаваме, че нечии спомени са по-меродавни. Разликата е, че всеки пречупва събитията през личните си преживявания и през призмата на домашното си възпитание и на внушението от околните.
Всеки е преживял различни неща, защото е срещал различни хора по пътя си.

Общи условия

Активация на акаунт