Празнувате ли Коледа?

• 24 336
  • 431
  •   1
Отговори
# 285
Скрит текст:
Да, църквата е била забранена. Да, Коледа е била забранена. И Великден. Криели са, че боядисват яйца. И да, пресъздавам спомените на една жена, родена 1926 година, моята баба. Моите спомени са детски, аз не съм живяла в комунизъм. Родена съм с края - 1984 и както написахте, в Пловдив всичко е било вече разрешено - кръстена съм в църква. Но брат ми през 1975 е кръстен вкъщи. Така че е редно да сравняваме реално.
Ти пресъздаваш спомените на баба си, а аз имам достатъчно ясни лични спомени.Това, че някой ти е казал, че е "забранено", може да е било свързано с лично негово нежелание да празнува.
Някои от тях вече споделих, коледарите по селата бяха нещо обичайно, в училище се правеха също сценки с коледари и песни като"Ой, Коледо, мой Коледо, роди се боже чедо" .

Като дете съм висяла на фурните за козунак, защото фурните не бяха толкова много и се чакаха опашки за козунаци за Великден. Понякога баба ми правеше, но по-често купувахме. И яйца боядисва хме, и в училище носехме.

Свекърва ми (от години покойник) съпруга на офицер и сестра на офицер, ами цял живот е месела и пекла козунаци, много майсторски ги правеше.
Друг е въпросът, че Коледа, вече по спомени на майка ми и бабите ми и частично мои, никога в Православието не е била пищен и лъскав празник, какъвто е днес. Чак такива безкрайни лампи и джунджурии, купища сладки и салтанати не е имало когато и да е.

Това е голямата разлика. Светският празник със събиране на големи компании, веселби и всичко останало беше Нова година. Бъдни вечер и коледа бяха скромни семейни занимания. За великден беше друго - там имаше подготовки за боядисване и месене, въртяха се рецепти, яйца, козунаци, смях, глъч, децата обикалят приятелчетата си да видят чие яйце е борец, разменяха се боядисани яйца...

# 286
Да не казвам, че за Йорданов дет поп минаваше по къщите да ръси за здраве... така, че никога църквата и вярата не са били забранени. Може би това е било извинението на комунистите, да не ходят на църква.

Забранено беше. Доноси се пускаха койй е видян да влиза и т.н. Внимаваше се какво се говори и пред кого...
Тайно се ходеше, и на собствен риск..така да го кажа. .

# 287
milenaka хаха, да. Да се скарам и на майка ми и баба ми как са живяли без Коледа едно време и без Коледен дух? Не знам как са се сплотявали без тези два дни..
В комунизма нямаше Коледа, вярно, но със същата сила се празнуваше Нова година.
На 01.01 винаги де събирахме семейно в баба и дядо. На  07.01  винаги се събирахме на село при другите  баба и дядо и колеха прасе( традиция).
Просто датите бяха други за нашето семейство. Толкова топли спомени съм натрупала точно покрай тези празнични събирания. И сега някой ще каже че може всеки ден да е така, Ами не, не може
Допълвам, че и календара е бил променен. Коледа е била на 07.01. Както и всички именни дни бяха с двадесетина дни изместени.Дълги години за именния ден на майка ми идваха гости и по ново му и по старо му

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 08:21 от щастлива мама

# 288
В големите градове се е усещало повече.

# 289
  • пустинята Гоби
И аз говоря за празнуване в големи градове, но съм съгласна, че на места в България със сигурност е имало много проблеми. Просто не е редно да се обобщава, защото ние сме живели тогава и помним много неща.

# 290
От майка ми и от баба ми по бащина линия знам, че никак не се е гледало с добро на ходенето на църква. Става дума за малки населени места в Пловдивско, вероятно преди 1980 година. Майка ми например са щели да я изключат от техникума, ако с нея не са били и нейни съученици, роднини на висш партиец.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 09:37 от bell_87

# 291
  • София
Може би с някои сме живяли на различни планети.
Сестра ми е родена 66, аз съм 74 г. И двете сме кръстени в църква. На Великден си боядисвахме яйца и чакахме на едни дълги опашки на една пекарна на Пиротска, близо до Одрин, където вадеха по заявка чудни козунаци.
На Бъдни вечер и Коледа наистина се работеше, но мама и баба приготвяха постни манджи на единия ден, палехме кандило и окадявахме дома, казвахме молитва. На Коледа празнувахме цялото семейство с леля ми, с вуйчо ми. На НГ наистина бях руските салти и програмите на Хачо Бояджиев. На Гергьовден поръчвахме да ни изпекат агне в една фурна на Женския пазар. На Никулден татко пълнеше шаран. Палехме си свещички в разни параклиси, когато обикаляхме планините и попаднехме на ново място. Бабите ми постеха и вземаха причастия. Едната беше православна, другата католичка. И в двете църкви ходехме често. Може и да ни е следял или дебнел някой, но не съм чула от възрастните да е било проблем.
Виж, в началото на нови строй (около 50та година) някакъв съсед наклепал роднините, че имат снимки на "немски офицер", а реално бил прадядо ми, който е бил царски офицер и прабаба ми си държала негов снимка на секцията.
А на други ми прадядо му взели "доброволно" 3000 животни в ТКЗС.
Ама за празниците не е имало намеса.

# 292
Учех в 6-то училище, някъде в началото на 80-те години и първото нещо, което направи учителката ни беше да ни покаже "Св. Седмочисленици" и да ни каже, че там НЕ се влиза, защото ще ни накажат. Та колко да не е било забранено.
Коледа започнахме да празнуваме след 89 г., преди това сме празнували само Нова Година.
А относно домашното приготвяне на храната, винаги всичко домашно сме правили и до сега. За това толкова ми е писнало и досадило. Няма как едни сарми да ми направят празничното настроение. По-скоро, докато ги навивам съвсем се изпарява. Та ще променям традициите Simple Smile.

# 293
  • пустинята Гоби
Една учителка е казала, че в църквата не се влиза (явно е била отворена) и вече си правим извод, че и било забранено. Не се гледаше с добро око със сигурност, ама не сме били като в Северна Корея.

# 294
Ако заради ходене на църква те грози изключване от училище или уволнение от работа, колко да не е забранено?

# 295
Спомням си, че учители пазеха на среднощната молитва на Великден да не се ходи на църква. Само, се чудя това заради Великден ли беше или заради вечерния час. Защото аз имам наказание за неспазване на вечерен час и заради неносене на униформа

# 296
  • Melmak
Баба ми не е спирала да е религиозна. Винаги са празнували Бъдни вечер и Коледа, без значение от властта. Аз съм родена след комунизма, но баба ми, майка ми и леля ми са ми разказвали. Не е било почивен ден, но са си готвели трапези и са отбелязвали.

Майка ми и леля ми са 61 и 63 набор и са кръстени, брат ми е 84, мм 85 и пак са кръстени (като бебета).

# 297
  • пустинята Гоби
Аз пак да кажа, че не е задължително всички да сме с еднакви спомени, защото в някои части на страната комунистите се престараваха. Същото важи и за някои учители, имаше такива, които бяха по-ларж и такива, които за дребно се заяждаха.

# 298
Ходенето на църква не беше забранено, защото ако искаха да го забранят, комунистите направо щяха да ги затворят. Вместо това те напълно обезличиха църквата и я напълниха с доносници и попове, платени от ДС..  

Така че да, който иска е ходил - но на много хора такива неща им се пишеха на съответното място и затова предупреждаваха и децата си. Около църквите по големите празници имаше цивилни ченгета да следят кой ходи, в квартала си ги сочехме, те после се оказаха други, неподозирани.

Общо взето ходенето на църква беше бабешка работа, не се съчетаваше с идеологическата подготовка на едно пионерче и комсомолец и затова дружинните ръководителки -  много от вас сигурно ги помнят, тази специална длъжност във всяко училище -  преди големите празници опяваха как религията е отживелица и опиум за народа.

Нещо, което се оказа съвършено вярно.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 10:30 от Iris04

# 299

Освен това далеч не всички хора са били религиозни, в смисъл истински вярващи и държащи да се черкуват, даже беше доста рядко. Не знам откъде сега се извъдиха всичките комунисти първи православни.

Има го и това, да.

Общо взето ходенето на църква беше бабешка работа, не се съчетаваше с идеологическата подготовка на едно пионерче и комсомолец и затова дружинните ръководителки -  много от вас сигурно ги помнят, тази специална длъжност във всяко училище -  преди големите празници опяваха как религията е отживелица и опиум за народа.

Нещо, което се оказа съвършено вярно.

Плюс едно, особено за подчертаното. И за дружинната ръководителка Grinning

Общи условия

Активация на акаунт