Празнувате ли Коледа?

• 24 340
  • 431
  •   1
Отговори
# 270
  • гр.Пловдив
Елхата си я спомнам, но тя беше на НГ. Джамбурето също тогава. Коледа не се празнуваше по соца. Забранено беше ходенето на църква.
Набор 83 е малък за да помни типичният соц.

Малък,но достатъчен набор...Нищо не е липсвало тогава,единствено множеството играчки към днешно време ,техниката ,модата ,колите и обзавеждането се различат,но храната ,традициите,уюта и атмосферата си ги е имало и ще ги има винаги..

Особено пък храната няма грешка и забележка-точно майка ми и свекърва ми си карат с рецептите от 1985г и не искат да чуят за други..

# 271
Е 83 коледа ли празнувахте, или НГ?

# 272
  • гр.Пловдив
Е 83 коледа ли празнувахте, или НГ?

Естествено,че НГ ,просто по навик от последните 30г го свързвам с Коледа,но идеята,е ,че нищо кой знае какво не се е променило-нито баницата,нито пържолите ....Затова и ще си продължавам да празнувам,само да сме живи и здрави,ако ще и с компот и туршия ..
Елха не посмяхме да сглобим тази година-малко ни е постно без нея,но бебето е на 18м и е малък терорист-не е за рискуване ,сложих тук-там дребна украса и с това ще минем,но на фона на 15 градуса в Пловвдив по Коледа ..не губим нищо ...

# 273
Аз като дете помня елхата и подаръците, а не на коя дата са били. Но иначе и нашите са ми разказвали, че не е имало почивни дни по Коледа, а Нова Година е бил "празника". Това са някакви комунистически извращения, но хората са си предали традициите, щом и аз ги знам и помня, значи не е забравено. 45г комунизъм не може да изтрие вековна традиция. Споко.

Аз съм набор 1983 ,още преди 1990г си спомням,елхата,играчките, вана пълна с безалкохолни и бира,домашно приготвени сладки,баклава,баница ,торта,пържоли,всичко си имаше и беше разкошно ,явно е имало и почивни дни ,кипеше живот ,Пловдив беше приказен и незабравим град тогава !

Какви извращения ,какви 5лв...В моето детство ще остане този спомен,пълни улици с хора,гастрономи,магазини,театри и опера-кипеше живот в града...

След соца е това, ако Коледа сте празнували.
Едно от първите неща, които направиха след соца е Коледа да е почивен ден, преди това и Бъдни вечер и Коледа си бяха пълни работни дни. Малко трудно ще празнуваш, като си си пълен учебен и работен ден.

Празникът беше Нова година, с празнична програма по телевизията. Коледа изобщо не се отбелязваше официално.
За пълните гастрономи баш в края на осемдесетте....

Тогава хората си правеха всичко домашно, от питката до руската салата, но не за еко и био, а защото нямаше откъде да се купи както сега  Руска салата значеше варене на картофи, моркови, буркан грах и прочие. И общо взето се правеше само на Нова година, щото врътня.

# 274
Да, църквата е била забранена. Да, Коледа е била забранена. И Великден. Криели са, че боядисват яйца. И да, пресъздавам спомените на една жена, родена 1926 година, моята баба. Моите спомени са детски, аз не съм живяла в комунизъм. Родена съм с края - 1984 и както написахте, в Пловдив всичко е било вече разрешено - кръстена съм в църква. Но брат ми през 1975 е кръстен вкъщи. Така че е редно да сравняваме реално.

# 275
  • Melmak
iris04, майка ми и леля ми до ден днешен си правят руската салата така. Никога не купуват готова. По-напред писах, че готвенето е било с дни буквално. На Бъдни вечер руска салата не сме яли, но на НГ - да. И майка ми я правеше от-до. Картоф, морков, абе всичко там дето се слага се вари, кълца на дребно. Майонеза се бърка.
Леля ми е кралицата на руската салата, прави я много вкусна и наскоро ме черпи един буркан. Аз не съм фен на тая салата, ама на леля ѝ се получава.

Моите родители никога не са купували нещо готово за празниците. Винаги всичко се е готвело. Не съм родена в комунизъм, просто така си бяха свикнали. Сарми се завиват, питка се меси (не содена), тиквеник, ошав, постен боб.. всичко.

# 276
  • пустинята Гоби
Никога не сме се крили да боядисваме яйца. Някои сме живи свидетели, не е нужно да се преекспонира. Коледа се споменаваше у нас, защото имаме именници в семейството. Баба ми цял живот държеше икона във всекидневната си, където е ходил половината град. Сетих се наскоро и си прибрах иконата вкъщи за спомен. И майка, и леля са кръстени в църква, имат и снимки, това през 50-те години. Не са се крили, попа не ги е кръщавал тайно.

Разликата с преди е че сега се ядат постни храни на Бъдни вечер, а преди хапвахме блажно.

# 277
Как да не сме боядисвали яйца ? Всеки ходеше по улицата с големи кори бели яйца и без да се крие .То си беше цяло изкуство с няколкото цвята , но какви красоти се получаваха и никакви лепенки и подобни. И фурната вадеше козунаци и продаваше козуначено тесто за кифлички с бадеми и прясното мляко с какао Simple Smile И агнешкото ... винаги си е имало Великден . В същност това е по-големия християнски празник , не Коледата, Коледата повече се празнува назапад за да си имат зимата празник.

# 278
  • пустинята Гоби
Точно, едно време баба като месеше козунак го носеше да се пече в близката баничарница до тях. Печаха козунаците на целия квартал за Великден, държавната фурна срещу заплащане. Боядисани яйца носихме и в училище.

# 279
да, носихме и гледахме кой е бияча. Понякога давахме и на учителката Simple Smile

# 280
Да не казвам, че за Йорданов дет поп минаваше по къщите да ръси за здраве... така, че никога църквата и вярата не са били забранени. Може би това е било извинението на комунистите, да не ходят на църква.

# 281
Баща ми е роден '66, той също е кръщаван в църква. Баба му, която е била силно религиозна, го е водила на църква за всички празници. Майка ми също има такива спомени. Нищо не е било забранено.

# 282
  • Швейцария
У нас на Коледа винаги е имало елха, подаръци и традиционните постни ястия. Аз съм родена 1975. Беше забранено само да се ходи на църква.

# 283
Да, църквата е била забранена. Да, Коледа е била забранена. И Великден. Криели са, че боядисват яйца. И да, пресъздавам спомените на една жена, родена 1926 година, моята баба. Моите спомени са детски, аз не съм живяла в комунизъм. Родена съм с края - 1984 и както написахте, в Пловдив всичко е било вече разрешено - кръстена съм в църква. Но брат ми през 1975 е кръстен вкъщи. Така че е редно да сравняваме реално.
Ти пресъздаваш спомените на баба си, а аз имам достатъчно ясни лични спомени.Това, че някой ти е казал, че е "забранено", може да е било свързано с лично негово нежелание да празнува.
Някои от тях вече споделих, коледарите по селата бяха нещо обичайно, в училище се правеха също сценки с коледари и песни като"Ой, Коледо, мой Коледо, роди се боже чедо" .

Като дете съм висяла на фурните за козунак, защото фурните не бяха толкова много и се чакаха опашки за козунаци за Великден. Понякога баба ми правеше, но по-често купувахме. И яйца боядисва хме, и в училище носехме.

Свекърва ми (от години покойник) съпруга на офицер и сестра на офицер, ами цял живот е месела и пекла козунаци, много майсторски ги правеше.

Друг е въпросът, че Коледа, вече по спомени на майка ми и бабите ми и частично мои, никога в Православието не е била пищен и лъскав празник, какъвто е днес. Чак такива безкрайни лампи и джунджурии, купища сладки и салтанати не е имало когато и да е.

# 284
На един приятел на мъжа ми, немец, семейството се занимава с нещо около църкви и мъжа на сестра му е свещенник . Една година ни кани на гости и семейството на сестра му беше там и се заговорихме за празници . Аз му казах точно това, че Коледа при нас протича спокойно, традиционно и семейно докато Великден се празнува със събирания около църкви и манастири и т.н. и той ми каза, че  в същност Великден е големия празник , възкресението, и че празнуването така гръмко на Коледа е заради американската традиция с подаръци , лампички и пр. и е комерсиално.
Което значи , че много добре си празнуваме Коледа ние и че си ни е много добре с вкусните сарми и баклавата Simple Smile 

Общи условия

Активация на акаунт