Празнувате ли Коледа?

• 24 341
  • 431
  •   1
Отговори
# 255
Никой не е забранявал да се празнува Коледа. Продаваха елхички на Сточна Гара , но ги пускаха малко преди 24 мисля на 21 или 22 взимахме елха .

# 256
  • пустинята Гоби
Само искам да отбележа, че и чуждите мама и татко са работили за да подсигурят и образоват децата си, но въпреки това са празнували и Коледа, и нова година. Реално за нас беше важно да сме заедно, украсата, елхичката, подаръците и всичко останало никога не е било на преден план. Сега наистина се прекалява с подаръците, но аз мисля, че се помнят други неща.

# 257
Никой не е забранявал да се празнува Коледа. Продаваха елхички на Сточна Гара , но ги пускаха малко преди 24 мисля на 21 или 22 взимахме елха .

Елхите се украсяваха за нова година май. Въобще Нова година беше празникът, с дядо Мраз, подаръците и прочие, Коледа си беше обикновен работен ден.

Фолклорните традиции винаги са се поощрявали - в детски градини, читалища, училището, по телевизията, но се наблягаше на етнографския аспект от праника, а не на религиозния.

# 258
но елхите ги пускаха преди коледа и който искаше си ги украсяваше за коледа и си празнуваше.

# 259
Ние украсявахме елхичка малко преди бъдни вечер. Вече светският голям празник си беше нова година, но който искаше си отбелязваше бъдни вечер и коледа. У нас се отбелязваше като традиция, не във връзка с религията, както правя и сега в моето семейство.

# 260
Аз като дете помня елхата и подаръците, а не на коя дата са били. Но иначе и нашите са ми разказвали, че не е имало почивни дни по Коледа, а Нова Година е бил "празника". Това са някакви комунистически извращения, но хората са си предали традициите, щом и аз ги знам и помня, значи не е забравено. 45г комунизъм не може да изтрие вековна традиция. Споко.

# 261
Чак пък извращения . Хубав празник , не извращения. Имаше си нужда от празници. Това как се е наричал ...

# 262
Аз съм от поколението, което празнуваше само Нова година. И все още за мен това е събитието, което празнувам. Символиката на края на една година и началото на другата ми харесва. Защо да съм длъжна да празнувам раждането на Христос, при условие че не съм религиозна и не вярвам в митовете около Христос?

# 263
Никой нищо не е длъжен. Но ако ти се празнува - след два дни е тазгодишното зимно слънцестоене, празнували са го дори езичниците - наредят ядки, ошав, това-онова, скромничко, постно - пък почетат раждането на новата година, победата на светлината над тъмнината и т.н. Аз мисля да го отбележим вкъщи - в Иран примерно семейството се събира, трапезата е общо взето същата, разказват се приказки, истории, т.е. семейно време. Дайте ми празници на мен, през ден, ако може.

# 264
Всичко допускам, просто отбелязах, че този празник е бил забранен и не се е почивало. 

Не е бил забранен, а не се е насърчавал, има разлика. Никой никого не е спирал да си празнува, но си беше работен ден, медиите не създаваха празнично настроение, украсата акцентираше на Нова година, а не на Коледа и така. На Бъдни вечер пък пускаха някой хубав филм от запасите, че хората да не ходят на църква.

# 265
Много хубави спомени имам от Коледа в детството ми. Мили спомени. Който не харесва Коледа е един нещастен човек според мен. Коледа е повече от празник, Коледа е чувство.

# 266
  • гр.Пловдив
Аз като дете помня елхата и подаръците, а не на коя дата са били. Но иначе и нашите са ми разказвали, че не е имало почивни дни по Коледа, а Нова Година е бил "празника". Това са някакви комунистически извращения, но хората са си предали традициите, щом и аз ги знам и помня, значи не е забравено. 45г комунизъм не може да изтрие вековна традиция. Споко.

Аз съм набор 1983 ,още преди 1990г си спомням,елхата,играчките, вана пълна с безалкохолни и бира,домашно приготвени сладки,баклава,баница ,торта,пържоли,всичко си имаше и беше разкошно ,явно е имало и почивни дни ,кипеше живот ,Пловдив беше приказен и незабравим град тогава !

Какви извращения ,какви 5лв...В моето детство ще остане този спомен,пълни улици с хора,гастрономи,магазини,театри и опера-кипеше живот в града...

# 267
Хайде сега, след комунистическото извращение си имаме и определение за нещастен човек. Да ви имам логиката!

# 268
Елхата си я спомнам, но тя беше на НГ. Джамбурето също тогава. Коледа не се празнуваше по соца. Забранено беше ходенето на църква.
Набор 83 е малък за да помни типичният соц.

# 269
  • Great Britain
Елхата си я спомнам, но тя беше на НГ. Джамбурето също тогава. Коледа не се празнуваше по соца. Забранено беше ходенето на църква.
Набор 83 е малък за да помни типичният соц.
Абсолютно вярно!

Общи условия

Активация на акаунт