Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 25

• 57 770
  • 842
  •   1
Отговори
# 600
А имали всъщност изобщо повишаване на влагата в помещението, сушилнята не е ли затворена система, въздуха нали се върти вътре в барабана и кондензатора!?

# 601
А имали всъщност изобщо повишаване на влагата в помещението, сушилнята не е ли затворена система, въздуха нали се върти вътре в барабана и кондензатора!?
Затворената система е идеалната. Такава в природата не съществува, а още по-малко в техниката.
Има системи, които при определени условия, могат да се сметнат за затворени, но това не означава, че наистина са такива (сушилнята не е херметизирана Simple Smile ).
(Учебникът по физика от училище)  Simple Smile

# 602
Аз днеска специално по този повод наобикалям сушилнята, която втори път суши - е, не усещам никаква влага. Ама казват някои, че има. И аз се чудя откъде ще излиза - едната ми сушилня е свързана в канала, ама другата е на контейнер, при нито една не усещам повишена влажност, само затопляне на околния въздух и то в по-малкото помещение.

# 603
Аз днеска специално по този повод наобикалям сушилнята, която втори път суши - е, не усещам никаква влага. Ама казват някои, че има. И аз се чудя откъде ще излиза - едната ми сушилня е свързана в канала, ама другата е на контейнер, при нито една не усещам повишена влажност, само затопляне на околния въздух и то в по-малкото помещение.
Топлият въздух има по-висока относителна влажност от студеният Simple Smile   +(виж и предния ми пост)

Въпросче: една добре затворена бутилка, пълна с гореща вода, затворена система ли е?

# 604
Затворената система е идеалната. Такава в природата не съществува, а още по-малко в техниката.
Има системи, които при определени условия, могат да се сметнат за затворени, но това не означава, че наистина са такива (сушилнята не е херметизирана Simple Smile ).
(Учебникът по физика от училище)  Simple Smile

Да оставим теорията от учебниците, говорим на практика. Може да не е херметизирана, но предполагам на прехвалените ви маркови сушилни не им отзяват вратичките чак толкова, че да изпускат чак толкова влага на вън! Имам и влагомер, и влагоабсорбатор вкъщи, то само като мине някой край него и вдига 5 %, затова дори и да вдига няколко процента то това ще е субективно усещане заради затоплянето на въздуха. Ще забележа дали се вдига влажноста при следващото ползване, но се съмнявам да е с повече от няколко %, което е незначително!

# 605
Топлият въздух има по-висока относителна влажност от студеният Simple Smile   +(виж и предния ми пост)

Въпросче: една добре затворена бутилка, пълна с гореща вода, затворена система ли е?
Ауу, не бива да изпитваш публично хуманитар по т.нар. точни науки Simple Smile
Не мисля, че е затворена система, разбирам ти мисълта, ама казвам, че аз самата не я усещам, докато от други домакински дейности я усещам. Затова смятам, че е пренебрежимо малко. Може някога да замеря, като си купя влагомер, което се канех да направя, но си останах с каненето...

# 606
Шегувам се, Кубратова Simple Smile
Това с отделената влажност и усещането е много субективно. В повечето случаи става дума за кратковременно повишаване на влажността.
Може да е проблем, обаче, за традиционно влажни и студени помещения. Има и хора, които не си проветряват жилищата. Един като каже, че  е мухлясъл от сушилнята и доста хора ще му повярват. Случаи всякакви.

# 607
То в обичайно влажно и студено помещение и без друго ще се усеща повишена влага - влизала съм в такива къщи, на обитателите им нищо им няма, а аз постоянно имам усещането за недостиг на въздух и гледам все да изляза, под предлог, че ще пуша. После пък ми мърморят, че много пуша Simple Smile

# 608
Хиихи-чак пък мухляса..но пък ако се затвори шкафа или друго докато работи може и да стане Simple Smile . Аз ще пускам в четвъртък,че ме няма до тогава и ще снимам влагомера преди и след Simple Smile .В достатъчно помещение е и е топло/парно/ и се проветрява .Да се види нагледно.

# 609
По повод влагата в помещението и аз да се включа. В едно и също помещение в момента имам СМ с термопомпа и такава без. Тази стая не се отоплява. Едната СМ/Сименс модел 46.../ изпотява яко прозорците и затопля приятно помещението, а другата/Миле 760/ - не. За Бош 233 също потвърждавам, че не се усеща влага. В същата стая преди нея имах също Сименс без термопомпа, а после и с термопомпа. Тази без термопомпа много затопляше помещението и в топло време не ставаше без климатик. Зимата обаче нямаше конденз,  въпреки че вероятно и тя е отделяла влага. При Сименс с термопомпата не се усеща нито влага, нито затопляне на стаята.

# 610
  • София
Точно така е - термопомпените сушилни са много по-ефективни в кондензацията, отколкото нагревателните, заради хладилния агрегат. Дори и при тези с ефективност на кондензацията клас „В“ не може да се говори за някакво чак толкова осезаемо отделяне на влага.

Нагревателната сушилня разчита на разликата в температурите на загрятия вътре въздух и на този от помещението. Затова в по-студено помещение тя е по-ефективна. Въпреки това, кондензацията при стайна температура е много по-слабо ефективна от тази при хладилния агрегат.

# 611
  • София
Ама то още някой изобщо ползва и купува ли сушилни без термопомпа? 😊

# 612
Моята сушилня (комби всъщност) е в мокро помещение под 2 квадрата. И въпреки това не се появява конденз или осезаема влага. Леко се затопля и мирише малко на влажно, но само толкова. Е, пускам си вентилатора ей така, ама и без него става.

# 613
И защо да го обсъждаме този въпрос за ТПСМ и по-стари или други алтернативи. Има сменен клас на кондензация и такива, които се вписват или не.
В този ред на разсъждения американците си ползват въздуховодните, а други газови сушилни /слабо застъпени на наш пазар/. И пак в този ред на мисли, къде кондензира влагата - по студени повърхности, най-често стени на помещения без вентилация или не изолирани граничещи общи части в по-старо строителство/тук и мухълът има благоприятна среда. /
Интер. дизайнери, обикновено са готови да ни предложат " решение", без да се интересуват от параметри, посочени от производител на уредите. Една машина, "натикана с вазелин" в тясно пространство и затворена с врати без вентилация, няма как да работи пълноценно.
Новите модели са в ценови диапазон и със съответните екстри. Ако не ви устройват има  базови програми и уреди и като добавка СШ със приложението си, ако в гардероба ви присъстват дрехи и ежедневен ритъм, които го налагат. За съжаление, пълен набор програми и евтино  не съм срещал.
И накрая, ТПСМ, също имат недостатъци при Сравнителен анализ. Добре, че не обсъждаме соларни или  ТП наличност към жилище. Тук конкуренцията е малко, но хай.

# 614
  • София
Нали в темата се обсъждат сушилни и вс около тях. Аз по принцип за моята една хубава дума не мога да кажа, освен, че не свива дрехи. Това е една от най-лошите ми покупки. Среден клас самсунг., всъщност де да знам за тях може и към висок да се води... Програми - бол, голямата работа-ползвам точно 3от тях. Свободно стояща е, стои в кухня, най-от страни на редицата е, не е навряна с вазелин никъде, място да диша колкото иска... Да, не отоплявам нон стоп кухнята, но се проветрява повече от редовно, като работи даже не затварям вратата към коридора, тя е до нея, току що й пуснах асопратора, защото в кухнята е станало 68%влажност и повече съм виждала.(мухъл не сме имали). Това са добре усезаеми стойности на влажност в помещение. За нищо на света това чудо не бих го затворила в шкаф или гардероб. Старата, без тп, поне грееше и изсушаваше и въздуха, тази не. Каквато и машина да си взема за новата къща, където мокрото е мн мъничко задъжително ще й сложа и Pax да дърпа нон стоп влагата.  Хич няма да се надявам да е по-добро положението, ако уреда ме изненада приятно - чудесно. Без особени очаквания.

Общи условия

Активация на акаунт