Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 45 872
  • 755
  •   1
Отговори
# 225
Бременните са естествено инсулиноворезистентни, това е нормално и необходимо, за да може да протече бременността нормално, бебето да расте и т.н.

# 226
Честита Коледа на всички! Много здрави, спокойни и щастливи да сме! Simple Smile

# 227
Именно, и аз така мисля. Но защо лекар твърди обратното, не мога да си обясня. Взе химикалка и задраска инсулин на 60 и 120, каза, че не се мерело трикратен инсулин, а само захар трикратно. Честно, много ми се подкопа доверието в него.
При бременни наистина не се измерва инсулин, а само кръвната захар. Обяснението май беше, че инсулинът не е "стабилен" по време на бременност и не може да е критерий, особено ако дотогава жената не е била с диабет или ИР.

Честито Рождество Христово на всички! Пожелавам най-вече стабилни хормони и правилни терапии! Hug
Изследването на инсулин не е по време на бременността, а половин година преди нея, за да се установи причината за рязкото качване на кг и несваляне. Иначе знам, че инсулин не се мери по време на бременност, но тук случая не беше изобщо такъв. За това ми е странно, че казва, че не се мери трикратно инсулин, а само на гладно. Е той на гладно си е екстра, което според него автоматично означава, че няма Ир защото с инсулин под 8 homa индекса няма как да е висок. Аз доколкото съм чела, след обременяване инсулин трябва да е до 5 пъти над изходния, а моят е 120, и на 120 мин. почти същия ...

Последна редакция: ср, 27 дек 2023, 09:13 от Анонимен

# 228
И според мен това е много странно. При някои хора инсулинът е повишен само на първи и втори час и, ако се гледа само стойността на гладно, няма да се "хване" ИР. А и инсулин 8 също не е най-оптимален, макар да е ок. Излиза, че трябва човек да чака, да се влоши дотолкова, че инсулинът му да се повиши и на гладно (евентуално и при КЗ да има покачване), за да взима мерки тепърва...

# 229
# 230
Точно така. Няколко години се лъжех от инсулин 5-6, полагах много усилия да сваля отведнъж качените кг, и нищо. Явно лека полека е тръгнал нагоре, за да стане 8, и ако не бяха взети мерки в един момент щеше да мине 10 на гладно, и тогава чак да се приеме, че има Ир. Та стигаме отново до това, че трябва да се гледат симптомите и тенденцията, преди да стане очеваден проблема, навреме да се реагира.

# 231
Марго, на хранителен режим ли мина за ИР или медикамент? Сега как си, кг-те коригираха ли се?

# 232
След като я хванах, направих леки корекции в храненето. Аз по принцип съм спортна натура, проблемите ми започнаха след  инвитро заради мъжки фактор. Винаги съм внимавала с храната и съм спортувала, но в един момент рязко качих, и по никакъв начин не можех да сваля. От хормоните около инвитрото щитовидната започна да се бъгва, ту скача тсх, ту пада, което се води за нормално за тогава, но в един момент скочи и не падна вече. Та като установих тази Ир започнах и хормона за щитовидната ( тсх 4.3 вече, от около 2 и малко). Леките корекции се изразиха в това, че намалих плодовете, и започнах да съобразявам движението ми да бъде след ядене на въглехидратите за деня- дали плодове, дали две филиики лимец пълнозърнест хляб с извара, или нещо друго. Така избегнах пиковете и платата със висока захар. Гликирания хемоглобин падна до 5.1, точно преди да забременея инсулин беше 6.  Бавно, но свалях кг, общо 6 за половин година, но в този период имах един трансфер и после задържан аборт, много хормони на инжекции, съответно не спортувах известно време, ако не беше това, повече щях да сваля.
Проблема, е че сега от месец ми е много лошо заради бременността, и единствено ми разминава от тесто, не мога да опиша колко тесто изядох, като след 3 часа пак ми е лошо, и айде тесто... Ужас е, защото освен, че не обичам много тестени, качвам много кг от тях, логично. Заличих всичко постигнато, качих 5 кг за месец, страх ме е от гестационен диабет. Утре ще пусна захар и щитовидните да видя какво се случва.
Надявам се скоро да спре да ми е толкова лошо и да попремине отвращението от храната, за да си мина на храненето спрямо Ир, повече белтъчини.

# 233
Благодаря ти!

Ендокринолога ми каза, че и на мен стимулациите за инвитрата са ми прецакали ЩЖ. А и доста се бях поналяла от всички тези хормони. Сигурна съм, че и ИР се е отключила някъде тогава.

Честно казано, ако бях на днешния си акъл, никога нямаше да се подложа на всичко това. Съсипах си здравето, да не говоря за цялото психическо натоварване и голям стрес през всички тези години...

На теб ти пожелавам лека и безпроблемна бременност и дано неразположенията ти скоро отминат! 🍀

# 234
Много ти благодаря Heart
Точно така. От хормоните скача тсх, аз имах тсх 1.7 когато започнах, за да стигна до тук...За около 3 месеца след стимулация се регулира, като всеки следващ път не се връща до изходно положение, а все малко по-високо, докато...Аз имам и трансфери с блокаж, т.е. блокира се хипофизата за да те вкара в изкуствена менопауза, после разблокиране... Наистина ужасни неща сме си причинили, необратими...Аз също сега не бих.

# 235
Здравейте момичета,  имам нужда от вашата помощ и съвет. Дъщеря ми е на 18 години и е с намалена функция на щитовидната жлеза. Диагнозата и беше поставена в средата на октомври( TSH 8,5, няма антитела за Хашимото). От тогава е на хормони заместители терапия. На първата контрола след 6 седмици   TSH и беше 1,8.  Преди няколко дни направихме ново изследване и TSH е 0,9. Витамин B  e в средата на референтните стойности, желязото също е добре, витамин Д е под нормата. Видях,че ЛЛ изследва много ограничен набор от показатели и поисках направление за ендокринолог. След празниците имаме час при професор за, който твърдят, че е най-добрия специалист за щитовидна жлеза в Германия. Въпроса ми е какви допълнителни изследвания са необходими и дали ние сами трябва да ги изискаме

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 08:45 от mary

# 236
Целия щитовиден панел включва - трите хормона ТСХ, ФТ4 и ФТ3, както и антителата ТАТ и МАТ. Хубаво е да се изследват заедно, след това антителата може по-рядко, но при следене на хормони и трите, не само ТСХ. Иначе е хубаво освен витамините които сте изследвали явно, да се видят кр.захар и инсулин.
Как е в Германия не знам, при нас лекарите масово изследват само ТСХ, явно и при вас така, щом все него казвате като резултат.
Относно това да си искате или не изследвания, при нас тук не всичко се поема от касата, т.е. пациента трябва да си ги плати.

# 237
Да знаеш че с едно ходене при професорне се решава нищо, но за ваше успокоение вероятно ще потвърди диагнозата и терапията. Иначе редовно следене си трябва

# 238
А каква беше причината за поставяне на диагнозата? Само т4 ли пие, или и т3?

# 239
Здравейте, не знам дали е коментирано в темата, но скоро прочетох, че при хашимото не се приемат имуностимуланта, а имуномодулатори. Вие какви имуномодулатори ползвате сега в зимния сезон, разгледах в сайтовете на аптеките, няма разделение на стимуланти и модулатори, как да избера. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт