Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 47 349
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
Да, референтните стойности са различни и на мен ми направи впечатление. Явно, защото пуснах изследванията в друга лаборатория този път.

# 451
Аз пък не мога да разбера защо само по повод бременност се пуска и пие фолиевата киселина (фолат по-скоро всъщност, предвид колко често хората имат мутации за неусвояване).
Има живот и извън бременностите, и е хубаво човек да си е в топ форма като цяло.
Направо не знам защо хората не си пускат основни неща, вече има толкова информация. И моите близки не мога да накарам. Побутвам им някои неща, но не винаги ме слушат, или не са постоянни. Понеже не съм медицинско лице, и разбира се, нямам достатъчно авторитет.
На мъжа ми със зор пускаме някои неща, и с леки корекции си влиза в норма. Свекърва ми не ще да пие в12, щото като млада била напълняла от него. Ама успоредно с това била и на хормони за цикъл, че иначе нямала. Та от в12 било... Като я накарахме да пусне най-накрая, защото нали мъжът ми се оказа с под нормата ниво, и генетична мутация като причина, та нейното ниво беше толкова ниско, че лабораторията не можеше да го улови...Тя с исхемична болест на сърцето, брутални вени, висок хемоглобин, едвам ходи...Ами да, ниски нива на В групата-висок хомоцистеин - сърдечно-съдови проблеми..., склонност към тромбози... Ама, никой лекар не ѝ е казал, и значи няма нужда... Мъжът ми има мутации за тромбофилия, хетерозиготен, ясно от де са. И му давам пример, виж нея, взимай мерки. Той поне ме слуша. Исках да си пусне тя щитовидни всички, познайте, не, няма... Доктор не ѝ е казал, и няма, точка! Вода не пие, само сутрин с лекарствата...

# 452
Желязо винаги се пие с фолиева и вит С, не само по време на бременност. Освен това за усвояването и натрупването имат отношение и наличието на манган и мед. И общо взето знания и опит се трупат, като те натисне нуждата.

С хемоглобин 150 и желязо 20 не съм сигурна колко е безопасно пиенето на желязо, въпреки нисък феритин. Въздържайте се от назидателни съвети тип "казах ли ти". Все пак темата е за Хашимото, а не за хора с опит в хематологичните проблеми!

# 453
Аз чак се зачудих за желязото на дамата.

# 454
При това желязо и този феритин, бих се доверила само на добър хематолог какво о в какъв вид да се пие... И това TSH за млада жена хич не е ОК.
С изследванията при хематолог и ендокринолог и изрично ги информирайте, че този витамин Д е без спиране на приема Hands V

# 455
Да се сравнява серумно желязо с феритин е като да се сравнява серумна глюкоза с гликиран хемоглобин -- два напълно самостоятелни и отделни маркера.

Всяка жена с щитовидни проблеми (и не само) трябва да си провери/проверява нивата на феритин, без значение какво показва серумното желязо или хемоглобина. Те са последна спирка.

Косопад, умора, тревога, раздразнимост, летаргия -- въпросът ми е: колко ви е феритинът?

Как трябва да изглеждат оптималните нива на феритин за възстановяване от косопада и отшумяване на симптомите?

- За жени без щитовидни проблеми --  70-100ug/L
- За жени с щитовидни проблеми -- 100-130ug/L

Проблемът на клиничните лекари, е че гледат едни "референтни стойности" и ви отпращат, защото били 'нормални', но нормални за кого? И нормални, не означава оптимални.

Затова когато идете при ЛЛ и хематолог, не ги питайте: Тези изследвания 'нормални' ли са? А задайте директно въпроса: Как да си вдигна феритина до около 100ug/L? Какъв препарат и доза са ми нужни и настоявайте за конкретени отговори и терапия. Аз мога да ви дам отговора, но е правилно да дойде от хематолог или ЛЛ, който има по-дълбоки познания по хематология.

Направете го това, след което проследете щитовидните хормони отново и пишете тук. Споделете и дали проблемите с косопада и останалите оплаквания са започнали да отшумяват.

И ако мога да си позволя още малко в 'назидателен' тон от типа "казах ли ти", ще обърна внимание, че ви посочих да добавите и трансферин, който липсва от панела. Не съм ви го посочил за изследване без причина.

# 456
Имам час за ендокринолог за 25.01. Бях си пуснала само  TCH и личната ми даде направление. Сега трябва ли да пускам fT3 и ft4преди да отида, за да отида с готови резултати или отивам и чакам тя да ми назначи?

# 457
Имам час за ендокринолог за 25.01. Бях си пуснала само  TCH и личната ми даде направление. Сега трябва ли да пускам fT3 и ft4преди да отида, за да отида с готови резултати или отивам и чакам тя да ми назначи?
Ваша си работа.
ЛЛ може да пусне ТСХ и ФТ4 по каса.
Ендокринолог може да пусне ТСХ, ФТ4 и МАТ (без ФT3 и ТАТ)
Ако не ви се чака, си ги плащате вие или пък чакате да ви ги даде (евентуално) ендокринологът.

Последна редакция: нд, 14 яну 2024, 10:05 от sleek

# 458
Здравейте, дами и господа Wink

Понастоящем съм мъж на 34 години и се обръщам към вас за съвет предвид опитът ви и това, че най-често проблемите с щитовидна жлеза се срещат предимно при жените. Нека да започна и с моята история и въпрос.

През зимата на 2015 г. започнах да получавам много тежки всекидневни пристъпи по няколко пъти на ден.
Пристъпите продължаваха около 15-20 минути през което време вдигах кръвно 200 на 120, завиваше ми се свят, болеше ме врата и гушата, трепереха ми крайниците до неузнаваемост, изтръпваха ми крайниците, задушавах се, получавах тежка аритмия, губех равновесие а към края на "атаката" се изпотявах обилно, кръвното си ставаше 120/80 и минаваше. Всичко описано започна февруари месец на 2015 г. от нищото и нямаше ден в който да не се случва. В последствие започна лявото ми око да "бяга" настрани тип кривогледство и да ме болят очните ябълки. По онова време бях около 74 кг. на  ръст 1.80, но започнах да се храня над 6 пъти на ден и прием на големи количества храна заради изпитване на необясним глад и за около два месеца отслабнах до 62 кг.  Започна се ходене по лекари, ЯМР на глава, ЯМР на бъбреци със съмнения за проблем с надъбребчна жлеза. Всички хормони на щитовидната жлеза бяха в норма, но пристъпите всеки ден продължаваха. Не след дълго вече имах видимо "топче" до адамовата ябълка и отидох на ехограф. През месец април 2015 г. установиха, че имам два токсични и нетоксични възела вляво и дясно с размер около 1 см. Мнението на всички лекари беше, че хормоните са наред, а възлите не са толкова големи така, че проблема трябва да се търси другаде.
Пристъпите не спираха ден след ден, а дори настъпи момент в който ме беше страх да излизам навън, защото това можеше да ми се случи навсякъде, както вече веднъж се бе случило в центъра на София, докато шофирам трябваше да спра насред основен булевар да сляза от колата и да седна на земята молейки се за помощ по време на пристъпа.. И така минаха се още няколко месеца в мъки, докато не отидох при Доц. Таньо Сечанов, който ми назначи сцинтиграфия, както и други изследвания и се установи, че само за няколко месеца токсичните и нетоксични възли от 1 см. са станали вече 4 см., което той смяташе за притеснително и можеше да се свърже с тежка хиперфункция. Оказах се някакво "чудо" на медицината и доцента установи, че хормоните са ми наред, но когато получа пристъп по време на пристъпа хормоните скачат до някакви невероятни стойности, а малко след края му всичко се нормализира. Посъветва ме да премахнем възлите и, ако се наложи и цялата щит.жлеза, което ще се разбере по време на операцията след биопсия. Назначи ми операция за м. юни 2016 г. с избор на екип в Майчин дом. Премахна успешно възлите, образуванията се оказаха доброкачествени и каза, че е премахната и много много малка част от щит. жлеза, а останалата е запазена. Няколко дни и месеци след операцията имах пристъпи на халюцинации, свързани с много високи нива на допамин заради хипофизната жлеза, което се свързваше с операцията на щит. жлеза.

От 2020 г. 4 години след операцията, започнах да качвам килограми при идентичен начин на живот преди и след операцията. Стрелкащите болки в щитовидната жлеза се завърнаха периодично. От 2020 г. до днес съм получавал около 5-6 пъти пристъпи аналогични на тези преди операцията. В момента съм 82 кг. и не мога да сваля и 100 грама, каквото и да правя. Винаги съм бил в диапазона 72-74 с изключение на хиперфункцията, когато станах 62.
Опитвах месечни диети без месо, без хляб, без сладко (така или иначе не приемам), но няма промяна.
Хормоните са в норма според изследвания проверявани често през годините, ехограф на щит. жлеза не съм правил никога повече след операцията. Излишните килограми са само на корем, гърди и бедра, което подсказва, че може да се говори за метаболитен/хормонален проблем. Покривам всички симптоми за хипофукция без нисък пулс. Пулсът ми е 110, дори докато седя на стол, изследван с 24 часов холтер без аномалии в кръвното, заключението беше, че е висок на психическа основа. Според вашият опит с хипофункция/хашимото, има ли вариант да съществува като състояние при запазени стойности на хормоните в кръвта?  Приложено прикачвам резултати от изследвания направени преди два дни. На тях се вижда дефицит на Витамин Д граничещ с тежък, леко завишен лош холестерол и общо взето това е. Извинявайте за дългата публикация и предварително благодаря за вашите отговори.

# 459
Имам час за ендокринолог за 25.01. Бях си пуснала само  TCH и личната ми даде направление. Сега трябва ли да пускам fT3 и ft4преди да отида, за да отида с готови резултати или отивам и чакам тя да ми назначи?

Има голяма вероятност и нищо повече да не назначат допълнително. А и да назначат то ще е само Т4 и едните антитела МАТ. Другия хормон Т3 и др.антитела ТАТ трябва да си ги платите. А често по лабораториите има пакет трите хормона или пък двете антитела на по-ниска цена, така че аз лично щях да си ги направя предварително

# 460
Не ги ли пускат вече
всички ЩХ по каса?

# 461
  • София
Не ги ли пускат вече
всички ЩХ по каса?

Много отдавна са само ТСХ, ФТ4 и МАТ. Не разбирам защо само тези са по каса, а не целият пакет.

Запазих си час за другия петък за ендо, исках направление от ЛЛ заедно с такова за кардиолог, не можело. Единият специалист да ми дадял за другия. Или да съм отидела след 1-2 седмици пак за втория специалист. Какви са тези простотии, вече не знам. Толкова рядко ползвам нещо по НЗОК.

# 462
неее, има нови разпоредби и мисля, че всички ЩХ са по каса вече.

# 463
  • София
Хм, как да видим това? Омръзна ми се боря с ЛЛ, даде ми само за ТСХ и ФТ4.

# 464
Catty,може да провериш в сайта на НЗОК какво може ЛЛ и ендокринолог да пусне.

Общи условия

Активация на акаунт