За любителите на салати - тема 6

• 80 923
  • 731
  •   1
Отговори
# 465
  • под тепетата
Аз лично предпочитам такава

# 466
  • Русе
Постарах се да направя различни предложения за да се задоволи вкусът на повечето гости.
Повече предложения за салати тук.

# 467
За мен подходящи са сезонните зеленчуци, зелени салати не. По-скоро нещо с кореноплодни - сещам се за една ретро салата губер. Или просто цвекло с повече семена, ядки и зелении.  С риба също не бих рискувала, освен ако не съм сигурна.
Стърганата салата е още известна като въздушна.
Варианти за предястия има, но ако са ми близки хората ш бих се ограничила просто с повече салати и разядки. Най- много някои запечени зеленчукови рулца с крем от сирена, солена чийз торта или зеленчукова шарлота ... Още повече, че ще има много храна.
За мен е важно всичко да е предварително приготвено и да не се суетя пред гостите.

# 468
Гостите ще пият различни напитки: узо, ракия, уиски, вино.

От тук бих тръгнала аз. За узото и ракията най-върви свежа салата, но доматите са кофти в този сезон. Затова чери домати, червен лук, краставици, маслинки от гръцките, и накъсана маруля за основа. Зехтин и лимон за дресинг. Пикантно бяло сирене, оваляно в подправки за гарнитура на салатата, да е нещо по-различно все пак, а не просто балканската салата, която си я знаем. Няма да има недоволни, още повече след всичките тежки храни, които изядохме за Коледа.

За хората с виното - сиренца, кракери, гризини, плодове и ядки. Може да направиш разядки на основта на извара, рикота и майонез, хумус с някакви билки, според виното, мусове от крема сирене с чесън и тем подобни. Нарязваш си моркови, чушки от всички цветове на пръчици и ги оставяш да си хрупкат.

Уискито много хора го консумират със салати тип вълчи.

И пак може да си имате руска и снежанка. Аз си ям руската задължително с пенливото вино. Все едно не е дошла новата година ако не ям тази комбинация Laughing

# 469
  • Русе
За узото им направи тази салата.

За виното.

За ракията и други твърди алкохоли ти препоръчвам Любовницата от предния пост.
Още една много добра салата, която много я обичат моите гости.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_5401.html

# 470
От мен - настъргани морков и червено цвекло. Подправени със сол, лимонов сок и зехтин. Отгоре - леко нарязани запечени орехи.

# 471
Страхотни сте!
Доста добри идеи сте дали и интересни комбинации за които не се сещах!
Благодаря!

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 18:30 от monii

# 472
  • Замък сред облаците
И аз се включвам с идеи - рачешки рулца, царевица, сварено броколи, ябълка на кубчета, майонеза, чесън, подправки на вкус. Броколито на ситно, ябълката на ситни кубчета (като царевичните зърна по размер) или настъргана.

Друг вариант - настъргани моркови, цвекло, целина, ябълка, овкусени по желание (лимонов сок и зехтин, лимонов сок и майонеза и тн). Подправки и ядки/сушени плодове могат да се добавят за разнообразяване.

# 473
Според вас снежанката ще бъде ли ок ако я направя предната вечер или краставиците ще станат на г*з?

# 474
  • Русе
Скрит текст:
Според вас снежанката ще бъде ли ок ако я направя предната вечер или краставиците ще станат на г*з?

Изцеди млякото, за другите продукти ти трябват 10 минути. Защо трябва да я правиш от предната вечер?
Поне не слагай в нея краставиците.

# 475
https://www.bonapeti.bg/recepti/lyatna-zelenchukova-sharlota/

Ето един много вкусен вариант за салата тип снежанка, екстра за ракия и узо.

# 476
Ами защото искам максимално много неща да приготвя от предния ден, иначе няма да успея в един ден всичко. Но може би ще вместя тази салата докато се пече месото..

# 477
  • here and now
Направи си я. И да пусне малко вода, като я разбъркаш, ще се хомогенизира.
Аз правя цяла тенджера и я ядем 2-3 дни - избирам тънки и хрупкави краставици. Просто трябва да е в хладилник.

# 478
Или с кисели краставички, те не пускат така вода и не омекват така гадно.

# 479

Не, няма да стане на г*з. Така в правя от години. С цедено мляко - изцеждам си го аз.  Купешките са пълна измислица. Режа краставици, копър, чесън, малко сол и оставям в хладилника в купа. Ако се сетя и имам време, ще покажа резултата.

Общи условия

Активация на акаунт